Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2006-09-30

 

Hvordan installere og oppdatere med Linux

Under Kubuntu Linux kjører jeg Opera 9.0.
Ja, takk! Jeg klikket og jeg klikket og jeg endte til slutt opp med følgende vindu:
Hva betyr dette? Hvordan kan man rette det? Ha'kke peiling! Mulig at det er slikt erfarne Linux-brukere forventes å kunne!? Vel, hvis kravet for å bruke Linux er at man er erfaren, har man lagt listen høyt for nybegynnere.

PS1
: Ett år og én dag siden jeg blogget om et annet problem med å installere Opera.

PS2: SciCraft har en nydelig oppskrift for å installere og oppgradere:
Ubuntu installation through apt,Users of Ubuntu 6.06 TLS (Dapper) can install SciCraft directly through apt by adding the following lines to /etc/apt/sources.list as root:,,deb http://www.scicraft.org/files/debian/ dapper/,,,deb-src http://www.scicraft.org/files/debian/ dapper/,,,Afterwards, execute the following statements in a shell to install SciCraft:,,apt-get update,apt-get install scicraft
Fortsatt et langt stykke igjen til klikk-her-og-alt-går-av-seg-selv. Men godt nok for meg!

 

Pragmatiske toaletter

Bilder fra to todører i Oslo sentrum. Ganske så pragmatisk!

PS1: Nå gjelder vel uansett nødvergeparagrafen for bruken av gale dører. (Må man, så må man!) Men godt å vite at man kan bruke gal dør uten å føle seg så altfor skamfull!?

PS2: Noen som ikke har fått med seg ATF-vitsen? (ATR på engelsk.) Herved med liten skrift; gult på gult:

En mann på et fly må et visst ærend. Men det er opptatt på herrestoalettet. Han spør en vertinne om han kan få lov til å bruke kvinnetoalettet. Jo han får lov til det. Men han må love å ikke trykke ATF-knappen. Jo, det lover han!

Han går inn og setter seg. Noen minutter senere hører man et skrik fra toalettet. Døren brytes opp og der ligger mannen på gulvet, krøket sammen og med store smerter.
-Trykte du på ATF-knappen? spør flyvertinnen.
Mannen må jamrende innrømme at han gjorde det.
- Men hva betyr ATF? spør han fortvilet.
Flyvertinnen svarer infamt:
- Automatisk Tampong Fjerning!

 

Mangende sjekk av batterikode

For 4½ år siden fikk jeg meg en bærbar PC med et  batteri som aldri har virket mer enn et par minutter. Kom over en side hos Aftenposten om at IBMs batterier kanskje er brannfarlige. Så spesielt bekymret var jeg ikke. Men kanskje jeg kunne få meg et nytt batteri?

Jeg gikk videre til den relevante siden, fant frem batteriet & tastet inn koden:
Fikk opp dette:
If the battery bar code was entered correctly, this battery is not affected by the recall.
Betryggende? Ikke helt! De tar forbehold om at man har tastet inn korrekt kode. Å skrive flere tegn, går ikke. Hva hvis jeg kutter ut et tegn?
The battery bar code value must be 22 characters
I det minste har jeg tastet inn korrekt antall tegn. Men har de noen sjekk på selve innholdet?
Også her får jeg If the battery bar code was entered correctly, this battery is not affected by the recall. Jeg er ikke beroliget! Når de tilbakekaller over en halv million batterier, er det garantert noen som taster minst ett tegn feil. Men slikt sjekker de altså ikke :-(

PS
: Minner nesten om den vitsen til Arve Opsahl om fyren som forgjeves håpet han skulle bli vraket på sesjonen grunnet dårlig syn. - De sjekker ikke øya til folk lenger; de bare teller dem!

 

Det ble ingen nye golfsko

Prøvde noen ny golfsko hos G-sport på Alnabru i går. Ingen tilgjengelige ekspeditører. Kanskje like greit? Jeg fikk prøvd ut i ro og mak, uten noe kjøpespress.

Etter hvert fant jeg frem til et par sko som passet sånn noenlunde. På tide å få tak i noen som kanskje kunne hjelpe meg med å finne frem en halv størrelse mindre; kanskje også forklare meg hva som egentlig var prisen? (Masse tilbud her og der gjorde at jeg ble litt forvirret.) Da var det at noen satte på musikk med full guffe.

En ting av at lydnivået var irriterende høyt. Jeg blir rett og slett sliten av slikt. Men verre var det med selve sangen. Både arrangement, melodi og vokalist var pinlig dårlige. Og teksten? Noe om at en fyr ville bytte kjønn for å kunne tjene penger på å vise frem kroppen sin. Ikke alle detaljer jeg husker; ikke alle detaljer jeg vil huske. Men jeg klarte ikke å unngå å få med meg nødrimet: ... skjære penis av ... få meg vagina ... gode leger i dag. Jeg orket bare ikke begynne å diskutere golfsko med slikt i bakgrunnen.

På vei traff jeg på en ansatt som så trivelig ut, og som også var trivelig. Jeg spurte henne om hvem det var som bestemte musikken i butikken.
- Det er oss det, svarte hun litt småstolt.
Jeg siterte deler av teksten for henne, og hun så på med et vantro blikk. Og jeg skjønte at:Eventuelt anså hun meg som en gammal konservativ gubbe som ikke hadde sans for moderne og hippe sanger?

PS1: Kanskje det var jeg som var årsaken til at den melodien ble spilt? Jeg holdt altså et par golfsko i hånden som jeg vurderte å kjøpe. Kanskje det var noen som fulgte med på overvåkingskamera? Kanskje de så at skoene var hvite? Kanskje de satte på den sangen i et desperat forsøk for at jeg skulle ta det symbolske hintet? Jo, jo, jeg sparte jo et halvt tusen kroner på det :-)

PS2
: Hva svarer småbarnsforeldre når ungene begynner å spørre om innholdet i slike sanger?

2006-09-29

 

Hjerneløse modeller

Utstillingsdukke fra Oslo sentrum. Poenget? Vet ikke!

Kanskje dette symboliserer hjerneløse modeller? Eller at man må være kraftig lobotomert for å handle der!?

En ting er derimot sikkert; den butikken kan ikke selge mange luer, hatter og andre hodeplagg!

PS: Noen som husker Benny Hills behandling av den gamle skallete mannen? (Klask-klask-klask!) Kanskje det var slik han ble til slutt?

 

Når man får betalt for støtte til politiske partier

Skjermdumpen er fra Dagavisens 100 millioner i skattelette.

Kan noen forklare meg hvorfor dette ikke er ren korrupsjon!?

PS: Dagbladet har selvsagt sin tabloidvinkling på denne saken. Du får økt skattefradrag skriver de. Du og du? Etter mine beregninger er det mindre enn 10% av befolkningen som får slik støtte. Mindre skatt for dem, betyr økt skatt for resten. Mer enn 90% sannsynlighet for at det er du som må være med å betale for dette!

2006-09-28

 

Bob Dylan var vel ikke så mye forut sin tid?

Kangas og Dylan, som den gangen var i tenårene, spilte mye sammen i Minnesota på slutten av 50-tallet, og ved en anledning ba Dylan kameraten om å ta opp noen av låtene hans på kassettspiller.Skjermdumpen til høyre er fra VGs Barndomsvenn selger Dylan-opptak.

Skulle likte å vite hva slags kassettspiller det var. I følge Wikipedias artikkel om Compact Cassette kom de første slike til USA i 1964.

Men kanskje det var snakk om en helt annen type kassettspiller!? 

Husker du Landåssaken?

Aftenposten skriver om hvordan Hegnar navngir TV 2-reporter på lederplass. Sitat:
«For å si det forsiktig, er det meget sjelden at TV 2/Nettavisen er så følsom og hensynsfull når det gjelder eksponering av navn», skriver Hegnar i lederartikkelen.
Passer med et sitat fra en side på nettet:
Et annet stort overtramp skjedde i forbindelse med Landåssaken i Bergen, i 1995. Slik lyder saken: ”Den dagen politiet i Bergen arresterte en hjelpepleier som arbeidet ved Landås sykehjem, og siktet henne for drap på 10 pasienter, viste TV2-nyhetene en videosekvens av kvinnen, tatt i god tid før arrestasjonen fra et skjult kamera, idet hyn krysset en parkeringsplass. TV2 oppga også navn på kvinnen”
100% uskyldig! Har TV2 noensinne beklaget den offentliggjørelsen!?

 

Når vannrett ikke er vannrett

Fra forsiden til Hegnar Online:
Jeg fikk en sånn sjøsykefølelse av det bildet. Minte om mange av de bildene jeg selv tar. (Klarer ikke holde kameraet rett.) Tror det er to ting som jeg (mer eller mindre) ubevisst reagerte på.Kanskje ikke så lett å holde et kamera vannrett når man selv er i en båt på vannet?
PS: Litt dårlig gjort av dem å bruke et slikt bilde uten å kreditere fotografen!?

2006-09-24

 

Skal, skal-ikke kjøpe VG

Hovedoppslag i går på VGs nettsider; Milliontabbe av VG.

Grunnet en feil hadde de satt ned prisen fra 15,- til 10,- kroner. Nesten så jeg ble fristet til å kjøpe avisen. For liksom å vise dem at man kan tjene mer ved å kreve mindre!?

Så slo det meg at det kanskje ikke var en feil. Kanskje de hadde gjort dette bevisst for å prøve ut slikt? Men, tja, hva så?

Men så sjekket jeg forsiden av avisen. Hovedoppslaget, KJÆRESTE MED TV2-REPORTER, var litt vel spekulativt.

Og på toppen var det noe om en eller annen kjendis som KLER AV SEG for kreftsyk lillebror. Kunne selvsagt være noe å se på. Men jeg antar at de bildene uansett ikke var spesielt vågale.

PS: Kan man si at jeg i stedet for å spare 5,- kroner på å kjøpe avisen, heller sparte 10,- kroner ved å la være?

2006-09-21

 

Dagens andebilder i and(!)ledning dagen

I følge Eirik har Jorunn bursdag i dag. Og siden Jorunn er konen bak Andedammen, passet det bra med et par andebilder.

Jeg tok med en tørr brødskive og brukte den som bestikkelse for å ta et  noen bilder av et andepar under dagens luftetur i marka.

Ikke mye takk fra dem. Straks brødskiva  var fortært, fikk jeg se endene på endene :-)

PS1: Gratulerer med primtallsårsdagen!

PS2: Den neste slike dagen kommer vel ikke før i 2012?
 

 

Nysgjerrighet kan koste penger

Surfa litt rundt på Guardians websider. Kom frem til the Guardian and Observer Digital Editions. Skjermdumpen til høyre er hentet derfra.

En ting er at den apen minner meg om noen?Kanskje like greit å la det spørsmålet ligge!? Jeg er mer nysgjerrig på hvorfor de setter et slikt bilde på forsiden? Klarer liksom ikke å se at det har noe å gjøre med hverken Courts set to admit wiretap evidence eller Customs cracks 5£ billion YAT fraud.
 
just click on the Subscribe now link at the top of the pageUansett er jeg ikke så nysgjerrig at jeg er villig til å betale £1.50 for 24 hours, dvs. 18,53 kroner, for kanskje å finne ut av dette.

PS: Legg merke til GUI-tabben til venstre. De skriver just click on the Subscribe now link at the top of the page. Hadde det ikke vært bedre med just click here to Subcsribe now?

2006-09-19

 

Merkelig fullmåne

Bildet til venstre er fra Nettavisens Spøkelsesfly? Et morsomt og godt bilde.

Man kan så vidt se at månen er i avtagende fase. Men det er noe galt med fjellene til høyre for flyet. Ser liksom ut som om månen har noen ekstra høye fjell akkurat der?

Antageligvis er det avgasser fra flyet som gir denne effekten. Men jeg får det ikke helt til å stemme. Kanskje et manipulert bilde!?

 

EU-kontrollen hos NAF som det ikke ble noe av

24/8 bestilte jeg EU-kontroll på websidene til NAF. Jeg tok Copy&Paste fra bekreftelsen for å være sikker på at jeg ikke rotet med sted og tid. Altså vet jeg at jeg bestilte følgende:
NAF senteret Lillestrøm, 19.09.2006 kl.10:45 - kl.11:15
Dette var altså i dag. Allerede 10:20 møtte jeg opp. Den meget trivelige resepsjonistinnen tok i mot vognkortet og tastet inn registreringsnummeret på bilen; og tastet; og klikket og tastet og klikket et par ganger til. Hun prøvde å søke på navnet mitt, prøvde også andre dager. Men, nei, hun fant hverken bil eller meg.

Hun rådspurte seg med en annen ansatt. Han spurte hvordan jeg hadde bestilt, jeg svarte at det var på nettet. Han nevnte noe om problemer med noe slikt, men han var litt vag. Uansett så beklaget de begge to, men kunne intet gjøre. Timeplanen den dagen var fullsatt med andre biler. Jeg måtte dra uten å få sjekket bilen. Regelrett bomtur!

Hva skjedde?Selv har jeg mistanke om at det er noe av det siste som er tilfellet. (Jeg har tidligere blogget om noe lignende da jeg prøvde å fylle opp mobiltelefonkontoen min.) Men uansett er dette noe NAF burde se på og finne ut av. Feil bør rettes! Og skulle det vise seg at det var jeg som rotet, er vel det en aldri så liten indikasjon på en svakhet med brukergrensesnittet?

PS: Det bør legges til at jeg så langt har vært meget godt fornøyd med NAF-medlemskapet mitt. Og jeg har da lyst til å fortsette medlemskapet. Så det nå gjør, etter å ha blogget dette, er å sende dem en epost hvor jeg henviser til denne bloggingen. Jeg antar at de er interessert i å følge opp, og jeg hjelper dem gjerne, 100% gratis! Jeg er nemlig også litt faglig nysgjerrig på hva som egentlig gikk galt :-)

PS 20/9-2006, 14:15: Jeg fikk nå et grundig og godt svar fra NAF. De har nylig, etter at jeg prøvde å bestille, gjort visse endringer i brukergrensesnittet. (Flyttet bekreft-knappen til øverst på siden, samt lagt på litt fet, rød skrift for å informere brukere om at man må bekrefte bestillingen.) Grunnet lang bestillingstid vil det ta tid før de kan være sikre på at det hjelper.

2006-09-18

 

Fotografering av en fotograf

Sendte inn et bilde fra lørdagens tur til en fotokonkurranse. Bildet ble lagt ut på nettet samme dag med, så langt, 106 andre.

Er ikke 100% fornøyd:Det virkelig irriterende er at jeg bare fikk tatt 8 bilder. (Og det var selvsagt det siste jeg anså som det beste.) Hadde bare herr Nystøl vært litt mer tålmodig, så kunne jeg prøvd å ta litt flere bilder! Etter et par timer kunne jeg kanskje fått til et noenlunde bra blinkskudd!?

 

Kanskje ikke så rart at Sosialdemokratene tapte?

Siste blogg om det svenske valget i dag; jeg lover!

Ville bare vise hvordan hjemmesiden til Socialdemokraterna blir i min Firefox med Privoxy.

Jeg har ikke tatt meg bryet med å finne ut hvorfor det blir slik. Men jeg tror det har å gjøre med hvordan de presenterer et banner på toppen:
<img src="/upload/Banner central/toppbanner060918.jpg" align="absbottom" alt="" width="780px" />
De definerer bredden på dette bildet, men ikke høyden. Websiden er ikke validerbar, og man risikerer slike resultater.

PS: Sjekk selv noen av feilene i koden. Ikke rart at de tapte valget!?

 

Vakre ord fra venstresiden

Fra websiden til Vänsterpartiet i Sverige; datert valgdagen i går:
Men i dag väger alla våra röster lika tungt. Det spelar ingen roll om du är godsägare eller bostadslös, frisör eller börsklippare. I dag gäller "en människa en röst". Det är demokratins kärna.
Vakre ord! Riktige ord! Men tro om vi noen gang får se tilsvarende ord på hjemmesiden til det norske søsterpartiet SV?

For i Norge kan de slettes ikke påstå at på valgdagen väger alla våra röster lika tungt. Jeg har tidligere blogget om Urettferdighet ved siste valg. At noen stemmer teller mer enn dobbelt så mye som andre, synes tydeligvis SV er helt i orden!?

 

Fot(o)s(h)opp

Tur ved Marikollen i helgen. Herr Nystøl stoppet opp for å fotografere noe sopp.

Herr Johansen foreslo å samtidig fotografere en fot. Vha. PhotoShop kunne man da få til en morsom billedmanipulasjon av fotsopp!?

Herr Nystøl kom da med følgende ordspill: Fot(o)s(h)opp!

Vi gikk videre.

 

Sossarna heldige, tross alt

   
Parti
Man-
dater
%
Makt-
faktor
%
M
97
27,8
16
14,8
C
29
8,3
12
11,1
Fp
28
8,0
12
11,1
Kd
24
6,9
8
7,4
S
130
37,2
48
44,4
V
22
6,3
8
7,4
Mp
19
5,4
4
3,7
Statsministeren nekter å ta med støttepartiene i regjering. Opposisjonen har en allianse hvor alle partiene får være med i regjering. Opposisjonen vinner valget. Slik var det norske stortingsvalget i fjor; slik var det svenske riksdagsvalget i går.

I fjor blogget jeg om maktfaktorer etter det norske stortingsvalget. Har nå gjort en tilsvarende analyse av det svenske valget til høyre.

Hva betyr så dette? Maktfaktorer måler antall ganger et parti kan komme på vippen når de forskjellige partiene stemmer for eller i mot i forskjellige saker. Moderaterna har vært uheldige. Selv med over tre ganger så mange mandater som hver av de andre i alliansen, har de fått ubetydelig mer makt.

Socialdemokraterna har derimot tre ganger så mye makt selv om de har mye mindre enn halvparten så mange mandater som Moderaterna.

Men disse beregningene baserer seg på at partiene stemmer uavhengige av hverandre. Så lenge alliansen holder, vil de ha all makt i Riksdagen. Og man trenger ikke slike beregninger for å skjønne at den makten er avhengig av at de holder sammen!?

PS1: Linker til de forskjellige partiene fant jeg på en nydelig og grei webside med oversikt over Svenska partier. Og her fant jeg mandatoversikten.

PS2: Jeg fant ikke Java-koden jeg brukte i fjor. Ikke gadd jeg lete heller. For den egentlige grunnen til at jeg ville gjorde slike beregninger nå, var fordi jeg prøver å lære meg Python. Men for å komme i gang, trengte jeg en konkret og uhøytidelig arbeidsoppgave. Noe fikk jeg da til. Men jeg er ikke så helt overbevist om at resultatet er korrekt.

 

Ikke spesielt skarpe bajonetter på Kuba

Bildet er fra Nettavisens Fidels jenter. Morsomt bilde! Men hvor skarpe er egentlig de bajonettene?

De yndige damene har hvite hansker tynne nok til at de kan vinke feminint.

To stykker holder rundt bajonettene med disse hanskene?

Skal man si at enten er bajonettene sløve, eller så er damene det!?

 

Kanskje dette var grunnen til at jeg rotet med klokkeslettet?

To runder på golfbanen i går. Pinlig lenge siden sist. Begynte elendig, men det gikk bedre og bedre.  Var i meget godt humør da jeg etterpå kom inn i golfkroa.

Klokken var 11:57. Altså var vel solen på vei nedover. Altså fristet det litt å forsyne seg av det som kom ut fra kranen til apparatet til venstre.

Normalt pleier jeg å boikotte slike kastrerte halvlitere. Men jeg var i godt humør. Og bedre ble humøret da jeg etter en slurk oppdaget at jeg hadde fått for mye i glasset.

Det jeg glemte, var at jeg kun hadde spist én frokost denne dagen. Ping, så gikk den alkoholen rett i hodet på meg, og der ble den. Ser visst ikke ut som om jeg tåler slike kjemikalier :-(

2006-09-17

 

Den ekle følelsen man får når man innser at man har rotet med klokkeslett

Klokken 19:01: Ringer med en fyr på fotballen som ble skadet under siste kamp. Vi avtaler at jeg skal hente noen vester hos ham 19:45 i forbindelse med at jeg drar på fotballtreningen.

HumlebyKlokken 19:19: Jeg sjekker antall påmeldte til treningen. Ser at en fyr skal se en fotballkamp som begynner 17:00, men at han vil komme så snart den er ferdig.
- Det var da underlig, tenker jeg. -En slik kamp ville da slutte i god tid før treningen!?
Da slår det meg!Jeg har ikke funnet frem utstyret. Jeg har ikke spist. Selv uten mat vil jeg ikke rekke frem til treningen før den er nærmest avsluttet. Jeg hadde lovet å komme. Jeg hadde lovet å ta med vestene. En ekkel følelse å skjønne at man har tabbet seg ut på den måten :-(

PS, 20:30: Kom på at jeg visstnok også hadde lovet å ta med en pakke jeg hadde hentet på posten tidligere i uka. Vel, den hadde jeg nok uansett glemt selv om jeg hadde husket riktig tidspunkt!

 

Fore!

For en del år siden var det noen som satt utenfor kroa på Groruddalen Golfklubb. Da hørte de noen langt unna som skrek FORE! (Varsel for at en golfball har kommet på avveie.) Skriket var høyere enn normalt. Og like etterpå kom en golfball susende fra oven rett ned i et askebeger.

Utslaget kom fra hull 9 på denne banen. Det korteste! For å få ballen til å lande, og stoppe, på greenen bruker man en kølle for å få ballen høyt opp i været. Men det er ikke alltid man treffer under ballen. Topper man ballen, vil den kunne fyke rett fremover. Og da kan den gå ubehagelig langt.

Til høyre et bilde fra taket på golfkroa. Ser ut som om noen har fått et slikt ubehagelig treff!?

 

Medierevolusjon til 49,- kroner

Bilde fra kabelanlegget i stua. Den første grå ledningen er internettet som går inn til ruteren på arbeidsrommet. Deretter en annen grå ledning fra ruteren til den bærbare i stua. (På mange måter enklere enn å surfe trådløst.)

Den hvite ledningen går til antenneinngangen på stereoanlegget.

Den sorte ledningen kjøpte jeg tidligere i uka. 3 meter. 49,- kroner. Går fra lydutgangen på den stasjonære PC'n i arbeidsrommet til stereoanlegget.

Og dermed kan jeg få all lyd fra PC'n på full styrke også i stua. En aldri så liten medierevolusjon her hjemme :-)

 

Hullet i pizzaen var visst ikke min idé likevel

Jeg har tidligere blogget om idéen min med hull i pizza. Men det er ikke så sikkert den ideen var så spesielt original.

Til høyre et delvis sladdet bilde fra nettet hvor det også er hull i en pizza. Men det bør nevnes at i denne pizzaen har de laget hullet etter at pizzaen ble stekt. Teit! Da mister man jo alle fordelene med et slikt hull.

Uansett så mistet jeg mye av apetitten når jeg så dette bildet. Se bare  f.eks. hvordan dama legger håret sitt oppå pizzaen. Æsj! :-(

PS
: En annen sak er at pizzaen høyst sannsynligvis var kald da bildet ble tatt.

 

Japan har ingen konge

Her er babyen som reddet kongeriketSkjermdumpen er fra forsiden av dagbladet.no. Sitat fra selve artikkelen:
Prins Akishios (41) far er eneste regjerende keiser i verden.
Keiser? Altså er det vel ikke snakk om noe kongerike!?

 

Hvordan samle blader

En av flytebryggende på Stenbruvann i Lillomarka, 15/9-2006.

Dårlig vedlikehold, og en del av brygga ligger under vann. Ser ut som en meget effektiv måte for å samle inn blader.

Kunne man brukt noe tilsvarende ved f.eks. oljesøl!?

 

Tiden leger ikke alle sår

Man blir lett litt filosofisk når man går gjennom en kirkegård. Man finne pene graver, velstelte gaver og glemte graver.

Bare ved å studere årstallene ser man for seg mange livshistorier. Noen døde gamle, mette av dage. Og noen døde så altfor tidlig.

Vår egen lille elskede solstråle står det på denne graven til en gutt, født 1950, død 1954.

Over et halv århundre senere er det fortsatt noen som kommer og steller den.

Av de gravstener det nesten gjør vondt å se på!?

2006-09-16

 

Tørst tre

Fra Stenbruvann i Lillomarka i går, 15/9-2006.

Så liksom ut som om treet var blitt tørst; la seg ned for å drikke!?

 

Smågenialt system for å sjekke mønsterdybde

Detalj fra et bildekk.

Hvert tall går inn i dekket tilsvarende antall millimeter fra bunnen av mønsteret. Man kan derfor lett se at dette dekket har en halv centimeters mønsterdybde. Tallene 6, 7 & 8 er allerede slitt vekk.

PS: Jeg er fullt klar over at dette antageligvis er en gammel idé. Men for meg var dette nytt. Uansett var det smågenialt :-)

 

Til LIDL jeg dro; kjøpte ikke-no'

Har av og til følelsen av at jeg er den eneste i Norge som ikke har vært i mot at LIDL skal etablere seg her. Men først på tirsdag fikk jeg for første gang besøkt en av disse butikkene. Dvs. den på Eidsvoll. Huset var ikke spesielt vakkert. Men parkeringsplassen var muligens den peneste jeg noensinne har sett:
Også her hadde de det irriterende kravet om pant for trallene:
Jeg har ingen problemer med å forstå dette kravet. Men irriterende er det! Selv gadd jeg ikke å ta frem lommeboka før jeg i det hele tatt var kommet inn i butikken. Jeg valgte i stedet å bruke en handlekurv. (Ofte enklere å bære enn å trille.) Men, sukk, slike kurver hadde de ikke der! Det ble istedet en kort vandring i lokalet med et oversiktsbilde:
Det virket da rent og ryddig der. Mange fristende varer til lave priser. Men ikke gadd jeg å gå ut, betale for en handlevogn og gå inn igjen. Sparte nok mange penger på den latskapen :-)

Tid sparte jeg også! Det var en drøss med kasser der. (Minst seks!) Men kun én av disse var betjent. Og der var det selvsagt kø.

 

Dans nos cæurs, pour toujours

En vakker grav ved Grorud kirke:
Fransk tekst?
Dans nos cæurs, pour toujours.
Prøver jeg Babel Fish Translation, får jeg på engelsk:
In our cæurs, for always.
Noe à la: Alltid i våre tanker!?

 

Muslimer med selektiv kritisk sans

Aftenposten har en artikkel, Imamene får støtte, om hvordan Muslimske studenter støtter imamer som betviler at muslimer sto bak terroraksjonene 11. september. Norge er et fritt land og de får tro hva de vil tro. Og det at man viser litt kritisk sans, er i seg kanskje litt positivt!?

Men jeg skulle likt at journalisten selv hadde fulgt opp med et par kritiske spørsmål. Bl.a. om hva slags beviser som måtte til for at disse studentene ville innse at morderne faktisk var muslimer.Jeg har visse fordommer om at de uansett ikke ville innsett dette.

Og hadde journalisten satt seg litt inn i hva som står i koranen, og hva muslimene lærer, kunne de ha stilt mange kritiske spørsmål om hvorfor disse studentene påstod helt motstridende ting.

Ellers la jeg merke til følgende som ikke stod i den trykte versjonen av artikkelen:
Jeg tror israelske Mossad sto bak angrepene, bl.a. fordi det var 4000 - 5000 jøder som skulle ha vært på jobb i tvillingtårnene, sier Rafjd.
Ja, den historien hadde den fyren tydeligvis overhodet ingen problemer med å tro på! Hvor ble det av kravene til dokumentasjon og bevisførsel?

 

Når politiet henviser til politiet

Litt pussig med websidene til politiet, http://www.politi.no/. Det tok en evighet før de kom opp med Firefox. Jeg ble nysgjerrig og tok en titt på kildekoden vha. et lite program jeg hadde liggende:
Oversatt til norsk betyr det at serveren gir nettleseren beskjed om at websiden www.politi.no er flyttet til www.politi.no. Det man i dataverdenen kaller evig løkke.

PS: Men ikke skjønner jeg hvorfor sidene likevel kom opp til slutt!? Eller kanskje det blir som i den gamle vitsen om en ny og ekstremt rask maskin: - En evig løkke tar tjue sekunder!

2006-09-15

 

Er det lov å sende penger i vanlig post?

Artikkel i VG; Tjente 50.000 i måneden på date-bedrageri; sitat:
- Etter at vi i sommer ble kjent med adressene hvor postkassene hang, og han hadde rømt landet, tømte vi en del av dem. Vi fant brev fra Danmark med til sammen 10000 kroner. Vi åpnet brevene, la ned en lapp fra politiet og returnerte dem. Disse mennene fikk i alle fall pengene sine tilbake, sier Storm-Olsen.
Er det lov å sende penger på den måten!?

 

Hvordan definere en mann

Aftenposten har en morsom artikkel Jakter på spor etter din fortid. Men følgende sitat var litt merkelig:
Er den blonde, blåøyde mannen på bildet til høyre en typisk nordmann fra Karmøy?
Videre under selve bildet:
Bildet av denne mannen - som kalles "Tyskeren" - inngår i forskningsmaterialet.
Mann!? Så de ikke at dette vesenet hadde en ring i øret!

 

Noe er galt med Windows 2000

Her oversikt over bildene med den feilparkerte bilen med nye skilt; hentet direkte fra en minnepinne:
Oversikt over de samme bildene fra harddisken på Windows 2000:
Sprøtt!?

 

Ikke spesielt opplysende feilmelding

Prøvde å betale en regning tidligere i dag. KID-nummeret ble ikke godtatt:

Riktig KID-nummer var 902625722. Man skulle jo tro at det var det jeg hadde tastet inn!? Nei, jeg hadde tastet inn riktig nummer med et blankt tegn foran.

PS1: Når jeg lager kode som tar i mot data fra bruker, prøver jeg alltid å kalle på en trim-funksjon. (Den eller tilsvarende finnes i de fleste språk.) Dermed fjernes eventuelle blanke foran eller etter tekst eller tall fra brukeren. Av de ting jeg trodde var standard i gode brukergrensesnitt.

PS2: Kanskje man her skal kalle det brukerbremsesnitt?

2006-09-14

 

Ikke helt riktig skremsel

Minst et par ganger sist helg har jeg hørt på P4 en reklame for Al Gores En ubehagelig sannhet. Sitat fra begynnelsen:
Nordpolen kan bli isfri innen år 2050 og havet vil stige.
En ting er at selve Nordpolen er et punkt. Og det punktet var vel isfritt allerede i fjor en gang!? Det det selvsagt er snakk om, er at hele Arktis kan bli isfritt. Skremmende nok i seg selv. Men det betyr ikke at havet vil stige. Her er et eksperiment som viser dette:Jeg har ikke gjort dette selv. Men så vidt jeg vet, vil ikke vannet renne over.

Slik er det også med isen på Arktis. Den flyter på vannet. Smelter den isen, vil ikke vannstanden øke.

PS: I Red, Green & Blue Mars trilogien til Kim Stanley Robinson beskrives et tenkt vulkanutbrudd i Antarktis. Mye is smelter og havnivået øker. Ikke mye Gore & Co. kunne gjort for å forhindre det.

 

Ser ut som kaktus

Noe lyng, eller noe sånt, i et myrområde:
Ser liksom ut som en del av en kaktus!? Ellers gøy å se hvordan fargene endrer seg hvis man bruker blitz:
Så kan man starte en lang diskusjon om hvilke farger som er de riktige?

 

Er ikke barn så viktige lenger?

Selv begynte jeg i førsteklasse høsten 1969. Det å ikke møte på skolen, var utenkelig. Tro hva som ville skjedd hvis mine foreldre holdt meg hjemme fra skolen? Det ville ikke gått mange dager før politi og barnevern kom hjem til oss.  Men det var da, og ikke nå.

Dagbladet skrev i går om hvordan 63 barn er forsvunnet fra Oslo-skolene. Og hva gjør det offentlige? Sitat:
Utdanningsetaten vurderer å anmelde foreldre med innvandrerbakgrunn.
Lover brytes. Barn mister utdannelse. Og noen vurderer å anmelde de ansvarlige!?

PS: Dagbladet henviser til Dagsavisen. Noe har de nok hentet derfra, men ikke alt. Går man til Dagsavisen finner man tilsvarende artikkel 63 skolebarn sporløst borte med følgende:
Aslam Ashan, leder i ressurssenteret for pakistanske barn tviler på at det er mange pakistanere blant de manglende elevene, og ønsker slutt på fokuset rundt norsk-pakistaneres skolegang i Pakistan.

– Jeg er overhodet ikke bekymret for noe som helst. Foreldrene velger pakistanske skoler på grunn svakheter ved de norske, sier han.
Først så avslører han at han vet egentlig ingenting om dette problemet. Dvs. han tviler på at det er mange pakistanere blant de manglende elevene. Deretter forsvarer han foreldrene til disse elevene han altså mener det ikke er så mange av. At det snakk om rene lovbrudd, ignorerer han fullstendig.

Selv blir jeg bekymret når noen hevder de er overhodet ikke bekymret for noe som helst.

2006-09-12

 

Bokblogg #16: 17. mai i Samarkand

Norges beste forfatter? Ikke vet jeg. Men jeg  tror ikke jeg har lest noen som er bedre enn  Kjell Arild Pollestad. Hva med f.eks. denne boken fra1988:
Kjell Arild Pollestad:17. mai i Samarkand [ISBN 82-02-15869-9, 1988, utgave 1995]
En herlig liten bok om en reise i Sovjetunionen et av de siste årene det landet eksisterte. En morsom, spennende, sjarmerende og lærerik skildring. Så godt og kompakt skrevet, at det blir vanskelig å beskrive noe fra boken uten å måtte sitere det meste. Anbefales :-)

PS1: Et lite sitat må kverulanten meg ta med likevel; side 131:
Vi kom inn i kirken like før gudstjenesten skulle begynne, og av løperne som var rullet ut og det tallrike presteskap som stod og ventet nede ved døren, skjønte jeg at det var erkebiskopen selv, metropolit Alexis, som skulle lede liturgien. Han forgjenger, metropolit Nikodim, døde helt plutselig under en privataudiens hos pave Johannes Paul II i Vatikanet.
Som barnslig ikke-kristen er det med infam fryd jeg kan påpeke at pateren tar feil der! Dette skjedde i en audiens hos pave Johannes Paul I; altså den første, ikke den andre.

PS2: Videre sitat fra boka:
I de mest fanatiske ortodokse kretser ble dette tolket som en av Guds straffedom fordi han besøkte overhodet for de «urene latinere».
En annen teori, som jeg har litt mer sans for, er at dette egentlig var et mislykket mordforsøk på paven. En liten glipp, gjesten fikk giften og paven fikk leve 23 dager til.

 

Verdens beste kantine

Nord i Hurdal ble det for noen år siden laget en midlertidig traktorvei i forbindelse med noe hogst. Trær ble hogd ned, kappet opp og fraktet ned til bygda. Men én stamme ble igjen.

Til høyre en provisorisk benk ved siden av denne veien. Foran benken var det spor av bål. Ellers var det rent og pent og en utrolig herlig utsikt.

Jeg antar det er skogsarbeidere som har brukt dette som en provisorisk. Jeg antar bålet ble brukt til å lage kaffe. Jeg antar det må ha smakt herlig :-)

 

Nye bilskilt

For noen år siden kom det nye bilskilt i Norge. Selv reagerte jeg på de avrundende formene på bokstavene Det var vanskelige å se forskjell på en A og en R.

Her et skilt jeg kom over sist fredag. Tydeligvis har de nå prioritert klare og tydelige tegn fremfor det som er hipt og avrundet. Men kuttene i nullene var kanskje litt vel mye!?
PS: Normal pleier jeg å sladde bilskilt. Det kunne jeg vanskelig gjort her. Dvs. jeg kunne jo vist frem tegnene hver for seg; hulter til bulter. På den annen side er jeg litt sur på sjåføren. Dette var i et såkalt bilfritt borettslag. Fyren, eller dama, hadde satt fra seg bilen rett foran inngangen til en av oppgangene:
Og der stod bilen i minst ett kvarter. Hva hvis det ble brann i den oppgangen?

 

Soppår i år

Hurdal 10/9-2006. En trestubbe med grunnlag for nytt liv:
Hva slag sopp? Ha'kke peiling.
Kanskje et litt mer detaljert bilde fra undersiden kan hjelpe til med å bestemme typen?
Uansett smakte jeg ikke på dem. Hadde jeg det gjort, ville jeg kanskje ikke vært i stand til å blogge dette!?

2006-09-08

 

Så mye var den erfaringen verdt

Dagbladet melder at Norges siste camper er konkurs. Man går inn på hjemmesiden til produsenten, og finner følgende:
Dette har vi jobbet med i over 50 år,så vi vet at drømmene kan realiseres!
Ikke alltids man skal stole på folk som vet hva de snakker ut fra erfaring!?

 

Når man tygger på en ispinne

Ofte når jeg tar en ispinne, fortsetter jeg å spise på ispinnen selv etter at isen er fortært. Så også i går:
Det slo meg plutselig at dette lignet da litt på en hval!? Kanskje litt lettere å se uten farger:
Kanskje det også ville hjelpe å tegne inn et øye? Men det overlater jeg til de med litt bedre kunstneriske evner.

 

Øh?

Romsås senter i går:
To fine skilt over inngangene til det man kaller innvanderersjappa. Den Ø-en var litt merkelig:
Dvs. man får vel anta at hensikten var en Ø? :-)

2006-09-07

 

Oslo Sporveier og Genève-konvensjonene

Omslaget på siste rutetabell for T-banen i Oslo:
Noen vil kanskje stusse på at et kommunalt selskap videreformidler reklame for Kondomeriet? Ikke klarer jeg å hisse meg opp over det. Men tro hvordan ledelsen i Oslo Sporveier ville reagert hvis barna eller barnabarna deres fikk tilsendt slik reklame!?

En annen sak er uniformen til dama i reklamen. Legg merke til to røde kors:
Sitat fra norske Wikipedias artikkel om Genève-konvensjonene:
Misbruk av symbolene er et brudd på Genève-konvensjonene. Betingelsen for bruk er at brukeren av symbolene forplikter seg til å yte gratis helsehjelp. De kan således ikke brukes av private legekontorer og andre som tar betalt for sine tjenester.
Nå tviler jeg på om Kondomeriet vil yte slik gratis hjelp. Altså er dette, satt på spissen, et  brudd på Genève-konvensjonene. Og her er vel ikke Oslo Sporveier 100% uskyldig?!

2006-09-06

 

Gjenbruk av illustrasjonsfoto

Fra forsiden til dn.no.

En artikkel om hvordan Du legger igjen mange spor når du surfer på internett.

Litt lenger ned en artikkel om hvordan en fyr ble dømt til halvannet års fengsel for å ha svindlet nesten 50 personer.

Samme fyr som er avbildet begge ganger.

Jo, jo, grunnen til at fyren ble dømt, var vel fordi han hadde lagt igjen noen spor på nettet!?

PS: Litt merkelig sitat om svindelsaken:
Retten bemerker at tiltaltes bruk av forskjellige navn, e-mail og telefonnumre ikke alene er tilstrekkelig for domfellelse, men når samme ordrenummer er sendt til flere personer, og billetter er avertert til langt under markedspris samtidig som han lover bort billetter til mange mennesker uten å ha noen, antar retten at han mente å lure dem.
Betyr dette at det er helt i orden å svindle kun noen få personer?

 

Aevum pro decor

Aevum pro decorJorunn blogga sitt andesegl. Eirik blogga sitt hundesegl. Altså måtte jeg blogge fotballseglet til høyre. Spesielt likte jeg tegningen; en stiv gammal gubbe med tunge ben som fortvilet ser at ballen går til siden for ham. Jeg kjente meg liksom litt igjen.

Ellers merket jeg godt at generatoren ikke var laget i Norge for nordmenn. Se bare på hva utviklerne mener med footbal:
Og en og annen mannegruppe vil kanskje prøve seg med et motto som utfordrer særnorske tegn?
Blir ikke særlig vellykket:
Et typisk eksempel på bruk av en funksjon for å få frem store bokstaver; dvs. bokstavene fom. ABC tom. XYZ. Men ellers var det en herlig tjeneste. Seglet har jeg allerede tatt i bruk på websiden for Romsås Oldboys :-)

2006-09-05

 

Poenget med nynorsk

En kommentar jeg husker fra barneskolen. En av mine medelever spurte lærerinnen hvorfor vi måtte lære det-og-det. Før hun rakk å svare, var det en annen elev som svarte for henne:
- Det kan jo være at vi kan få bruk for det hvis vi selv skal bli lærere!
Denne gamle vitsen gjentok seg i noe jeg fant fra Drammen SV. Nynorsk i skolen ble forsvart med bl.a. dette:
For eksempel læreryrket krever eksamen i nynorsk. Med Høyres forslag vil det bli slutt på rekrutteringen til læreryrket av elever fra Drammen.
Kort sagt: nynorsken beholdes i skolen for at man skal kunne beholde nynorsk i skolen!?

PS: Jeg bør vel ta med den etterfølgende setningen:
Flere andre yrker krever eksamen fra skriftlig sidemål.
Det kan kanskje stemme. Men det kunne vært morsomt å visst hvilke yrker det er snakk om. Man kan vel anta at det er snakk om mye av det samme. Eller for å oversette et sitert nynorsk sitat fra SVs arbeidsprogram:
Likestilling mellom målformene nynorsk og bokmål er et viktig prinsipp.
Mot prinsipper kjemper selv fornuften forgjeves?

 

Stjerner i vannet

Liten luftetur til Stenbruvann i går. Hadde med et 6MB kamera:
Originalen var på 2816 x 2120 piksler. Altfor mye for min lille skjerm. Bildet over er forminsket med 21%. Kanskje like greit!? Bildet nedenfor er et uforminsket utsnitt fra originalen:
Legg merke til at bildet ikke lenger er like skarpt! Det kan selvsagt være at jeg ikke holdt kameraet i ro. Men jeg har mistanke om at resten av kameraet rett og slett ikke klarer å følge opp alle pikslene.

2006-09-03

 

Foredrag med Richard Dawkins

På fredag tok jeg en sykkeltur til Blindern for å få med meg foredraget med Richard Dawkins som jeg blogget om 25/8. Vel verdt turen!

Jeg antok at dette ville være populært, så jeg sørget for å ha god tid. Smart! Det ble smokkfullt! Selv fikk jeg en plass på sjette rad. De som kom senere, måtte stå.
Imponerende presis klokken 10:15 var det en fyr med kjede rundt halsen som begynte presentasjonen. En idé i forbindelse med slike foredrag kan være å vise på skjermen bak hvem som her hvem? Jeg antar dette var universitetsdirektøren. Men jeg vet ikke.
Så kom det en fyr med skjegg som sa noe. Ikke husker jeg hvem det var, og ikke husker jeg hva han sa. Beklager!

Så kom det en dame med et foredrag om Kristine Bonnevie. Jeg tror foredragsholderen var Eli K. Rueness, men jeg vet ikke. (Hadde de derimot fått opp navnet hennes på skjermen bak, ville i hvert fall jeg fått med navnet.) Selve foredraget var interessant nok, bevares. Men jeg tror det var få tilskuerne som var spesielt interessert i dette. Folk hadde kommet for å høre på Dawkins, ikke høre om Bonnevie. Det har kanskje noe med å kjenne sitt publikum? Trist! For foredraget var ikke dårlig. Men det å lese fra manuskript til noe PowerPoint i bakgrunnen, blir sjelden særlig fengende. Og dama burde kanskje ha jobbet litt mer med engelsken sin? Vi skjønte jo hva hun sa, men aksenten var sterk. Og enkelte ord ble kanskje litt merkelig uttalt!?
Så kom det enda en dame; visstnok en slektning av Bonnevie. Rent teknisk var hun kanskje den beste presentatøren av dem alle. Men, igjen, det er viktig å kjenne sitt publikum. Dette var hverken tiden eller stedet for å presentere noe med mannens syv aldre av Shakespeare. Og det å først fremføre dette på norsk, for deretter å fremføre det på engelsk, var nok litt for mye. Også trist! For fremførelsen var god. Men, igjen, viktig å kjenne sitt publikum.

Så endelig, etter nesten en halvtime, var det tid for Dawkins. Litt skuffende var det at også han brukte PowerPoint. Og han brukte notater. Men, bevares, han visste å bruke dette som en hjelp i foredraget. Dvs. foredraget hans var hverken presentasjonen på skjermen eller notatene. Det var det han sa som var det interessante. I tre kvarter hadde han salens fulle oppmerksomhet.

Og hva var det han fortalte om? Tittelen på foredraget er kanskje beskrivelse god nok: Is Evolution Predictable? Og med visse forbehold var svaret ja. Ikke vil jeg våge meg på noen gjenfortelling av det han fortalte. Les heller bøkene hans! Der står det meste av det han fortalte om, bedre enn jeg kan fortelle.

Selv var jeg kanskje litt for opptatt med å fotografere; gikk dermed glipp av et par poenger. Jeg fikk i hvert fall ikke med meg hvorfor man kan være sikker på at f.eks. øyne har blitt utviklet separat minst 40 ganger.

På slutten var det tid for spørsmål fra salen. Og selvsagt var det en fyr som ville begynne å angripe evolusjonsteorien. Tydeligvis en fyr som ikke kjente sitt publikum. Dawkins, som kjente sitt publikum, så heller intet poeng om å begynne en diskusjon om intelligent design. Men han hadde to korte kommentarer på lager:Full applaus og alle var fornøyde. Dvs. kanskje ikke den stakkars kreasjonisten helt bakerst i salen.

PS1: Ikke spesielt gode lysforhold i salen. Jeg var fristet til å bruke blitz, men valgte å vente til foredraget var over. Og, ja, jeg hadde satt kameraet på lydløst. Men en annen fotograf var ikke så hensynsfull. Midt under foredraget kom han inn i salen via en sidedør fremme. Dawkins ble litt forstyrret av dette. Så gikk fotografen bort til Dawkins og begynte å fotografere nesten opp i neseborene hans. Dawkins datt ut av tråden, og bad fotografen høflig om å ikke gjøre det. Fotografen satte seg deretter ned i et hjørne bak Dawkins som så brukte noen sekunder på å komme inn i tråden igjen.
PS2: På vei inn i salen, møtte jeg på en fyr som jeg syntes det var noe kjent med. Mer eller mindre automatisk kom jeg med den forsiktige og vennlige vet-ikke-helt-hvem-du-er-men-trivelig-å-se-deg-nikken. Og jeg fikk et vennlig nikk tilbake. Først etterpå slo det meg at det var Dawkins selv. Tror hvor mange slike nikk han som kjendis har måttet nikke i løpet av de siste tiårene?

PS3: Jeg kunne kanskje hatt en annen tittel på denne bloggingen:Men det hadde kanskje blitt på grensen til småkvalmt?

PS4: Til høyre nærbilde av det kule slipset hans.

PS5: Kun én mobiltelefonforstyrrelse. Og det var helt på slutten, etter at selve foredraget var over. Ser ut som folk har lært seg litt telefonkultur etter hvert?

PS6: Kanskje ikke riktig å si at det var snakk om PowerPoint-presentasjoner siden maskinen var en Mac? Men prinsippet er det samme.

PS7: Har lagt ut flere av bildene jeg tok på en egen webside.

 

Ubehagelig aktuell artikkel om strømbrudd

Dårlig vedlikehold gir dyre strømbruddAv diverse forskjellige grunner stod jeg opp tidlig i dag, søndag. Det var høst, det regnet, det var mørkt og strømmen var borte.

Heldigvis hadde jeg liggende en lommelykt så jeg fikk belyst det som måtte belyses slik at jeg kunne gjøre det som måtte gjøres i forbindelse med noen av de forskjellige grunnene til at jeg måtte stå opp tidlig.

Og heldigvis hadde jeg en kaffeskvett igjen på termosen slik at jeg fikk dempet de verste koffeinabstinensene.

Ved 06:40-tiden kom strømmen tilbake. Da var det å fyre opp kaffetrakteren og datamaskinene. Etter noen minutter kunne jeg sette meg ned foran PC'n og bla i avisene på nettet. Dagsavisen hadde en ubehagelig aktuell artikkel som hovedoppslag: Dårlig vedlikehold gir dyre strømbrudd.

PS: Nå kostet ikke dette meg spesielt mye. Noen ører gikk nok med i batterikostnader i forbindelse med bruk av lommelykta. Fikk samtidig litt trening i å balansere lykta på skulderen slik at jeg fikk lest litt mens jeg spiste den første frokosten :-)

2006-09-02

 

Dagbladet undergår seg selv nok en gang

Mia kastet klærne på scenen for først gang - "I kveld måtte jeg hive trus"Det hender at tabloidaviser har en forside som jeg anser som absolutt bunnmål.
- Nå kan det vel ikke blir verre, tenker jeg.
Men det går ikke lang tid før det dukker opp noe enda verre. Se bare på forsiden av Dagbladet i dag, 2/9-2006. Hvordan kan de klare å få til noe verre enn dette!? All erfaring viser at det vil de nok klare.

PS
: Det som virkelig irriterer meg, er de som irriterer seg over slike forsider, men likevel fortsetter å kjøpe avisen.

Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?