Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2006-05-31

 

En slags fordel med høyt avgiftsnivå

Sitat fra VGs Får firmabil - og du må betale:
Siv Jensen (Frp) skal kjøpe seg en splitter ny firmabil til 350 000 kroner. Og du må ta regningen - som skattebetaler.
Ikke har jeg tenkt å forsvare bruken av skattepenger til slikt. Men fullt så ille er det ikke. Denne bilen koster skattebetalerne betraktelig mindre enn det VG hevder.

FrPs stortingsgruppe har fått tildelt en viss sum penger av Stortinget til såkalt stortingsrelevant arbeid. En del av disse pengene, velger de så å bruke på bilen til Jensen. Hva skjer så?

350 000 kroner går så ut av Stortinget til en eller annen bilforhandler. Denne bilforhandleren sender så disse en god del av penga tilbake til staten i form av avgifter. Av de resterende pengene, vil minst halvparten forsvinne i nye skatter og avgifter, før eller senere. Av alle mulige ting FrP kunne brukt pengene til, vil antageligvis dette koste skattebetalerne minst!?

PS1: Dvs. det ville nok vært enda gunstigere for skattebetalerne hvis penga hadde vært brukt på noen skikkelige fylleslag med polkjøpte varer!

PS2: Men at FrP definerer en slik bil som stortingsrelevant arbeid, virker uansett litt pussig.

 

Lorem ipsum dolor sit amet

Jeg tok en titt på Kommentar.no og fant boksen til høyre. Latinske kommentarer?

Det har utvilsomt sammenheng med at de fornyer seg. De har nok tatt i  bruk et Content Management System. Slike pleier ofte å komme opp med forskjellige tulletekster når man installerer dem. Et Google-søk etter teksten, gir 1,77 millioner treff!

Hva betyr så denne teksten? Sitat fra Wikipedias forklaring:
The text is derived from Cicero's De finibus bonorum et malorum (On the Ends of Goods and Evils). The original passage began: Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit (Translation: "Neither is there anyone who loves pain itself since it is pain and thus wants to obtain it").
En fyr i Romerriket skriver noe i år 45 f.kr. Sånn ca. 1500 senere brukes den teksten som basis for å teste ut typografi. Et halvt årtusen senere, er teksten fortsatt i ufrivillig bruk på millioner av nettsteder. Jepp, verden er av og til litt sprø :-)


 

Andre ballonger faller ned over Stovner

Bildene er fra inngangen til et garasjeanlegg på Stovner. Ved inngangen til garasjen var det en ballong som hadde satt seg fast. Skal bli gøy å følge med hvor lenge den vil bli sittende der :-)PS: Det er snakk om Vestlifaret boligsameie. Navneskiltet har fin design. Men det er kanskje ikke så smart med bokstaver i nesten samme farge som bakgrunnen? Når så teksten går loddrett nedover, øker ikke det akkurat lesbarheten.

2006-05-30

 

Hva er skattenivået i Norge?

Artikkel på NA24: Betaler mer skatt enn nordmenn; sitat:
Norske tall for 2004 er ikke gjengitt i undersøkelsen fra 2003, men i 2003 utgjorde norske skatter 42,9 prosent av BNP.
Dette brukes som argument for at skattetrykket er lavere i Norge enn i Sverige. Men dette er feil! I tillegg til skatter, har nordmenn mange avgifter som også må betales, mange flere enn i Sverige. Det totale skatte- og avgiftsnivået i Norge er derfor langt høyere enn 42,9%. En tilsvarende feil ser man i tidligere Arbeidebladet, Maten billigere enn på tolv år; sitat:
Innovasjon Norge har notert prisen på 18 utvalgte matvarer og satt den opp mot gjennomsnittlig timelønn for industriarbeidere i samme land.
Her ser det ikke ut som om de engang har tatt med skatten folk må betale av lønna si. Da blir resultatet skjevt. Hvordan burde man ha beregnet dette? Ikke lett! En ting er skatten. Men hvordan beregne avgiftsnivået? Bilavgifter? Bompenger? Renovasjonsavgifter? Dokumentavgifter?

Det kanskje enkleste er å ta utgangspunkt i skattefrihetsdagen som jeg blogget om i fjor. En slik dag den 28. juli, vil tilsvare et totalt skatte- og avgiftsnivå på 57,3%.

Jeg har også funnet ei webside med et regnestykke som gir 72,74%. Kanskje for høyt? Selv skjønte jeg ikke helt formelen. Men selv den tar ikke med alt som det offentlige har av inntekter, direkte og indirekte. Hva når f.eks. Posten får inntekter via sin monopolstilling og bruker dette for å sponse ditten og datten? Dukker dette opp i slike beregninger?

Nå bør legges til at Dagsavisen er ikke fullt så unyansert som jeg kanskje gav inntrykk av lenger oppe. Bl.a. hadde de tidligere i måneden artikkelen Vil fastsette «skattefrihetsdag»; sitat:
Fremskrittspartiet ber regjeringen foreta en årlig beregning av når den såkalte skattefrihetsdagen inntreffer.
At Kristin Halvorsen ikke likte forslaget, er vel ingen overraskelse. Sitat fra Nettavisens Avviser Frps skattedag:
Hun mener også at en slik skattefrihetsdag vil implisere at ingen skattytere får noe igjen for å ha betalt skatter og avgifter.

- Dette er åpenbart ikke riktig, skriver Halvorsen i brevet og påpeker at mesteparten av skattesystemet kanaliseres tilbake til skattyterne gjennom offentlige overføringer, varer og tjenester.
Først kommer hun med en implikasjon som er absurd. Det er vel ingen som påstår, eller vil påstå, at man ikke får noe igjen for det man betaler i skatter og avgifter. Likevel bruker hun dette for å argumentere mot forslaget!?

Hun viser også sine matematiske evner med at det er svært få som har skatt, inntekt og forbruk som tilsvarer gjennomsnittlig inntekt og forbruk i Norge. Faktisk er det ikke bare få, det er ingen som er helt og fullt gjennomsnittlige.

Man får nesten mistanke om at hun faktisk ikke vil at folk skal få vite hvor mye det totale skatte- og avgiftsnivået er i Norge.

 

Når saltvann tørker

Jeg bruker døgnlinser. Man tar dem ut av beholderne og setter dem på øynene. Beholderne kastes. Men det hender de blir liggende så lenge at vannet rekker å fordampe :-)
 

 

Sykkelstifrustrasjoner

Sykkelstier har jeg blogget om tidligere. VG melder om at en Lastebilsjåfør sa han ville drepe Valen.

Det er ikke så vanskelig å forstå denne sjåføren. Han blir tynet av skatter og avgifter. De eneste utbedringene han ser på de elendige veiene, er bomstasjoner og automatisk fartsovervåking. Og dag ut og dag inn kjører han langsmed nye ubrukte sykkelstier. For syklistene holder seg fortsatt på veien!

Men jeg har også visse fordommer om lastebilsjåfører i 50-årene fra Buskerud. Slike folk pleier ikke å sykle spesielt mye. (Eller bedrive annen form for mosjon?) Han vet vel ikke at stort sett alt som er av sykkelstier er ubrukelige til sykling!?

PS: Bildet er fra Fetsund 19/11-2005. Jeg skulle til Garderåsen. Skiltet viser hvor bilveien tar av til nettopp Garderåsen. Alternativt kunne jeg visst følge sykkelstien videre oppover et par hundre meter før jeg visstnok hadde kommet til en bro over veien. Jeg hadde syklet fra Romsås. Jeg var sliten. Jeg var svett. Jeg var tørst. Jeg tok bilveien.

 

Hvor blir det av alle ballongene?

Eirik la ut et bilde av en høytflyvende ballong. Vi kan trygt anta at på bakken var det et lite barn som gråt bittert etter at han eller hun mistet den fine ballongen?

Men hvor blir det av disse barnetåreproduserende ballongene?

Noen stopper togene.

Andre faller ned i skogen. Bildet til høyre er fra grensen mellom Akershus og Oppland 14. mai, 2006. I noen grener ved siden av, kunne man se nøyaktig hvor den hadde satt seg fast :-(


 

Fire pluss ett argument mot eiendomsskatt

Tom Staavi i Dine Penger har en god webside med argumenter mot utvidet eiendomsskatt, Et ukontrollert skattevirus. Hans fire argumenter:
  1. Hemmelig beregningsgrunnlag
  2. Ingen kontroll i departementet
  3. Ulik beregning
  4. Eiendomsskatt som saldering
Men han utelot kanskje det viktigste; prinsippet om No taxation without representation. Så vidt jeg vet, er det bare én politiker som har vært inne på dette. Sitat fra Erna Solberg i en artikkel i Bergens Tidende; – Udemokratisk hytteskatt. Sitat:
– Det er et overgrep å åpne for at folk må betale skatt i kommuner der de ikke bor, og folk bor ikke der de har hytter. Det er et grunnleggende prinsipp at folk må kunne må kunne bruke sine demokratiske rettigheter, men de finnes ikke for en hytteeier.
Men tilsvarende overgrep har hun selv vært med på å godta i andre sammenhenger. Hva med bompenger og den såkalte renovasjonsavgiften? For enkelte hytteeiere ville det f.eks. lønt seg å sende søpla med ekspresspost fremfor å betale nærmere tusenlapper for noen overfylte søppelkasser nede i bygda.

Likevel skal det ikke glemmes at det finnes gode argumenter for at hytteeiere skal betale for seg. For å sitere ordfører Thor Lillehovde i Ringsaker fra VG-artikkelen Åpner for hytteskatt:
Noen bruker hytta så mye at de er avhengig av kommunale tjenester, da er det ikke urimelig at de bidrar. Noen trenger for eksempel legehjelp når de er på hytta, og vi brøyter de kommunale veiene, sier Lillehovde.
Så hvorfor ikke fortsette argumentasjonen?Og hvordan kan det løses? Rett og slett ved endring av stemmeregler for kommunale valg!

Slik reglene nå er, har man kun stemmerett i den kommunen man er bosatt. Hvorfor ikke gjøre om reglene slik at man kan velge hvilken kommune man vil stemme i? Man har fortsatt kun én stemme. Men den stemmen kan man bruke i enten den kommunen man er bosatt i, eller i en hvilken som helst kommune man betaler skatt eller avgift til.

Tro om Ringsakerordføreren er like villig til å gi hytteeierere demokratiske rettigheter som han er villig til å skattlegge dem?

PS: Bildet oppe til høyre er ikke fra Ringsaker, men fra Hurdal, 2. påskedag, 2005.

2006-05-29

 

Tydeligvis pollenår i år

Bildene er fra badedammen ved Grorud sist fredag, 26/5-2006. Utvilsomt mye pollen for tiden.

Men legg merke til hvordan det gule danner streker i vannet. Her et kontrastforsterket bilde som viser tilsvarende fenomen:

Ikke klarer jeg å forklare fysikken bak dette :-(

PS: Ja, det er den samme badedammen jeg har blogget om tidligere, både med panorama, frosker og usikker is. En velblogget dam!


 

Treet som lurte meg

Fotoet er fra Groruddalen Golfklubb sist søndag. Jeg stusset litt på de grenene som stakk opp på toppen.

Det minte meg litt om den skallete fyren som benektet at han var skallet. Det var bare det at hodet vokste opp gjennom håret!?

Akkurat her var det en helt annen forklaring. Det var snakk om to forskjellige trær, eller treklynger.

I forgrunnen et tre, eller klynge, med masse blomster.

I bakgrunnen et tre, eller klynge, som i stedet for blomster, prioriterte å vokse seg høyt.

Mer skal ikke til for å lure meg.

 

Aftenposten siterer en lov

Skjermdumpen til høyre er fra Aftenpostens Naziprofet tiltalt igjen. Legg merke til parentesen med de tre punktumene! Noe er utelatt. Men hva?

Går man inn på SOS-Rasismes side om denne paragrafen, finner man følgende:
Straffelovens §135a

Med bøter eller fengsel inntil 2 år straffes den som ved uttalelse eller annen meddelelse, herunder ved bruk av symboler, som framsettes offentlig eller på annen måte spres blant allmennheten, truer, forhåner eller utsetter for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse. Tilsvarende gjelder slike krenkelser overfor en person eller en gruppe på grunn av deres homofile legning, leveform eller orientering.

På samme måte straffes den som tilskynder eller på annen måte medvirker til en handling som nevnt i første ledd.
Det er mange forskjeller der. Men uansett virker som om Aftenposten bevisst har utelatt det med på annen måte spres blant allmennheten. For det er tydeligvis ikke bare forbudt å fremsette slike ytringer, det er også forbudt å spre dem. For hva er det avisen gjør? Jo, de sprer uttalelsen. Jeg siterer:
Det var Antirasistisk Senter og Det Mosaiske trossamfunn som politianmeldte Vigrid-lederen etter at han i VG kom med følgende uttalelse: "..."
Nå har jeg erstattet selve uttalelsen med tre røde punktumer. For ikke skal jeg bryte noe lover, nei! Får bare håpe det ikke er ulovlig også å linke til artikkelen med denne uttalelsen!?

 

Spilleavhengighet

Tidligere skjønte jeg ikke hvorfor folk var avhengige av f.eks. røyk, alkohol og narkotika. Men for ca. ti år siden prøvde jeg selv å slutte å drikke kaffe. Jeg er fortsatt avhengig.

Den 18. mai kom tok jeg T-banen til Romsås etter en tur på byen. Oppe i 2. etasje var det ved ca. 14:15-tiden samlet en liten gruppe folk. Jeg skjønte ikke helt hvorfor de stod der. Men så kom det en fyr med nøkkel og låste opp sperringen til spillemaskinene. En dame kom med en spydig kommentar:
- Vet du hvor mye klokka er?
Da jeg kom tilbake noen minutter senere, var det full rulle. En satt i rullestol. En annen lot en krykke hvile mot maskinen. Nesten litt trist!?

På den annen side liker jeg ikke at noen skal bestemme hva folk vil bruke penga sine til. Jeg kan vel ikke dømme dem og si at min måte å bruke penger på er mer verdifull enn deres?

Og uansett er det ingen som tvinger disse folka til å kaste bort pengene på denne måten? Og hva hvis 99% har reell glede av spenningen med å spille på disse maskinene? Skal en minoritet av svake mennesker måtte ødelegge for dette? Med tanke på de tragedier som skjer, er kanskje svaret ja. Et totaltforbud? Jeg ser poenget. Og jeg hadde nok hatt en viss forståelse for et slikt forbud. Men når politikerne i stedet selv vil drifte og tjene penger på slikt, så synes jeg det blir litt merkelig.

PS: Om ikke så veldig mange år kan hvem-som-helst spille på slike spill hvor-som-helst på mobiltelefonene sine. Jeg tviler på om noen vil klare å forby bort dette problemet.

 

Det forståelige krakket

Næringsliv24 har en artikkel om Krakket ingen forstår. Det er selvsagt snakk om det som skjedde i 1929. Men så helt uforståelig er det kanskje ikke?

Nå er jeg uansett skeptisk til en journalist som skriver at Edward C. Prescott og Finn R. Kydland vant Nobelprisen i 2004. Det er tull! Det har aldri vært, og vil heller aldri være, noe Nobelpris i økonomi. Enten så har ikke journalisten peiling, eller så velger han å skrive noe han vet er feil. Ingen av alternativene er spesielt betryggende.

Tilbake til krakket i 1929. At det måtte skje et krakk, er det i ettertid selvsagt lett komme med forklaringer på. For å lese om den utløsende årsaken, anbefales Free to Choose av Milton & Rose Friedman. Men hvorfor lå alt til rette for et slikt krakk? For å sitere fra artikkelen:
Frem mot krakket ble det stadig vanligere å kjøpe aksjer for lånte penger, og spekulasjonen på Wall Street vakte avsky blant politikere og vanlige folk.
Men hvorfor kjøpte folk aksjer for lånte penger? Det passer kanskje komme med et avsnitt fra Nathaniel Brandens Depressions fra august 1962:
Throughout most of the 1920's , the government compelled banks to keep interest rates artifically and uneconomically low. As a consequence, money was pured into every speculative venture.
Hva hadde skjedd hvis bankene hadde fått lov til å ta de rentene de selv ønsket? Det ville vært mer lønnsomt å spare penger i stedet for å spekulere. Men i stedet var det politikere som prøvde å styre økonomien. Tro hvor mange menneskeliv dette kostet!?

PS: Ja jeg vet at folk med forskjellige politiske oppfatninger kommer med forskjellige forklaringer på '29-krakket. (Selv var jeg ikke født da, så hva vet vel jeg?) Den vanlige oppfatningen er at dette var beviset på at det frie markedets fallitt. Men det er kanskje verdt å lese andre mulige forklaringer?

2006-05-28

 

Komprimert gris

Teksten er fra en salamipakke kjøpt i Sverige under en Harry-tur i går.

Legg merke til hvordan de gjentar overskriften i den siste setningen.

Men hvor er resten av grisen!?

2006-05-26

 

360 graders panorama

Tidligere har jeg blogget Hvordan lage et panorama. I dag tok jeg med kameraet til Lilloseter, stilte meg på en benk og prøvde å fotografere 360 grader rundt meg. Det ble 76 bilder med lav oppløsning; til sammen 10,3 MB. Resultatet:
Jeg manipulerte bildet med Microsoft Photo Editor 3.0 slik at flaggstangen ble plassert i hver ende:
Blir nesten litt svimmel av å se på disse bildene :-)

 

18 år gammel tradisjon

Et klesmerke jeg kom over i dag. De skryter av TRADITION OF EXCELLENCE.

Lenger oppe står det SINCE 1988.

Svulstige ord for  noe som bare har vart i 18 år!?

2006-05-25

 

Rapport fra Rommen T-banestasjon

Jeg har tidligere blogget om Rommen T-banestasjon, både i forbindelse med hærverk og et bilde på Wikipedia. Her er et dagsfersk bilde fra stasjonen. Man kan så vidt skimte en fyr med en golfbag der:
 
Og hærverket? Enda grundigere enn tidligere:
Men jeg la merke til en annen ting i forbindelse med både den gamle og den nye automaten. Begge er plassert akkurat der hvor regnvannet samler seg:
Ikke akkurat av de ting som øker betalingslysten Men kanskje dette kan være et virkemiddel mot hærverk? Man plasserer maskinene slik at pøblene må svømme over. Men, selvsagt, vollgraven må være bred nok til at de ikke klarer å kaste tunge stener mot maskinene :-)

 

Fugl som ikke liker å være ute

Dialog på golfbanen i dag:
- Nå husker jeg hvorfor jeg har sluttet å spille golf i regnvær!
- Å?
- Man blir jo våt!
Jeg og et par andre er utvilsomt blitt makelighetsgolfere. Er det regn en dag, så gidder vi bare å gå ut i regnet.

Men ved åttetiden i dag morges så det ut som om det skulle bli fint vær. Fire stykker møttes ved nitiden og gikk ut. Ved hull nummer fem var det solskinn. Men rundt oss, i alle retninger, var det mørke skyer. Før vi var ferdige med hull seks, begynte det å regne. De to som hadde paraplyer, slo dem opp. De to andre fikk lov til å dele plassen under disse paraplyene. Underlige skue å se menn stå tettere sammen en slike heterofile normalt pleier å gjøre.

Pussig nok spilte alle tilsynelatende bedre i regnværet. Det kan ha sammenheng med reglene. Når man slår, har man ikke lov til å søke ly under en paraply. Gode slag medfører færre slag.

Vi nøyde oss med én runde på ni hull. På vei ned fra niende, kom vi over en fugl som hadde søkt ly på baksiden av klubbhuset. Den så ikke ut til å trives spesielt godt. Jeg lurte så smått på om den var skadet. Men, nei, da jeg gikk litt nærmere med kameraet, fløy den vekk. Nesten så jeg fikk dårlig samvittighet :-(

2006-05-24

 

En tegneserie jeg ikke helt forstod

Til venstre begynnelsen av en tegneseriestripe jeg ikke forstod.

Det står at den er på fransk, mens jeg synes det ligner vel mye på tysk!? Oversettelsen stemmer overhodet ikke. Tysken er bare viss-vass.

Ikke ser jeg morsomheten i den engelske underteksten.

Kanskje jeg er for trett?


 

Tonsenhagen?

Skjermdump fra en artikkel i Nettavisen.  Ingen stor sak kanskje, men jeg irriterer meg litt over bildet.

100% sikker er jeg ikke. Men jeg er villig til vedde én krone på at det bildet ikke er fra Tonsenhagen.

Da syns jeg det liksom blir for dumt!?

 

Inspiration overload

For et par uker siden fikk jeg et luksusproblem. Jeg hadde for mange (mer eller mindre) gode idéer til ting jeg kunne gjøre. Det var som om jeg hadde inspiration overload.

I min naivitet trodde jeg at det var et originalt uttrykk. Men som så ofte før, klarte Google å knuse disse illusjonene. Et søk på uttrykket gav 1370 treff.

Men det må det vel være mulig å finne en original norsk oversettelse? Inspirasjonsmetning?!

 

PCer, PC-er eller PC'er?

Skjermdumpen til høyre er fra Aftenpostens PC'er i Osloskolene. Men er dette riktig?

Det jeg har lært, er at slik apostrof kun skal brukes hvis det er snakk om å markere en manglende bokstaver. Jeg er usikker, men mener at disse to alternativer vil være lovlige:Kanskje det også er lov med PCer. Men det ser kanskje litt snålt ut!?

2006-05-23

 

Kode i kodefilm

Fra traileren til filmen Da Vinci-koden.

Klarer du å knekke koden!?

 

Noen er tydeligvis meget avhengige av nikotin, alkohol og søtsaker

Skjermdumpen er fra Nettavisens Ikke helt papirløs. Ordet livsviktig tyder på at for noen er dette er snakk om liv eller død!?

 

Nye karakterpresentasjoner

Jeg har tidligere blogget om karakterpresentasjoner. I går publiserte Utdanningsdirektoratet nye karakterstatistikker. Denne gang uten min bistand. Det har de selvsagt lov til. Men det er vel ikke urimelig at jeg tar et kritisk blikk på resultatet?

En ting er hvordan de på hovedsiden presenterer dette:
Det å bruke frasen i dag på en udatert melding, er ikke spesielt gjennomtenkt. Men, for ordens skyld: resultatet ble lagt ut i går, mandag 22/5-2006. Og hvordan er selve presentasjonen? Her en skjermdump:
Mye positivt:Og validerbarheten? Dårlig! Hverken html- eller css-koden er validerbar.

Og brukergrensesnittet? Jeg er ikke begeistret. Skal man navigere til en bestemt skole, spretter det først opp et vindu. Vil man velge en skole i Oslo, må man først velge fylket Oslo for så å velge kommunen Oslo i fylket Oslo. Tyder ikke på at de har tenkt så veldig grundig igjennom løsningen?
Men jeg kom meg da frem. Og for å sammenligne konkret kan jeg først vise mine resultater for en bestemt skole for et bestemt år:
Og tilsvarende med den nye presentasjonen:
Masse småting jeg stusser litt på her og der. Men alt i alt må jeg vel kunne konkludere med at også den nye presentasjonen er grei nok :-)

 

SMS; fra idé til prototype

I fjor blogget jeg om muligheten for periodiske varslinger til mobiltelefoner. Jeg har gått videre med dette; har lært både PHP og MySQL. En prototype er utviklet og lagt ut:Pris per melding? 100% gratis! Men fint hvis du melder fra om eventuelle feil :-)

PS1: Det finnes andre mer eller mindre tilsvarende tjenester:PS2: Foreløpig er tjenesten kun tilpasset mobiltelefoner i Norge, Sverige og på Færøyene.


 

Vasketabbe

Sentrifuge :-(

2006-05-22

 

Hærverk på glassplater

Artikkel på Hegnar Online om hærverk på Romsås: T-banelinje stengt etter hærverk. Sitat:
Hærverket er utført på glassflatene på gangbrua over T-banesporene på Romsås. Resultatet er at de store glassplatene, som hver veier 350 kilo, truer med å falle ned.
Akkurat de glassplatene jeg blogga om i fjor.

 

Kikkerter som man ikke kan se med

Spontantkjøp i en innvandrersjappe. En pose med noe som lignet på peanøtter. Pussig navn: kikkerter!

Senere fikk jeg forklart at det var erter av typen kikk. Altså kikk-erter. Man lærer, man lærer.

Og smaken? Litt smakløse! Omtrent som komprimert hvetemel. Men det er kanskje ikke meningen å gumle disse rett fra posen!?

PS: Selv synes jeg de av og til ligner på elefanter bakfra. Men jeg er åpen for andre tolkninger.

2006-05-21

 

Årets linselus

Skjermdumpen til høyre er fra webforsiden til svenske Expressen. En tidligere norsk deltager sammen med en av årets finske vinnerne!

Kan det være at svenskene ikke helt har fått med seg hvem som er hvem?

Eller at de bare synes nordmannen er så stygg at han fortjener en slik fremtredende plass?

PS: Det minner litt om Not The Nine O'clock News. En av de nyhetene der var at BBC hadde kommet med en innrømmelse. For å spare penger, hadde årets finale i Melodi Grand Prix kun vært en reprise av fjorårets finale :-)

2006-05-20

 

Én setning; to feil

Skjermdumpen til høyre er fra Dagbladets USA har fått et offisielt språk.

John McCain er republikaner. Presidentvalget er i 20081

 

Hvordan lage et panorama

En naturverner er en som allerede har en hytte i skogen! Dette visdomsordet fant jeg i et gammel Det Bestehytta. Og jeg kjente meg selv litt igjen. Noen hundre meter lenger unna, er det planer om et nytt hyttefelt.

Det er vel ingen som liker å få mange nye naboer. Men det nye hyttefeltet er godt gjemt på en annen side av en ås. Stort sett kan jeg bare forvente fordeler med dette. Bl.a. kan jeg se frem til oppgradering av strømtilførsel, flere som blir med på å deler utgifter til snemåking og bedre kundegrunnlag i nærbutikken.

Uansett tok jeg med et kamera for dokumentere området før de begynner å bygge det ut. Ikke har jeg vidvinkel på kameraet. Det ble til at jeg stod to steder og knipset rundt meg.

Vel hjemme søkte jeg litt om generering av panoramaer. Jeg fant en tips hos Din Side om Autopano pro - lag panorama automatisk! Programmet ble lastet ned fra http://www.autopano.net/. Det ble installert og jeg prøvde. Wow! Alt som skulle til, var å oppgi området hvor jeg hadde alle bildene. Dermed ble det generert to panoramaer. Et fra et sted hvor jeg stod litt lenger oppe:
Det andre panoramaet var fra et sted nede på selve feltet:
Som skyggen av meg selv viser, var dette bilder jeg tok med et håndholdt kamera. Programmet er så godt at jeg ikke klarer å se skjøtene mellom de forskjellige bildene. (Antageligvis er det ingen skjøter; mer snakk om glidende overganger?) De turkise flekkene i bildet ville blitt borte hvis jeg hadde kjøpt programmet. Da kunne jeg også lagret panoramaet i stor størrelse.

Og prisen? 99 € = 771,17 norske kroner. Ingen overpris for et såpass bra program. Men kanskje litt mye noe som egentlig bare er et leketøy for å fylle opp harddisken!? Dessuten fikk jeg ikke generert flere panoramaer da jeg senere prøvde å kjøre programmet. Litt irriterende siden jeg i går tok en ny bildeserie fra badedammen ved Grorud. (Der jeg tok bilder av froskene!) Jeg installerte programmet på en annen maskin og fikk generert panoramaet til høyre ut fra 30 bilder på til sammen 19,8MB.

Litt irriterende at jeg glemte å ta bilde av den hvite flekken i midten. (Flekken helt til venstre, er en av fingrene mine.) Likte ikke heller helt at leggen min ble så bred. Men det er morsomt å se hvordan den snorrette demningen er blitt til en smilende munn :-)

 

Enda mer tull fra scientologene

Dagbladet meldte i går at en Scientolog vil avruse syke oljearbeidere.Sitat:
Betrodd HMS-tillitsvalgt vil hjelpe giftskadde med vitaminer og badstue.
Jupp, dette er utvilsomt scientologi i praksis! Tanken bak denne badstuekuren er å svette ut alle farlige stoffer i kroppen samtidig som man tar enorme mengder vitaminer, bl.a. niacin. Dette stoffet, også kjent som nikotinsyre, er noe kroppen trenger. Men da kun i små mengder. Større doser er reseptpliktige.

Da sekten for noen år siden ble konfrontert med dette, svarte de at de brukte en lege i forbindelse med dette. Hvilken lege? Nei, det kunne de aldri svare på.

PS: For mer informasjon om scientologene vises det til Operation Clambake; eventuelt den boka jeg gir bort gratis.

 

Lønnen kunne vært bedre

Skjermdumpen er fra en jobbannonse på nettet. Nå står det også at Annonsen kan være mangelfull. Eller er dette et tegn på et temmelig dårlig jobbmarked!?

2006-05-17

 

Våt 17. mai

Tidligere blogget jeg litt negativt om korpsmusikk. Min toleranse for slikt er heldigvis litt høyere på selveste 17. mai :-)

Til høyre et bilde fra borettslaget mitt tidligere i dag. Det så litt stusselig ut.Det er klart, med litt grønne bjørketrær i bakgrunnen, kunne bildet blitt betraktelig triveligere.

En annen sak er at jeg muligens begynner å utvikle gammel-gris-tendenser. Men jeg syntes faktisk det var triveligere å se på slikt den gangen jentene hadde skjørt i stedet for bukser.

Jeg la forresten merke til noe annet nytt. For å beskytte instrumentene, brukte enkelte noe plastbeskyttelse.

Tro om det er flere enn meg som lurer på hva disse greiene kalles for; litt mer uoffisielt?

2006-05-16

 

Noen dugnader er trivelige, tross alt

Jeg har tidligere blogget om en trivelig golfdugnad på golfbanen og en ikke fullt så trivelig i borettslaget. I går var det nye dugnader både på golfbanen og i borettslaget. Nå hadde jeg sagt at jeg skulle stille opp på golfbanen før jeg fikk vite om dugnaden i borettslaget. Så jeg slapp å måtte prioritere :-)

Dette var en hverdag, attpåtil en mandag. Oppmøtet ved golfkroa var ikke gigantisk, men mer enn nok til de enkle oppgavene. Dessuten kom det visst flere til etterhvert.
Det var stort sett snakk om å ta de områder som fortsatt var dekt av sneen ved forrige dugnad. Selv var jeg med i en gruppe som skulle rake og fjerne kvister ved de tre siste hullene. Etter å ha fjerna løv og annet i en av sandbunkerne, satte jeg igjen en signatur. Litt gøy må man jo få lov til å ha det!
Uansett var det faktisk ganske så behagelig å kunne være på golfbanen og bare nyte det grønne.
Det å ikke spille golf, hadde et par fordeler:Men når det er sagt, bør det nevnes at det ble jobbet litt også. I det minste to av tre i arbeidsgruppen brukte tiden på noen annet enn å ta bilder:
Hva er det de plukker? Pegger! På slike utslagssteder har man lov til å pegge opp ballen. Ballen slår man så langt som mulig. Peggen kan gå hvor som helst, ofte bakover! (Hvis man slår peggen lenger enn ballen, regnes ikke slaget som spesielt vellykket.) Det blir en del slike pegger liggende rundt omkring i løpet av sesongen. Her er fangsten fra en av de tre søppelbøttene:
Dette var attpåtil fra utslaget til det siste og korteste hullet. Ikke alle pegger opp ballen sin der.

PS: Selv fant jeg seks golfballer denne gang. Av og til er søppelplukking sin egen belønning!

 

For no' rør

Tur i Hurdal sist lørdag. Kom til et annet hyttefelt hvor veien var ødelagt:
Det så ikke pent ut:
Under veien lå det er rør. Men vannet rente ikke spesielt godt gjennom det. På oversiden var den en dam, mens på nedsiden var det så vidt det  kom ut noe som helst. Å se noe inn i røret, var selvsagt håpløst uten lykt. Men jeg slo på blitsen og knipset inn:
Hverken vakkert eller spesielt informativt. Jeg prøvde å zoome og sikte sånn noenlunde inn i midten av hullet:
Au! Røret er rett og slett ødelagt lenger innover. Vi ser at hele greia er presset ned. Det er ikke bare å fylle på mer masse. Her må det graving til :-(

 

Manglende dugnadsånd

Ikke skal jeg påstå at jeg er verdensmester i dugnad. I fjor prioriterte jeg et fotballmøte fremfor dugnad i borettslaget.

Men i forbindelse med årets vårdugnad hadde jeg ingen slike unnskyldninger. Dessuten var dette en passende anledning til å treffe en ny nabo som hadde sagt til oppgangskontakten at han skulle komme. Altså stilte jeg opp med arbeidshansker. Men, akk:Greit nok det. Vi fikk da feid og rydda litt. Men både han og jeg mistet litt av motivasjonen underveis. I ballbingen drev ungdommene og sparket fotball stort sett hele tiden. Det bør likevel nevnes at noen barn var med og hjalp til litt. Men det var også en liten jente på sparkesykkel som spurte om vi ikke var ferdige snart. For når vi var ferdige, skulle det være pølser og brus!

Vel, selv liker jeg hverken pølser eller brus. Mulig jeg i stedet kunne fått kaffe eller en pils. Men jeg stod over. Jeg manglet kanskje rett og slett den sosiale dugnadsånden!?

2006-05-08

 

Et forvirrende budskap

På østsiden av Stenbruvann var det spor av noen hadde noen grillet. Bl.a. hadde de tegnet og skrevet noe på en sten. Så ut som ketchup.

Og budskapet? Øverst et hakekors. Ny- eller gammelnazister? Alltids mulig! Men i det minste  gammelnazistene pleide vel alltid å bruke en versjon som var rotert 45 grader?

Og teksten? Sitat:
LENGE LEVE UTLENDINGER
Tyskerne som okkuperte Norge under 2. verdenskrig, var jo utvilsomt utlendinger. Men det er vel ikke det de mener her?

En slags ironi? Godt mulig!

Uansett så er det snakk om noen som driver ketchupgrafitti. Nå hadde jeg på forhånd ikke så spesielt mange fordommer om slike folk. Men litt pussige må de nok ha vært!? Eller kanskje bare pussa?

 

Så strekker vi oss etter maten

Stenbruvann i dag, 8/5-2006. Jeg hadde med en brødskalk og et kamera. Brødet delte jeg opp, og hev ut. Tok så frem kameraet og prøvde å knipse noen ender :-)


 

Muligens et lite sjalusidrama

Badedammen ved Grorud tidligere i dag, 8/5-2006. Det krydde av frosker i den den nordvestre delen av vannet.

Dvs. jeg tror det var frosker. Alternativet måtte være padder. Men de er vel både større og styggere? ... og sjeldnere?

Og hva er det det ene frosken gjør på ryggen til den andre?

Først trodde jeg det var snakk om mor og barn. Men det stemte liksom ikke helt. Det er vel ikke slik frosker oppdrar sine barn? Dessuten er det vel litt tidlig på våren med så store barn?

Altså kan man anta at det er snakk om aktiviteter som gjør at mor kan få barn.

Og hva med han som ser på? Hvis det er snakk om en han?

Et aldri så lite sjalusidrama!?

 

Isen ser ut til å være litt usikker

Badedammen ved Grorud, 4. mai, 2006. Noe er glemt igjen ute på isen.

I vinter var det noen som drev og dykket der. Politi? Brannmenn? Rundt hullet de etterlot seg, satte de opp et varselsbånd.

Det ser utvilsomt ut som om den isen er litt usikker :-)

 

Hvorfor jeg ikke kjøpte en bil i forrige uke

Selv om jeg kjøpte meg en bil 1. nyttårsdag, har jeg ikke helt gitt opp jakten på en litt nyere. På torsdag så jeg på noen biler. De var gode, de var rimelige, men jeg mistet liksom litt av tilliten.

Til høyre en skjermdump av en annonse på nettet. Bilen så grei ut, den hadde det meste av det jeg er på jakt etter og prisen var rimelig. Sist torsdag dro jeg en tur ned i butikken. Men akkurat den bilen, fikk jeg beskjed om var blitt solgt. En annen bil, med noenlunde samme spesifikasjoner, hadde de ikke inne.

Det ble til at jeg tok en prøvetur med en tredje Fabia. (Uten soltak.) Den var grei nok, og jeg fikk lyst på en slik bil. Vel hjemme surfet jeg rundt i ro og mak etter hvilke biler de hadde inne. Det var ikke lett. Bilen de hadde solgt, lå fortsatt til salgs dagen etter. Og der ligger den fortsatt, fire dager senere:
Hvordan kan jeg da bestemme meg når jeg ikke vet hvilke biler de har inne? Det absurde er at websiden visstnok er oppdatert på nytt tidligere i dag:
Det er godt mulig de har et eller annet script, eller avtale, som gjør at kundene ikke få se hvor lenge de har hatt bilene inne. Det er jo forståelig at de velger noe slikt. Men tillitsvekkende er det ikke! I ettertid slo det meg at jeg ble jo faktisk lurt ned i butikken på falsk grunnlag. Allerede før jeg gikk inn døra, var jeg offer for en løgn.

Irriterende! For det hadde mange gode tilbud der. Men jeg kjøper uansett ikke bruktbil av noen jeg vet har et fleksibelt forhold til sannheten. Det blir nok til at jeg beholder den gamle bilen!

PS: Kan det være at MøllerGruppen ikke har et etisk problem, men et teknisk? Se bare på de rare tegnene under Telefax i skjermdumpen til høyre. (Hentet fra kontaktsiden til Autopartner Oslo.) Dette er noe jeg har sagt fra om til selgeren. (Tydeligvis forgjeves!) Hva har skjedd? Hvorfor slike merkelige tegn på en slik side? Hvis jeg skal gjette, har noen gjort et forsøk på å vise frem epostadresser samtidig som man skjuler dem for diverse søkeroboter. Det virket i tilfelle delvis. For det er vel få søkeroboter som klarer å gjenkjenne disse adressene? :-)

 

Ikke-badesesongen varte 214 dager

Paradisbukta i går, søndag, 7. mai, 2006:
Selv tok jeg sykkelen ned. Dermed ble jeg varm og svett, hvilket var en stor fordel. Vannet var ikke spesielt varmt. Men når små barn plasker og leker i vannkanten, må man jo nesten våge seg uti? Verst er det med bena. Føttene har tynn hud etter et halvt års bruk av sko og sokker. Å gå uti vannet, er nesten som å gå barbent i sneen; det gjør vondt!

Men 214 dager etter forrige bad, kan jeg uydmykt fortelle om årets første bad. Men det ble ikke de lange svømmeturene; for korte til at fotografen klarte å ta bilde av meg mens jeg var nedi:
Men jeg tok noen svømmetak, og jeg var helt under; begge gangene :-)

2006-05-03

 

Kodekoma

I dag gled jeg inn i kodekoma. Bakgrunnen var en artikkel jeg fant på websidene til COMPUTERWORLD: Skal finne Europas beste ingeniører. Vips,  så forsvant jeg inn i Java-verdenen. Konkret resultat? Litt kodetrening og en aldri så liten unnskyldning for følgende litt vel tekniske blogging.

Jeg gikk inn på en side hos Google og registrerte meg. Allerede der gjorde jeg muligens den første tabben. I stedet for navnet rhjinfo, skulle jeg kanskje ha valgt www.rhj.info? Da kunne andre lettere ha tatt kontakt med meg hvis og dersom?

Uansett fikk jeg opp tre oppgaver som så morsomme ut. Men jeg hadde problemer med å forstå den første. Jeg skjønte rett og slett ikke følgende skjermdump:
Hva menes med Lexicographical? Heldigvis fant jeg en side hos Wikipedia med en forklaring jeg skjønte sånn noenlunde. Men jeg er fortsatt forvirret. Det kan jeg vise med to matriser:
   
I følge oppgaveteksten, skal den røde til venstre ha lavere slik Lexicographical orden enn den svarte til høyre. Men jeg sendte inn en løsning som kom frem til den til høyre. Og det ser ut som den ble godtatt! (Når jeg nå leser dette grundigere, må jeg si at jeg heller til den oppfatningen om at det er den røde som skal være den riktige!)

Jeg forsatte med de to andre oppgavene. Det var faktisk litt gøy å sende inn oppgaver og få dem vurdert på denne måten. I følgende skjermdump er problemet definert i bakgrunnen; i forgrunnen kjører jeg en test av min egen løsning:
Men det er mye jeg ble forvirret av. Det ser ut som om hvem som helst kan se på koden til hvem som helst. Greit nok det! Men hvordan kan de da sikre seg mot at noen stjeler idéer fra andre?

Det ser også ut som om hvem som helst kan utfordre koden til hvem som helst andre.
Slik jeg tolker dette, er det noen som klarte å finne feil i min andre oppgave, dvs. den med overskriften 500. Men jeg vet ikke hvilken feil han eller hun fant. Det er som om jeg er blitt anklaget for noe, og funnet skyldig, uten å vite hva jeg har gjort galt.

Også litt irriterende at jeg ikke helt har forstått poengberegningen.Uansett ser det ut som om den endelige konkurransen går på tid. Jeg er litt skeptisk til det. Tross alt har jeg erfaring med å programmere siden valgfag i 3.gym, høsten 1979. En av de tingene jeg har lært, er at fort og gæli sjelden går fort og ofte blir gæli. God kode tar tid! Jo lenger man venter med å begynne å kode, dess bedre blir koden. Det har rett og slett å gjøre med at de virkelig gode løsningene tar det litt tid før man kommer opp med. En slags modningsprosess?

Men, selvsagt, det kan jo være at jeg er tregere enn mange andre programmerere. At jeg kanskje har en tregere datamaskin, har derimot mindre å si. Det er og blir prosessorhastigheten mellom ørene som teller!

PS: Og nå ser det ut som om noen fant en feil også i den tredje løsningen min. (Den med overskriften 1000.) Så den eneste av mine løsninger som nå er godtatt, er den jeg selv mener å ha funnet en feil i!?

2006-05-02

 

Ikke så lett med alle disse navnebyttene

Skjermdumpen er fra Aftenpostens artikkel om at Teleeventyret startet i Lofoten. Legg merke til at navnet Televerket fortsatt er i bruk!

PS1: Jeg hadde intet i mot navnet Televerket. Men akkurat nå synes jeg det ble litt stusselig sammenlignet med det staselige Telegrafverket.

PS2: Ekstra staselig blir det hvis man uttaler det med lang a: Telegraaaaafverket!

PS3: Jeg lurte litt på hvem som nå eier doménet televerket.no. Kunne vært morsomt å tatt det. Men akkurat det har smartere mennesker tenkt på tidligere. Nåværende eier: Teletopia AS :-)

2006-05-01

 

I anledning 1. mai

Imot oss statens lover bøyes,,av skatter blir vi tynget ned.,Og fri for plikt den rike føyes,,mens ringhets rett ei kjenner sted.,Lenge nok har vi ligget i støvet:,Vi stiller frihets krav mot rov.,Mot alle retten skal bli øvet,,slik vil vi ha vårt samfunns lov.Skjermdumpen til høyre er fra den norske Wikipedia om Internasjonalen. Men er det snakk om det andre eller tredje verset?

I artikkelen er verset listet opp som nummer tre; også på en nederlandsk side.

Men på en side fra Bevegelsen for Sosialisme hevdes det at verset er det andre. Der står det også at verset aldri blir sunget av Arbeiderpartiet!?

 

Fordelen med å være A-menneske

Det finnes flere fordeler med å tilhøre den minoriteten av menneskeheten som frivillig står tidlig opp om morgenen. En av dem er at man slipper å bli vekt opp av korpsmusikk.

Først må jeg komme med en innrømmelse: jeg har også spilt i korps! Hvorfor gjorde jeg det? Jeg var vel ung og dum. I min dunkle erindring er dette lagret sammen med nynorskstiler, slå-på-ring og volleyball. Jeg husker forsatt slitet med å stå tidlig opp om morgenen 17. mai. (Det var før jeg ble A-menneske.) Ikke én gang spurte jeg meg selv om jeg virkelig hadde lyst til det!

Men hvorfor velger voksne folk å stå opp tidlig om morgenen den første mai for så å gå gjennom borettslagene på Romsås for full musikk. Har de lov til det? Hadde jeg vært diktator i Norge, skulle de selvsagt få lov til det. Men da først etter skriftlig samtykke fra hver eneste myndige person i hele bydelen. Hvis en person faktisk ønsker å sove ut på fridagene, så burde vel han eller hun få lov til det!?

Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?