Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2005-11-29

 

Avslørende detalj i en bilannonse

Avslørende detalj fra en annonse på nettet. Hvis eieren har verktøy liggende på gulvet foran i bilen, bør man kanskje styre unna? Men, bevares, bilen er ni år gammel, har gått langt, ser OK ut og selges til en grei pris :-)

 

Ufarlig poker?

VG skriver om pengespill på mobiltelefoner; Frykter ruin på mobilpoker. Sitat fra slutten:
Ansvarlig for Betsson i Norge, Hans Martin Nakkim, avviser at mobilpoker vil sette spilleglade nordmenn i økonomisk uføre.
- Tilbudet er myntet på erfarne spillere som livnærer seg av poker, sier Nakkim.
Vil det si at de ikke har noen tilbud til spiller som taper penger? Hva skal Nakkim & Co. leve av i så tilfelle?!

 

Bokblogg #12; Why is sex fun?

Nok en Diamond-bok:
Jared Diamond: Why is sex fun? The Evolution of Human Sexuality. ISBN 0-297-81775-2
Jeg satte inn et par gule lapper underveis:Ellers prøver forfatteren å forklare hvorfor mennesker ofte har sex uten ønske om forplantning. Klarer han det? Jeg vet ikke helt. Selv fikk jeg ikke følelsen av å lære noe nytt fra denne boka. Det var liksom som om jeg hadde lest det aller meste i bøkene til Richard Dawkins.

PS2: Nei ingen bilder i denne boka; kun tekst :-(

 

Bokblogg #11; The Truman Presidency

Nok en bok om Truman. Denne gang en eldre fra 1966 som konsentrerer seg om tiden som president:
Cabell Phillips: The Truman presidency - The History of a Triumphant Succession
Språket var godt, om enn ikke like godt som i den andre Truman-boka. Par ting jeg noterte meg underveis:Det siste gjør det fristende å sammenligne Truman med dagens president i USA. Kanskje det er en idé å vente et halvt århundre før vi bedømmer presidenter?

PS: Intet ISBN; i stedet fant jeg følgende:
Library of Congress Catalog Card Number: 66-16709
Se ellers de innskannede stemplene for hint om bokas historie :-)

 

Bokblogg #10; Guns, Germs and steel

Hvorfor var det Columbus som oppdaget Amerika, og ikke en eller annen indianer som oppdaget Europa? Her er en bok som prøver å forklare det:
Jared Diamond: Guns, Germs and steel: a short history of everybody for the last 13,000 years. ISBN 0 09-930278-0
Sitat:
Hvordan geografiske og andre ytre forhold og ikke de rasemessige har hatt innvirkning på menneskets historie og utvikling.
Forklaringer jeg fikk med meg:Det siste er verdt å huske på i våre dager med fugleinfluensaen. Ved å bo tettere sammen med husdyr, ble folk i Europa og Asia utsatt for smitte. Dermed ble det også utviklet resistens mot slikt. Indianerne og andre uebefolkninger var svakere stilt i så måte.

Alt i alt en artig og tankevekkende bok. Språket kunne vært bedre. Boka kunne kanskje ha vært forkortet en del. Men vel verdt å lese :-)

 

Bokblogg #9; Vår tids egoisme

Når jeg er på et bibliotek, prøver å jeg få med meg en og annen slenger. Dvs. en bok jeg vet svært lite om, men som muligens kan være verdt å lese. Kanskje det har noe med å utvide horisonten? En slik bok var:
Ursula Nuber: Vår tids egoisme. ISBN 82-90478-54-2
Sitat fra fronten:
En debattbok som tar pulsen på vår egen tid
Og hvordan var boka? Ha’kke peiling! Etter ca. tjue sider, gav jeg opp. Jeg vet ikke om det var grunnet språket, fremmedordene, oversettelsen, temaet eller meningene. Men når jeg får følelsen av bla-bla-bla uten mål og menig, så ser jeg ikke helt poenget med å lese videre. Så får jeg heller leve videre med min begrensede horisont :-(

 

Hvem bør saksøke hvem?

Nettavisen skriver om en fyr som Saksøker Homer Simpson; sitat fra begynnelsen:
Advokat Igor Smykov truer med å ta TV-showet The Simpson til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Programmet oppfordrer til narkotikabruk og homofili mener han.
Og fra slutten:
Bakgrunnen for kravet er at Smykov mener programmet har moralsk degenerert hans ni år gamle sønn.
Kanskje noen i stedet burde saksøke Smykov for at han lot barnet sitt se på slikt!?

 

Bokblogg #8; Truman

En av ulempene med å bestille noe via webben, er at man ikke får følelsen med størrelsen på ting. Selv registrerte jeg mine ønsker om å låne et par bøker om Harry S Truman. Ikke visste jeg at en av dem hadde 1117 registrerte sider:
David McCullough: Truman. ISBN: 0-671-86920-5
En ting er å lese slike tunge ting, en annen ting er bære sånt frem og tilbake mellom Romsås og Deichmanske bibliotek på Stovner. Takk pris jeg har vett nok til å bruke ryggsekk!

Men boka var herlig; meget godt skrevet! Jeg opplevde gang på gang at jeg var for sliten til å lese mer. I stedet begynte jeg å bla fremover for å se hvordan det gikk. Selv ting jeg visste hvordan skjedde, ble det spennende å lese om.

Og det var fascinerende å lese om livet til denne presidenten. Boka legger ikke skjul på mange av feilene hans. Men det er kanskje det som gjør at man får respekt for fyren. Han gjorde sitt beste, og gjorde det han mente var riktig. Han opplevde å være både ekstremt populær og ekstremt upopulær; uansett fortsatte han som før. I ettertid har man vel også innsett at han var en av de virkelig gode presidentene i USA; ikke av de store presidenter, men en som var rette mann på rette plass da det trengtes.

Spesielt morsomt var det å lese om valget i ’48. Om Truman selv virkelig trodde han kunne vinne, er usikkert. Men han var nok den eneste som gav inntrykk av at han trodde på en slik seier. Dette valget kan brukes som en klar indikator på hvordan det går med senere presidentvalg i USA. Når en kandidat desperat begynner å snakke om Trumans seier i ’48, da kan man trygt anta at denne fyren (eller dama?) kommer til å tape :-)

2005-11-25

 

Litt mer behagelig surfing

For to år siden var jeg på et møte hvor noen websider ble presentert. Dama brukte M$IE med maksimal størrelse. Hun klikket bl.a. på en link som genererte et nytt vindu. Hun fortalte litt om den nye siden, og prøvde så å klikke seg tilbake. Det gikk jo selvsagt ikke. Småirritert slettet hun vinduet før hun fortsatte presentasjonen. Hverken hun eller de andre tok noen lærdom av dette.

Her er et tilfeldig eksempel på slikt. Gå til en side om statistikk hos Utdanningsdirektoratet! Klikk så på Les mer! (Ikke her, men på den siden!) Det vil da sprette opp et nytt vindu grunnet følgende blank-definisjon i  linken:
Irriterende! Men nå fant jeg vidunderlig mekanisme i Firefox 1.5. Man velger Tools - Options - Tab og spesifiserer følgende:
Og man slipper dermed flere slike sprettoppvinduer! Helt perfekt er det ikke. Back-knappen er forsatt deaktivert. Men, på den annen side, hvem har vel lyst til å gå tilbake til sider som prøver å tvinge frem nye vinduer? :-)

PS1: Meget mulig at andre nettlesere har lignende mekanismer.

PS2: Noen som vet hvordan man kan gå fra en side hos Aftenposten til kommentarene uten at det spretter opp et forminsket vindu?

PS3: Anbefalt litteratur om noe av dette er den over seks år gamle artikkelen The Top Ten New Mistakes of Web Design av Jakob Nielsen. Jeg tenker spesielt på de to første punktene:
  1. Breaking or Slowing Down the Back Button
  2. Opening New Browser Windows
Fortsatt deprimerende aktuelt :-(

 

Blått lys i taket

Blått lys i taketBlåforskyvning kan være så mangt:Selv irriterer jeg meg over blåforskyvning med tanke på elektronisk utstyr. USB-hodesettNå blir det stappet blå dioder inn i nær sagt alt man kjøper av slikt. Spesielt irriterende var det blå lyset på USB-hodesettet jeg kjøpte sist mandag. Lyset er så kraftig at i et mørkt rom er det mulig å ta foto av gjenskinnet oppe i taket. Bildet til høyre er fra i dag morges da jeg kom inn på kontoret.

PS: Og hvordan virker hodesettet ellers? Greit nok! Jeg fikk liksom aldri til bruk av mikrofon under Windows på min stasjonære. Så på mandag spanderte jeg 249,- kronerClas Ohlson. Har nå testet positivt med både Phonzo [85392061], Telio [85213565]  & Skype [rhj.info] :-)

2005-11-24

 

Og da havnet sidene mine på Nasjonalbiblioteket

nb.noMasse trafikk på sidene mine fra adressen heritrix2.nb.no. Her utdrag fra et av kallene:
User-Agent: Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/1.5.1-200511031844 +http://www.nb.no/vevfangst) From: vevfangst@nb.no
Følger man den webadressen, blir man rerutet til en underside hos Nasjonalbiblioteket med bl.a. dette:
I digitalt sikringsmagasin (DSM) lagres nettdokumenter som blir lastet ned fra det norske domenet på Internett. Man regner med at det finnes mer enn 100 millioner norske nettdokumenter, og Nasjonalbiblioteket tar sikte på å høste inn mesteparten av dette i løpet av året. For utvalgte tjenester, som nettaviser, vil Nasjonalbiblioteket etter hvert kjøre oftere, helt ned til daglige innhøstinger.
Videre har de en meget høflig innstilling:
Det er ikke vår intensjon å belaste tjenesteytere på nett unødig.
...
Vi er interessert i tilbakemeldinger fra de som opererer tjenester om trykket blir for stort. Da vil vi tilpasse operasjonen vår slik at den oppleves snillere.
Intet problem for meg. Bare trivelig! Og selv om jeg vet det er snakk om automatisk innhøsting av websider, så ble jeg faktisk litt smigret :-)

 

Norges siste datalefse

DatalefseSykkeltur sist lørdag. Like bortafor der jeg fant Norges siste tiøring, på andre siden av fylkesgrensa, kom jeg over denne datalefsa. For de som ikke kjenner til slike, så var dette  datatidens alternativ til disketter. (Og disketter var datidens alternativ til minnepenner.)

Selv brukte jeg slike på midten av åttitallet, bl.a. til hvedfagsoppgaven min skrevet i WordStar. (Mimre, mimre!)

Men hvor mye plass var det egentlig på slike lefser? Jeg ble ikke så veldig mye klokere av det jeg leste:
3M
SS,SD
single side, single density
740-0
26 soft sectors/128 bytes
Så veldig mye blir det uansett ikke!?

PS: Men hvem er det som først nå, på tampen av 2005, finner ut at de skal kvitte seg med en slik en og pælmer den i veikanten?

 

Årets siste flue

Død flueMandag 22/11 forvillet dette stakkars dyret seg inn i leiligheten. Jeg hadde en besøkende som undret seg over hvor den kom fra.

   - Kanskje den kom fra sjøen?
   - Sjøen?
   - Ja, du vet, fluen fra havet! :-)


Bildet er tatt etter at fluen ble passivisert vha. et stykk sammenrullet avis.

2005-11-23

 

Automatiske oppslag av telefonnumre

Jeg har tidligere blogget om Java-kode som sjekker websider:Slikt er kon­tro­versi­elt. F.eks. får opp­lys­nings­tjene­ster inntekter av at folk ser på annon­sene dere. Auto­matiske oppslag leser ik­ke de annon­sene. Selv be­driver jeg slik meta­surfing med god sam­vit­tig­het så lenge jeg ikke videre­for­midler infor­ma­sjonen jeg får tak i på den måten. Men noen klare grenser for hva som er rik­tig juri­disk eller moralsk, tror jeg ikke finnes.

Selv har jeg nå lekt meg litt med Java-kode for å sjekke telefon­numre auto­matisk. Koden oppe til høyre viser et lite utsnitt av dette. Jeg lærte en del av det, bl.a. fikk jeg litt kode­trening. Men først og fremst fikk jeg en over­sikt over norske leveran­dører av opp­lys­nings­tjene­ster:
Gule Sider - Opplysningen 1881 - Eniro - TV2 Katalogen - Opplysning 1890
Jeg fikk samtidig en grei metode for sammenligne de forskjellige tjenestene. Hva er f.eks. resultatet av oppslag på mitt Telio-nummer, 22253241:
GuleSider: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 Oslo
Opplysningen 1881 Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 Oslo
Eniro: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 OSLO
Tv2 Katalogen: -
Opplysning1890: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 OSLO
Noen valgte å skrive Oslo med store bokstaver. Ellers var det riktige data for alle utenom TV2 Katalogen. Og her for mitt mobilabonnement fra Mobyson, 95939001:
GuleSider: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 Oslo
Opplysningen 1881 -
Eniro: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 OSLO
Tv2 Katalogen: -
Opplysning1890: Rune Henning Johansen, Ravnkollbakken 9, 0971 OSLO
Her var det to stykker som ikke klarte seg. For andre numre var det gjennomgående Gule Sider som var klart best. Hvis de ikke hadde navn og adresse, hadde heller ingen av de andre tjenestene det. Og for et par numre, bl.a. et fra SmartCall, var Gule Sider den eneste som fant frem til eier. Så det stemmer ikke det som Opplysning 1890 har i tittelen på sin hjemmeside:
1890 Telefonkatalog på nett - den mest komplette telefonkatalogen i Norge
Ellers et par pussige ting:Det siste kan selvsagt ha å gjøre med at numrene er hemmelige?

Legg også merke til hvordan TV2 Katalogen legger et mellomrom foran komma, men ikke mellomrom etter punktum:
Og hva gjør jeg hvis disse tjenestene prøver å sabotere slike automatiske oppslag. Kanskje jeg prøver å kode meg rundt det? Men noen grunn til å klage har jeg ikke. Det er helt opp til dem hvordan de ønsker å presentere sin egen informasjon. Ikke utenkelig at jeg vil kunne gi dem et par tips i så måte. Jeg ønsker uansett ikke å sabotere dem vekk fra markedet :-)

2005-11-22

 

Litt for sterk motor

Var vitne til et aldri så lite hverdagsdrama. Hvor og når spiller ingen rolle. Men jeg ble oppmerksom på dette da jeg hørte en bil med full gass og hvinende dekk. Hastigheten var kanskje litt høy; i svingen lå det igjen både gummi og en spoiler:
Gutter ser på mistet spoiler
Det gikk kanskje et halvt minutt før bilen kom tilbake. Det som så fulgte, var ganske så typisk:Men det bør legges til at han i det minste så seg for da han gikk ut i veien:
Fyr som krysser veien med bildøra oppe
At han lot motoren stå på tomgang, har jeg en viss forståelse for. Dette burde jo ikke ta så lang tid!? Men med tanke på at spoileren var omtrent like bred som bilen, var det kanskje ikke så rart at han plundra litt:
Plunder med å få inn spoileren
Han fikk den inn, snudde i krysset - uten å bruke blinklys selvsagt - og kjørte videre oppover igjen:
Oppover igjen
Det gikk ikke fullt så fort denne gangen.


 

Sladding av nummerskilt

Når jeg blogger bilder av diverse biler, prøver jeg å sladde nummerskiltene. Jeg ser ingen grunn til å offentliggjøre slike data. Men er det noen grunn til at folk vil sladde egne nummerskilt når de skal selge bilene sine?

Jeg fant to biler i dag som var priset relativt lavt. Men begge hadde sladda nummerskilt. Her en Daewoo Nubira:
Og her en Mitsubishi Carisma:
Hvorfor? Jeg vet ikke. Men jeg har i det minste sendt spørsmål til selgerne. Får jeg noen forklaringer, vil jeg legge til disse. I mellomtiden velger jeg å se etter noen andre biler :-)

PS, 24/11-2005: Jeg fikk et svar i går kveld fra eieren av Deaowee'n. Sitat: Hei jeg retet dette opp. Og, jo, skiltene er på plass nå. Men ikke et ord om hvorfor de først var borte.

 

Ikke fullt så vakre Norge

En morsom side jeg kom over: The Norwegian way of life: A reflection by an American student in Oslo. Siden er en del av norway.org, dvs.:
En ting er å bruke små forbokstaver. Hva skal man si om designere som må ty til skrivefeil for å gjøre det pent!? Og her en skjermdump:
Hva er poenget? Vise at også vi klarer å gjøre byer og gater stygge og utrivelige?

2005-11-20

 

Morsomme euromynter

Her er et par småting man kan more seg med hvis man sitter på en pub i Europa. Først tar man frem en 2 EURO og viser kartet hvor Norge mangler:
Humor 911 har en annen variant av denne. Ellers er det bare å ta frem en 20 CENT og viser den ubehagelige effekten av overdrevne grenser:
Er man full nok, kan man gjøre mange billige vitser ut av det. Etterpå tar man frem mange 2 EURO-mynter og legger dem med den nøytrale internasjonale forsiden opp. Du vedder så på at du finne ut av hvor de kommer fra, uten å studere den nasjonale baksiden. Det krever gode øyne. Men trikset består i å studere teksten langsmed kanten:
På mynten jeg har, står det smått, men ellers klart og tydelig: SOUMI FINLAND. Det kan være en fordel å pugge hva de forskjellige nasjonale symbolene er. Trikset fungerer bedre hvis man kan si noe à la:
- Jo, jeg ser noe som ligner på en blomst. Mynten må være finsk!
Pussig nok vil troverdigheten øke den måten, og man holder lettere skjult hvordan man finner ut av det.Hele tiden ligger den med baksiden ned. Dermed gir man inntrykk av at man ser eller føler mønsteret fra den andre siden.
Deretter sender du meg 25% av gevinsten(e) :-)

 

DnBNOR jukser

Skyer fascinerer meg. Rart å tenke på at når jeg ser en spesiell formasjon, vet jeg at den er unik i universets historie. Litt praktisk også. Da kan man lettere avsløre juksemakere.

TV2 avslørte i sin tid bildejuks i Bergen med reportasjen Boligmeglere manipulerer været. Men også andre steder tyr meglerne til slike ufine midler. Selv stusset jeg litt da jeg bladde i morgennummeret til Aftenposten, 16/11-2005. I mange av boligannonsene var forgrunnen trist og grå, mens himmelen var klar og blå. (Det rimte!) Andre steder var det noen skygger som ikke helt stemte overens med hvordan skyene ble belyst. Jeg fikk en følelse à la bildet av René Magritte til høyre.

At noe var galt, ble jeg overbevist om da jeg sammenlignet to av annonsene på side 41 & 42:
Himmelen fra den første annonsen var den samme som dukket opp i det første bildet i den andre annonsen:
Det har skjedd en teknisk feilEn bagatell? Vel, hvis dette virkelig er en bagatell, hvorfor tar de seg da bryet med å gjøre det? Og hvis de synes det er bryet verdt å jukse med himmelen, hva annet juks kan de finne på? Ikke alt er like lett å identifisere som skyer på himmelen.

PS: Jeg prøvde å gå inn på websidene til DnBNOR Eiendom. Men der kom jeg ikke inn. Kanskje de burde bruke litt mer tid på serveren i stedet for å leke seg med Photoshop? :-)

PS, 21/11-2005
: Websidene var oppe nå, og annonsene er tilgjengelige: #1 & #2. Legg merke til skyene er plassert nøyaktig likt begge steder! Og skulle annonsen bli fjernet, har jeg lokale kopier av bildene her: #1 & #2.

 

Egentlig ikke lov, men vi gjør det likevel

Dagbladet skriver om Jubel i Harlem; sitater:Ingen tvil om at de ble tatt godt i mot. Og hvordan takker avisen for besøket? Sitat fra bildeteksten:Og så smeller de opp et overdimensjonert grovkornet bilde. Merkelig sans for takknemlighet!?

PS: Jeg har vel egentlig ikke lov til å kopiere sitater og bildeutsnitt på denne måten. Men jeg fikk sneket meg til det likevel.

2005-11-19

 

Usynlig melding fra en optiker

Her er en epost jeg fikk fra optikeren min. Det var ikke mye å lese der.
Visning av melding; sensurert avsender
Nå bør det legges til at:Kildekoden med uthevingerKanskje det med ikke Microsoft kan være en forklaring på problemet?

Jo, takk! Se bare på utdrag av kildekoden til høyre. Lenger nede i skjermdumpen er det tendenser til det som må være den egentlige teksten. Men det er vel ikke meningen at mottagere skal måtte lese gjennom et par megabyte med M$-grums for å få frem budskapet?

PS: Jeg følte ikke for å henge ut offentlig den ellers meget gode optikeren min.Dvs. jeg behøvde ikke lære noe som helst. Jeg fikk gjort det jeg skulle uten noe om og men. I så måte ble dette en god illustrasjon på både positive og negative erfaringer med Linux :-)

2005-11-18

 

Så jukser vi litt med noen unaturlig høye trær

Tidligere i høst blogget jeg om et nybygg på Grorud. De har kommet så langt at jeg endelig skjønner tegningen:
Tegning
Og slik blir det i virkeligheten, fra noenlunde korrekt vinkel:
Bilde
Dvs. at jeg burde nok vært litt nærmere, og litt mer til venstre. Men da må jeg også være en fem til ti meter over asfalten.

Uansett så er det en del trær som må bli minst dobblet så høye for at virkeligheten skal stemme overens med tegningen!?

 

Lodde eller kaste

Her hadde jeg tenkt å finne på et morsomt ordspill med basert på at loddet er kastet. Men, nei! Får nøye meg med en kjedelig tittel her.

Bakgrunnen er at for to dager siden satt jeg i godstolen og pratet i telefonen. Plutselig bikket stolen forover. Brudd:
Ødelagt stol
Å sveise burde ta et halv minutt hvis man hadde et sveiseapparat og et par års erfaring med å sveise. Jeg har ingen av delene :-(

PS: Dette var kanskje et jærtegn? Grunnen til at jeg hadde satt meg ned, var fordi jeg ventet på en pizza jeg hadde i ovnen. Den ble spist, men jeg hadde en følelse av at jeg kanskje burde latt være.


 

Gjenglemte PC-er på Gardermoen

digi.no skriver om at Hver uke glemmes en PC på Gardermoen. Det som ikke blir beskrevet, er hva som skjer med disse PC-ene, mobiltelefonene og kameraene hvis ikke eierne melder seg?

Tidligere ble alt slikt utstyr solgt på auksjoner. Profesjonelle brukthandlere kjøpte ofte dette for så å selge videre.

Men så hendte det at en og annen brukthandler klarte å spore opp en tidligere eier. Ved å bruke litt tid på å sjekke harddisken, så finner man ofte ut av hvem som har eid maskinen tidligere. Denne brukthandleren var en real fyr som tok kontakt med denne tidligere eieren. Kanskje han var interessert i å kjøpe tilbake maskinen?

Nei, det var han ikke. Dette var hans maskin; basta! At brukthandleren hadde kjøpt den på en lovlig og offentlig auksjon, spilte ingen rolle. Og det var selvsagt ikke snakk om at brukhandleren skulle få noen kompensasjon for det han hadde brukt av tid og penger på dette.

Det ble politianmeldelse, en av de få som politiet faktisk fulgte opp. Brukthandleren ble visstnok også arrestert.

Hvordan akkurat denne saken endte, vet jeg ikke. Men nå er det ikke flere hittegodsauksjoner. Har man ikke fått tak i eierne til tingene etter en viss periode, så blir alt bare vraket og kastet.

 

Mange former for tyveri

Romerikes Blad har skriver om en mann som ble Frastjålet sparepengene; sitat:
Tore Bjørtomt (69) fra Hurdal fortviler: I går oppdaget han at noen har stjålet safen med over 500.000 kroner – penger spart opp gjennom et helt liv.
Du tenker kanskje som meg? Hvorfor oppbevarte han så mye penger hjemme? Fyren har et svar på det:
– Vi har ingen bank her i bygda lenger. For meg som ikke har noe kredittkort, var det naturlig å ha pengene oppbevart hjemme. Jeg må jo leve, og trenger litt kroner når jeg skal ut for å handle. Kan jo ikke reise til Eidsvoll hver gang, sier pensjonisten.
Om svaret er godt eller dårlig, skal jeg ikke bedømme. Men det slo meg at det er ikke første gang denne fyren har blitt frastjålet penger. Vi har jo noe som heter inflasjon. Statistik Sentralbyrå har en herlig tjeneste for å beregne verdier av penger før og nå. Den halve millionen fyren hadde liggende, tilsvarte grovt slett halvparten tyve år tidligere:
270690 kr. i oktober 1985 tilsvarte 500000.64 kr. i oktober 2005. Dette tilsvarer en prisstigning fra oktober 1985 til oktober 2005 på 84.7 prosent.
Fyren har derfor betalt ganske så mye i skatt ved bare å la pengene ligge hjemme!?

PS1: I tillegg har han vel kanskje også betalt en god del i formueskatt? For han har vel oppgitt pengene på selvangivelsen? Eller kanskje han snart får en telefon fra et eller annen ligningskontor med spørsmål om dette kontantbeløpet?

PS2: Det hjelper uansett ikke om man putter pengene i en bank. Mesteparten av rentene man får, går med på å kompensere for inflasjonen. Men like fullt hevder myndighetene at dette er penger man tjener. Altså skal de beskattes!

2005-11-17

 

Hvorfor går jakka i stykker?

Tidligere i år blogget jeg om en sportsbukse; Reale folk. Verre er det med den tilhørende jakka. Noen fine RIL-merker faller rett og slett av:
Rundt merkeWebadresseROMSÅS
To av glidelåsene har også gått i stykker:
Glidelås, høyre lomme, forsidenGlidelås; innerlomme
At klær går i stykker, er vel ikke så merkelig. Men det er en god del andre på Romsås som har tilsvarende drakt. Men jeg er den eneste med disse problemene.

Noe med måten jeg vasker klærne på? Tror ikke det. Jeg har da andre klesplagg med tilsvarende merker. Ingen problemer med dem.

Kanskje jeg bare har fått en mandagsmodell!?

 

Fra Lillomarka til Sydpolen

Var på tur i Lillomarka i går, 16/11-2005. Kom over noen pussige spor.
Spor på grusveien
Hva var dette?Forklaringen kom litt lenger oppe:
Forklaring på sporene
En fyr gikk og slepte på et tungt lastet bildekk. Han hadde ikke noe i mot å slå av en prat og la meg ta et par bilder. Men hvorfor det bildekket? Jo, han skulle til Sydpolen to dager senere! Han og en kamerat skulle fly inn til selve polpunktet, for så å gå tilbake. De kunne ikke være borte for lenge. Det var visst noe med familer og forpliktelser og slikt. Imponerende! Spesielt imponerende var det å se sporene oppe på Lilloseter:
Spor ved Lilloseter
Så vidt jeg skjønte, hadde han snudd med en gang. Selv trenger jeg normalt minst et kvarter på benken, ofte liggende, før jeg orker å begynne på nedturen. Min prektighetsfølelse av å komme meg opp dit, ble betydelig redusert.

PS: Fyren nevnte noe om at man kunne lese om polturen på websidene til Intersport, eller var det kanskje Sportshuset eller noe sånt? Så langt har jeg intet funnet :-(

2005-11-16

 

Sitert

Mer eller mindre berømte mennesker blir av og til rangert som A- og B-kjendiser. I så måte er vel jeg en Q- eller R-kjendis? Det hender navnet mitt dukker opp her og der i forbindelse med FRI-Norge.

Jeg husker ikke helt når, men det var vel for et par uker siden at jeg fikk en telefon fra en trivelig journalist i Aftenposten. Spørsmålene var gode, og det ble en hyggelig samtale. Og i dag kunne jeg se resultatet nederst på en websiden Prøver å få ut vennene.

Normalt liker jeg helt å lese mine egne kommentarer på den måten.Men denne gangen har jeg ingen grunn til å klage. Det jeg sa, ble presentert bedre enn jeg selv ville klart å skrive. Ikke ville de ha med noe av bilde av meg heller :-)

2005-11-15

 

Flatskjermer på vei inn

Flatskjermer er på vei inn. Altså forsvinner de gamle ut. Men de gamle er tunge og klumpete. De passer ikke inn i søppelbøtter. Altså slenger folk dem fra seg der det passer. Til venstre et bilde fra Ammerud sist lørdag. Til høyre fra Haugerud.

Hvordan få slutt på slikt? Alminnelig folkeskikk er det tydeligvis slutt på. Hva med en panteordning?

Selv ser jeg for meg en fremtid hvor alt som blir produsert, får en unik kode. Koden følger så varen fra butikken frem til fyllinga. Og finner f.eks. politiet  et sjokoladepapir på bakken, er det bot til den som kjøpte sjokoladen.

Og var man så dum at man gav bort sjokoladen til noen griseunger. Bra! Det bør straffe seg, det også :-)

 

Verdens lengste underarmshår

Ulempen ved å ikke ha TV, er at man lett kan bli opptatt av meget sære ting. F.eks. oppdaget jeg noe merkelig hårvekst på venstre underarm. Den merkelige rundingen viste seg å være ett hårstrå; over 90 millimeter langt!
Verdens lengste underarmshår? Det vet jeg jo selvsagt ikke. Men jeg kan jo velge å tro det? :-)

PS1: Jeg kunne selvsagt  kontakte Guinnes? Det ble jo en verdensnyhet tidligere i år da en fyr stod frem med verdens lengste øyebrynshår. Men hvis jeg først skal bli husket for noe, hadde det kanskje vært en fordel om det var for noe annet en spesiell hårvekst!?

PS2: Dessuten ble jeg litt skremt av fyren som har  verdens lengste ørehår; sitat:
"Making it to Guinness World Records is indeed a special occasion for me and my family," said Radhakant. "God has been very kind to me."
Den  guden hans må da ha en merkelig sans for prioriteringer?

 

Når man ikke en gang prøver å få tak i deler

Dusjkabinettet mitt ble demontert, type EVALET. Jeg skal ikke gå i detaljer. Men, tror meg, demonteringen var nødvendig for å få det rengjort.

En del av mekanismen var ødelagt. Jeg orket ikke en gang tanken på å begynne å ringe rundt for å tak i en ny del. Litt bal med å dra døra frem og tilbake, var liksom enklere :-(

Og hvordan gikk det med monteringen? Jeg forstår meget godt min pensjonerte rørleggeronkel. Da jeg fortalte om problemene, kom han med klar beskjed: - Jeg hater slike dusjkabinetter!

 

Hvorfor dørstokkene blir så høye

Aftenposten skriver om Dørstokkene vokser også på bygda; sitat:
"Det gode liv på landet" er i endring. Bygdefolk nøler med å forstyrre naboen. Kaffekoppen på kjøkkenbenken er på vikende front.
I en tidligere blogging pekte jeg på en artikkel fra Guardian om The brothers of Vaagaa; sitat:
In the 1960s they had borrowed a television for a while, but they decided not to keep it. It took up too much time, they said. They also complained that when people started getting TVs in the houses around them, they didn't go on coffee visits any more. People were just watching TV and saying ssh, ssh, and they didn't come visiting. They thought that was a bad development for their society.
Selv er jeg småfrustrert over at jeg antageligvis må avlyse morgendagens fotballtrening. Det er for mange som i stedet vil se på TV :-(

 

Mars og månen

Månen har et rødlig selskap for tiden. Planeten Mars!

100% sikker på at det var Mars, var jeg ikke. At den var rødlig, kunne være noe jeg innbilte meg. At Mars er nærmere Jorden enn på over to år, indikerer i det minste at den må være i nærheten av månen når den er full.

Til slutt var det skjermdumpen til venstre som overbeviste meg. Hentet fra Java-appleten til sky view café :-)

2005-11-14

 

Forsøk på en folkevognvits

Før var det mange folkevognvitser. Men de ble vel erstattet av vitser om Lada?

Men så kom jeg over en tom VW-pose med plass til rutetider. Altså så måtte jeg bare gjøre et forsøk på å komme opp med den første nye folkevognvitsen på minst et kvart århundre :-)

 

Enda et bilde av Røverkollen

Tidligere har jeg blogget om bilder av Røverkollen. Her er enda et fra 11/11-2005.

Jeg regner med at de fleste av denne bloggens lesere skjønner hvordan bildet ble til. Smarte lesere kan slutte å lese nu!

FORKLARING: Bildet er tatt fra Stenbruvann. Det er (vann)speilbildet vi ser, rotert 180°.

Like etter dukket det opp noen ender som svømte frem og tilbake. Dermed ble vannet helt uspeilelig med tanke på flere tårnbilder.

Vel, da ble det noen andebilder i stedet :-)

 

Ildrød himmel

Sist fredag morgen var det knallrød morgenhimmel over Groruddalen. Vel verdt noen bilder!

Dessverre er det vanskelig å ta bilder av en slik himmel. Øyet ser nyanser som i hvert fall ikke jeg klarer å få med på bilder.

Det er også en fare for at man manipulerer frem farger; bevisst eller ubevisst; under fotograferingen eller senere.

Jeg har i det minste prøvd å vise frem bildene mest mulig ærlig.

Og, ja, jeg har selvsagt lagt ut en egen side for med alle syv bilder :-)

 

Spøkelsesballen

Bildet er fra en idrettshall på Romsås 6/11-2005. Gutten har sendt av gårde en suser. Lyset er svakt og avstanden stor. Det er mange uklarheter i det bildet. Spesielt ballen ble litt merkelig.

De horisontale delene av ribbeveggen skinner igjennom. Men ikke den vertikale!?

PS, 17:29: Kommentaren til Jan fikk meg til å se litt på bildet med andre øyne, og farger:
Ja, jeg brukte blitz. Dermed fikk jeg med meg hele ballen. Men etter at blitzen sluknet, fortsatte kameraet å registrere det som skjedde. Vi kan se spor av ballen etterpå. Og det er da kun oversiden av ballen vi ser grunnet lyset fra taket! Dette var vi jo også innom i forbindelse med rompetrollsne. Takk skal du ha!

2005-11-11

 

Ikke spesielt godt sikret

Bildet til høyre er fra nord på Romsås, 7/11-2005. Jeg er ikke imponert over sikringen.

Dette er et område hvor barn leker og bruker som skolevei. Denne veien har de så sperret sånn halvveis med et plastbånd:
Jeg klarer ikke helt å se poenget!?


 

Sebrastriper

Noen merkelige striper jeg fant i Lillomarka sist mandag, 7/11. Ingen sebra, men kun skum på vannet i en bekk:

Hva var dette? Mitt tips er støv og pollen har blitt vasket bort grunnet det kraftige regnfallet.

Og at det var mye vannføring, skjønte jeg da jeg kom litt lenger bort. Jeg har aldri sett så mye vann akkurat der noen gang tidligere.

 

En ukjent biltype

Sist mandag, 7/11, kom jeg over en biltype jeg ikke gjenkjente. Logoen på fronten var ukjent:
Ikke ble jeg særlig klokere av det som stod bak på bilen:

 
Litt bortafor stod en fyr og pratet i mobiltelefon. Det var eieren. Han syntes bare det var morsomt at jeg hadde stoppet opp for å fotografere. Han skjønte tydeligvis at jeg var forvirret, og tok seg tid til å si et par ord om at bilen var koreansk. Han nevnte også navnet, men det har jeg glemt :-(

 

Ikke lett å kjøpe bil hvis man er paranoid

Til høyre skjermdump fra en bilannonse. Bilen er gammel, altfor stor, temmelig upraktisk og har gått langt. Men den frister, den frister!

Altså begynte jeg å undersøke litt mer. Jeg søkte på telefonnummeret og fikk opp følgende:
Men hverken navnet eller adressen stemmer med det som står i annonsen!? Nå er det ofte mobiltelefonnumre har gale data på nettet. Vil jeg f.eks. få en oversikt over naboer som har flyttet fra oppgangen min, er det bare å søke gateadressen hit. Jeg tok derfor et nytt søk på gateadressen som var oppgitt i annonsen. Kanskje dama dukket opp der med et telefonnummer det var rimeligere å ringe til? Nei! Men jeg fant mange andre navn. Bl.a. dette:
Dvs. samme etternavnet som registrert eier av mobiltelefonen i annonsen. Men hvem er det egentlig som er selger? Uansett så tyder det på noe rot et eller annet sted. Jeg har ikke helt godfølelsen jeg trenger for å kjøpe akkurat den bilen.

PS, 13/11-2005: Jeg sendte et spørsmål om dette, og fikk i går et svar fra han som var registrert på mobilnummeret; sitat: Det står på meg ... Videre om navnet i annonsen: ... er samboeren min som bruker den.

Det bør legges til at dette slettes ikke er den eneste annonsen på nettet hvor navn og nummer ikke stemmer overens.

2005-11-08

 

Hvis man tar Simpsons på alvor

Bildet til høyre er fra The simpsons; sesong 16; 1. episode - Treehouse of Horror XV. Stakkars fyr:
- Help me! Some police threw my shoes over a telephone wire, with me in them.
Ikke klarer jeg å se hvordan de klarte det. Og hvorfor gnistrer det? Stømmen har jo ingen steder å gå. Dessuten er vel ikke telefonlinjer høyspente?

Uansett en herlig episode :-)

PS: Og hvordan går det med fyren? Han kommer seg ned, og blir spist av av krokodiller noen sekunder senere.

 

Fergekø på mobilen

Server kontaktes ...For noen år siden utviklet jeg en tjeneste for å få bilder fra webben inn på mobilen:
http://rhj.info/prosjekter/wbmp_server/
Tjenesten virker den dag i dag. Men jeg har aldri helt klart å selge den. Men så la Jan på Færøyene ut en WAP-side:
http://heima.olivant.fo/~styrheim/test/wapcam/wapcam.wml
Der la han inn en link til bruk av tjenesten min for å kunne se bidler av en fergekø på mobilen:
http://rhj.dyndns.info:3333/?adr=www.ssl.fo/webcam/kg.jpg
Plutselig ble tjenesten populær :-)

PS1: De to siste linkene er for WAP. Hvis du ikke kan bruke en mobiltelefon, går det som oftest greit med Opera.

PS2: Opera kræsja da jeg prøvde dette tidligere; har lagt ut en feilrapport hvis noen er interessert.

2005-11-05

 

Hevngjerrig

Hei! Du ringte meg i går etermiddag. Da jeg svarte, ble forbindelsen brutt. Var det noe du ville?I går fikk jeg en opprigning på mobilen:
- Rune Johansen her!
- KLIKK!
Teknisk feil? Batteriet hos oppringeren som ble utladet? Eller var det noen som ringte feil, og ikke gadd å unnskylde seg? Å ringe tilbake var for dumt. Ikke vil jeg kaste bort penger på slikt.

Men jeg kunne jo alltids sende en liten (gratis) tekstmelding med spørsmål om hva som skjedde?

Meldingen ble sendt i dag. Kanskje det var litt infamt av meg å sende den ved 06:00-tiden en lørdag morgen? Men hvis jenta som eide nummeret besitter en viss intelligens, så hadde hun vel slått av mobilen eller satt den på lydløs hvis hun ville sove? Men det er kanskje for mye forlangt av folk som ringer feil, og ikke vil bruke et par sekunder på å unnskylde seg!? 

Ikke så helt klart skille mellom reklame og redaksjonelt stoff

Utsnitt av forsiden av aftenposten.no i dag:
Man klikker på linken til høyre, og kommer til en side med bl.a. følgende:
Flere enn meg som har problemer med å se skillet mellom reklame og redaksjonelt stoff!?

2005-11-01

 

Om Pluto og Charon og Hubble

Pluto og CharonVG skriver om Pluto og månen(e) i artikkelen Pluto kan ha tre måner:
Den ene kjente månen, som går under navnet Charon, ble oppdaget av det amerikanske romteleskopet «Hubble» i 1978.
Det teleskopet ble skutt opp først i 1990! Videre:
Charon er oppkalt etter ferjemannen som ifølge gresk gudetro ferjet de døde over elva Acheron til dødsriket.
Det stemmer nok. Men det bør legges til at kona til oppdageren hadde en angloamerikansk versjon av det samme navnet. Gjett hvem det var som kom med forslaget :-)

Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?