Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2005-08-31

 

Historieløse ukulturelle tegneserieoversettere

En stripe fra start.no; http://www.start.no/tegneserier/lagunen/?1125180000:Skremmende :-(

PS: I tilfelle det skulle være noen historieløse ukulturelle lesere av bloggen min, vil jeg kort påpeke at Djengis Kahn kom i 1979! Den er fortsatt en av de beste låtene noensinne. At den bare fikk fjerdeplass den gang i Jerusalem, får så være. Nå, over et kvart århundre senere, er det stort bare den og vinneren som folk husker. Ha! Hu! Ha!

 

Morgensol på vestsiden

En av grunnene for at jeg plasserte mitt nye arbeidsrom på vestsiden av leiligheten, var at jeg kunne slippe morgensolen. Jeg er A-menneske, og liker best å ikke få sol på dataskjermen.

Men så er det de naboene på den andre siden av tunet. De lufter ikke, og dermed speiler sola seg på vinduene deres rett inn på kontoret mitt.

Noe stort problem er det ikke. Jeg kan alltids dra for (de nye!) gardinene. Evenuelt kan jeg ta en kaffepause de minuttene hvor sola står slik at jeg får gjenskinn.

Av de ting som kan kalles mikroirritasjoner? Og hvis slikt er det verste problemet man har i hverdagen, da har man det vel egentlig ganske så bra :-)


2005-08-30

 

Abstrakt sykkeldrosje

Sist fredag kveld, Eidsvolls plass. (Dvs. plassen foran Stortinget.) Jeg hadde et kamera i hånden da en sykkeldrosje passerte. Jeg tok et spontanbilde. (Fikk sånn Kane-skjøt-fra-hoften-følelse.) Bildet ble som man kunne forvente; uklart og kornete.

Men i ettertid liker jeg bildet. Man ser at det skjer noe der.

Minner litt om et bilde jeg tok av ei kollega i London for snart fem år siden. I utgangspunktet mislykket, men av de bilder jeg setter pris på i ettertid :-)

PS: Håper jeg ikke ender opp som de såkalte kunstnerne som føler seg mer og mer geniale dess mer ufortåelige ting de produserer.

 

EXPERTisen betviles

Sist lørdag syklet jeg forbi expert på Lillestrøm. Stengt! Begrunnelsen var at datasystemet var nede.

Men jeg skjønner ikke hva slags dataproblemer det kan være som gjør at de holder butikken stengt hele lørdagen. Er vi kommet så langt i datasamfunnet at man ikke lenger klarer å selge varer uten datamaskiner? De klarte jo tross alt å skrive den plakaten for hånd!?

PS1: Uansett burde de ha valgt en annen plakat. Den ferdigtrykte teksten på oversiden av plakaten passet liksom ikke helt.

PS2: I ettertid slo det meg at jeg burde kanskje studert dette grundigere. Kanskje personalet lå svinebundet litt lenger inne i lokalet? Jeg hadde følt meg dum hvis nyhetene senere hadde meldt fra om noe slikt.

 

Fetsunds sorte fe

Sist lørdag, i Fetsund, kom jeg over en gruppe helt sorte kyr. I Norge pleier slike dyr å være litt mer fargerike; kombinasjoner av brunt, sort, rødt og hvitt, spesielt rødt. Det er vel ikke uten grunn at NRF er en kjent forkortelse!?

Akkurat der og da fikk jeg følelsen av se villdyrene på Serengetisletten.

Og når jeg ser på bildet nå? Klonefarm!

 

Hva slags flagg er dette?

Stemingsbilde fra Café Amsterdam sist fredag kveld. Men det flagget oppe til venstre? Virker liksom litt nasjonalistisk!?

Jeg trodde først det et flagg fra filmen The Great Dictator. Men, nei! Der brukte de visst to kryss.

Kan det være flagget til et fotballag?


2005-08-29

 

Sydpolen

Jeg lekte meg litt med Google Earth. Et fantastisk program! Men hva skjer hvis man prøver å zoome inn på Sydpolen?

Programmet klarer ikke helt å bestemme seg for hva som skal være opp. Flytter man markører rundt omkring nullpunktet, får man herlige effekter.

Det samme skjer på Nordpolen, men med litt andre farger.

Kanskje jeg bør legge meg snart? :-)

 

Sudoku; sur på VG

Jeg har tidligere blogget om hvordan Dagbladet kom med en sudoku med flere løsninger. VG er ikke noe bedre de heller.

Sist fredag var jeg ute på byen med en x-kollega. Jeg introduserte ham for sudoku, og han skjønte fort poenget. Til høyre kan du se hvor langt vi kom. Det var kun snakk om å legge inn de tre siste 3-ere og 7-ere. Men hvor?

Jeg hadde mistanke om at dette var et brett med mer enn én løsning. Men en fredagskveld ute på byen er ikke optimalt mhp. å bevise slikt.

Men nå fikk jeg i ro og mak overbevist meg selv om at det faktisk er to løsninger her. Fatter ikke hvordan en avis klarer å være å sjekke slikt før de trykker oppgavene!?

 

Hvorfor Bondevik fortsatt er statsminister

Med tanke på det kommende stortingsvalget, tok jeg frem litt gammel Java-kode om maktfaktorer. Dette programmet beregner hvor mye makt et parti eller en gruppe har i en folkevalgt forsamling. La oss anta at hvert parti alltid stemmer samlet. Den eneste gangen et parti har reell makt, er når de havner på vippen. Det nåværende Stortinget har i utgangspunktet disse maktfaktorene:
Det er til sammen 466 forskjellige konstellasjoner av hvordan partiene kan stemme. I 124 av disse vil Ap havne på vippen. og de får da en maktfaktor på linje med H; 26,61%. Ellers ser det temmelig kaotisk ut.

Men hva hvis vi i stedet antar, med rette (?), at regjeringspartiene stemmer samlet? Da får vi følgende maktfaktorer:
Sp og de tre enkeltgruppene, er uten innflytelse. Regjeringsblokken behøver kun støtte fra ett av partiene Ap, Frp eller SV. Kanskje dette er forklaringen på hvorfor regjeringen har klart seg?

Det morsomme er at H og KrF kunne klart seg uten V i regjeringen:
Tro om ledelsen i H og KrF gjorde slike analyser før de tok med V i regjeringen? Og hva hvis de i stedet hadde tatt med f.eks. FrP i regjeringen? Akkurat det resultatet er vel de fleste klar over:
Men da måtte man vel i stedet begynt å kjøre meget kompliserte maktfaktoranalyser på selve regjeringen? :-)

 

Hvordan sikre kundemassen

Dagbladet skriver om Gammelt kondom delt ut på Sp-stand. I artikkelen vitses det om at det kanskje var et forsøk på å skape flere velgere. Det minner litt om en gammel politisk lærdom:
- Norge kan klare seg med halvparten så mange bønder, men det kan ikke Senterpartiet!
I så måte passer det med en historie nordfra. Butikken i bygda begynte å selge kondomer. Kjøpmannen likte ikke helt den store omsetningen, spesielt ikke da resultatet ble betraktelig færre barnefødsler. Han tenkte langsiktig, og var bekymret over den minskede fremtidige kundemassen. Likevel fortsatte han, litt motvillig, å selge denne varen.

Men så, nesten over (vinter)natten, ble stort sett alle kvinnfolk i passende alder gravide. Folk begynte å snakke om at kjøpmannen måtte ha sabotert varebeholdningen. Disse ryktene ble aldri bekreftet, og folk fortsatte å handle hos ham.

Men omsetningen av kondomer ble det slutt på. Disse ble i stedet innkjøpt i nabobygda.


 

Lese blogg fra Thunderbird

Mozilla Thunderbird imponerer stadig mer. Selv har jeg nå begynt å lese blogger fra dette programmet, akkurat som jeg leser vanlig epost og news.

Ikke alt fungerer helt perfekt. I dag fikk jeg problemer med ø-er i tittelen på en artikkel.

Og prøver jeg å kommentere en slik artikkel direkte fra Thunderbird, får jeg opp et nettleservindu med meldingen:

An error occurred:
No entry_id

 

 

Manuell blogging

Man må ikke ha egen programvare for blogging.  Det slo meg at siden for OldBoys-laget på mange måter er blitt en blogg. Det betyr at jeg manuelt legger ting inn vha. NVU. Og jeg må selv, manuelt, legger eldre artikler over på den historiske siden.

Det er visse fordeler er det med dette. Jeg har full kontroll og får sidene nøyaktig slik jeg ønsker dem.

Men er det da snakk om en blogg? Halvblogg, kanskje!?

 

Ufrivillige ekstrapoeng

Østlandssendingen hadde i sommer en reportasje fra et litt alternativ miljø. Folka det satte bl.a. diverse kroker på seg selv og lot seg bli hengt opp i disse. En av de som ble intervjuet, kom med følgende utsagn:
- Når man først begynner med dette, så blir man lett hekta.
Hun hadde nok utvilsomt rett i det. Et lignende ekstrapoeng var det VG som kom med i forrige uke. Det var om ungdommer som Har sex på Ben-Gurions grav. Sitat fra sønnesønnen:
- Jeg er glad for at bestefar fortsatt inspirerer våre unge og gir landet reisning, så mange år etter sin død, sier han.
Tro om dette var like morsomt på originalspråket!?

 

Homøopati er ikke humbug

Nei, jeg har ingen tiltro til homøopati. Det kom vel temmelig klart i innlegget jeg hadde i Osloposten for syv år siden? Men jeg er ikke så sikker på om det er riktig å kalle det for humbug. Både VG og Aftenposten brukte nemlig det ordet i titlene på artiklene sine:
Ny undersøkelse slår fast at homøopati er humbug
Aftenbladet var litt mer forsiktig i tittelen:
Ren humbug?
For meg er humbug et ord som kan sidestilles med svindel. Selv tror jeg at de fleste som praktiserer slikt, faktisk tror på det selv. Så da er det vel ikke snakk om ren svindel?

PS: Aftenposten har en nettdiskusjon om dette. Ikke alle har skjønt poenget med dobbelte blindtester. Og kvaliteten på innleggene? Noe rent NewAge-svada:
Det er endring av bevissthet og man gir kroppen de energiene den trenger for å komme i balanse, fjerne blokkeringer og fri flyt av energi igjen. Mye av dette er IKKE målbart av vitenskapelige instrumenter.
Og selvsagt den vanlige med at folk er overbevist om at det virker, for det virket jo for dem.

2005-08-27

 

En ikke spesielt troverdig melding

Til høyre en forminsket utgave av meldingen jeg fikk opp når jeg prøvde ut websiden http://foto.vg.no/, lørdag ettermiddag, 27/8-2005.

På norsk står det:
Vi er tilbake om ca 1 minutt!
På engelsk er meldingen:
We'll be back at 11 AM Norwegian time (GMT +1)!
Troverdigheten kunne vært større.

PS: Nå bør det legges til at siden kom opp ganske så raskt. Jeg fikk da sjekket dagens leserfoto. Den tilhørende teksten var: Regnbue opp ned, sett og fotografert ... fra flyvinduet i sommer.

Regnbue!? Alt jeg klarer å se av noe lignende, er vinduskanten.

Eller er det noe annet der jeg ikke klarer å få frem på skjermen min?

 

Da ble Hole lang i maska

Et av kravene i W3.org-standarden for HTML-kode, er at man skal oppgi presentasjonsstørrelsen for bilder. En fordel med det, er at nettleserne da vet hvor stor plass det skal settes av for bilder som ennå ikke har blitt lest inn. Brukerne slipper å få reformatert websidene etter hvert som bildene strømmer på.

Man behøver ikke nødvendigvis oppgi korrekt størrelse. Man kan både forstørre og formiske bilder på den måten. (Anbefales normalt ikke!) Har man lyst, kan man også forvrenge bildene. Ved å oppgi et annet forhold mellom bredde og høyde, presenterte Dagbladet en versjon av Høyres Trond R. Hole hvor han ble svært så lang i maska; - Jens vil bli avslørt. Originalbildet er på 503x338 piksler. Men i Dagbladets HTML-kode stod det følgende:

<img src="http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/4/44/441/441421/Hole_503.jpg" height="583" width="503" alt="" class="ar" />

Nå har jo fyren i utgangspunktet et relativt bredt ansikt. Så det er ikke sikkert alle legger merke til feilen. Hvis det da virkelig er snakk om en feil!?

2005-08-24

 

Hvorfor ingen grep inn

VG skriver fra en rettssak etter et overfall; Ingen grep inn. Ville jeg selv ha grepet inn? Jeg vet ikke! Dessverre husker jeg så altfor godt to nyhetsoppslag:Enkeltstående tilfeller? Jo, visst! Man kunne kanskje våge å bry seg hvis man visste at eventuelle overfallsmenn faktisk ville bli puttet i fengsel og bli der. Men nå risikerer man vel å treffe på de samme folka som stod bak disse overfallene!?

PS: Etter hendelsen i '98 kom både politimesteren i Oslo og en politiinspektør med anbefaling om ikke å gripe inn.

 

Foreldreløse åndsverk

Et nytt begrep: Orphan Works. Kort fortalt åndsverk som man ikke klarer å spore opp rettighetseierne til. Dermed er det ingen som tør å utgi bildet, boka eller musikken på nytt. Åndsverket blir ikke kopiert opp, og dør derfor en stille og tragisk død. (Mer om dette i Google & Yahoo!) Nå har dette fenomenet kommet til Norge. Aftenposten forteller om relanseringen av Orions belte. De ville gjerne ha tatt med en amerikansk versjon. Man kan vel anta at de med det mener en versjon fra USA!? Jo, det er nok USA; spesielt med tanke på følgende sitat:
- Den versjonen har også en annen musikk, og alle stemmene er dubbet til amerikansk. Den versjonen har vi ikke greid å lokalisere rettighetshaverne til, og den er derfor dessverre ikke med i denne DVD-utgivelsen.
Advokatenes versjon av bokbål?

 

Kanskje en idé å se på andres bilder?

Jeg begynner å få en mistanke om at digitale bilder begynner å ligne på moderne dikt. Dvs. alle er stort sett mest opptatt av det de selv produserer. Kanskje en idé om man også tok en titt på andres bilder?

I går begynte jeg å surfe på bildene til Eirik Newth. Det tok minst en halvtime, men det var det verdt! Selvsagt er det med blandede følelser man oppdager at andre klarer å ta minst like gode bilder som en selv. Ellers litt mild kritikk:Ellers litt irriterende at presentasjonen til flikr innebærer at man for hver side må (?) skrolle nedover før man kan klikke seg videre.

En av mange positive som er verdt å legge merke til, er hvordan herr Newth ofte fanger motivene med  ta bilder av skygger! Bildene av en solformørkelse er et godt eksempel på det.

PS: Det er en del bilder av Eirik hvor det ikke er nevnt hvem som tok bildet. Fy! Men så lenge han har nevnt fotografens navn i det aller beste bildet, så tilgir jeg ham gjerne :-)

 

Også Java kan kræsje

En aldri så liten feilmelding i et av mine små programmer:
#
# An unexpected error has been detected by HotSpot Virtual Machine:
#
#  EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION (0xc0000005) at pc=0x00000000, pid=5720, tid=3292
#
# Java VM: Java HotSpot(TM) Client VM (1.5.0_04-b05 mixed mode, sharing)
# Problematic frame:
# C  0x00000000
#
# An error report file with more information is saved as hs_err_pid5720.log
#
# If you would like to submit a bug report, please visit:
#   http://java.sun.com/webapps/bugreport/crash.jsp
#
(Linkene har jeg lagt til manuelt.) Og, jo, jeg ville gjerne rapportere denne feilen. Men jeg gav opp. Første hinder var Check to see if the bug is already reported. Det er ikke lett å lete etter noe man ikke vet sikkert om finnes fra før av.

Neste hinder var en skjema med 16 punkter. Dette kunne jeg selvsagt ha fyllt ut. Skulle jo bare mangle. Tross alt har jeg fått Java gratis fra Sun; noe burde jeg vel kunne gi tilbake!?

Men det slo meg at det meste i dette skjemaet, var ting som allerede lå i feilrapporten som ble generert. Hvorfor kunne jeg ikke bare:Jeg ville blitt en smule mer motivert til å gi dem informasjon hvis jeg fikk vite at jeg faktisk var den første som kom med akkurat den feilen.

2005-08-23

 

To idretter, to verdener

VG har en side hvor Maradonna forteller om hvordan han jukset seg til sin eneste verdensmestertittel; Snakket ut om «Guds hånd». Det passer kanskje å fortelle litt om hvordan moralen er en smule høyere i andre idretter.

For noen år siden var det en nordmann som hadde spillt en golfturnering i Italia. Han vant ikke, men hadde fått en hederlig plassering. I garderoben etterpå satt han for seg selv og gikk gjennom utstyret. Han oppdaget da at han hadde brukt en gal bal.Kritikken gikk ut på at han burde ha sjekket dette bedre før han gikk ut på banen. At han sa fra i ettertid om noe som ingen noensinne ville ha oppdaget, ble hverken kritisert eller rost. Det er slik golfere forventes å oppføre seg.

 

Windows og Linux om hverandre

Fra Linux er det mulig å få tilgang til filene på Windows-partisjonene. Nå er det også mulig å gjøre tilsvarende med Linux-filene fra Windows.

Digi.no har en Nerdvana-side med gode tips. Den siden er ofte litt slitsom da linkene medfører at nye nettleservinduer spretter opp. (Hvorfor gjør de det!?)

Men det var vel verdt å ta en titt på Ext2 Installable File System For Windows. Litt knoting måtte til før jeg fikk fiksa det. Men det var ikke snakk om noen reelle problemer.

Skjermdumpen til venstre viser at det gikk!

PS: Takk til Martin som påpekte at jeg hadde skrevet relle!

 

Hva, men ikke hvordan

Av de ting som irriterer meg, er at noen sier hva jeg skal gjøre, uten å forklare hvordan. Til høyre meldingen jeg fikk opp hver gang jeg koblet til min ekstrerne harddisk.

Jeg kjører altså XP på en to år gammel maskin. Det stemmer at bruken av den eksterne harddisken var litt treg. (Ikke at det gjør noe; jeg bruker den bare til backup.)

Og det er sikkert fornuftig at jeg kobler til en HI-SPEED USB controller. Men hvordan gjør man det?

Vel, man søker på nettet, og finner USB 2.0 - Hi-Speed USB - FAQ. Men, akk, nok en gang forklaring på hva, men ikke hvordan; sitat:
You can identify whether your PC has Hi-Speed or not relatively easy. Open Device Manager and ...
Neste spørsmål blir da hvoran man åpner Device Manager?

PS: Jeg knotet meg videre, og ser ut som jeg fikk til noe. Dvs. jeg får ikke lenger opp advarselen. Og det virker som om ting går litt raskere nå :-)

 

Norges siste tiøring

I fjor vår mobbet jeg Løten med; sitat:
Hvor ellers i Norge, i det en-og-tjuende århundre, kan man finne en tiøring i grøftekanten?
Sist lørdag tok jeg en liten sykkeltur til Nittedal. Akkurat innenfor Oslos grenser så jeg noe blankt i veikanten. Jupp, det var en tiøring! Men jeg fatter ikke helt hvordan det var mulig. Tiøringer ble tatt ut av sirkulasjon 1. mars 1993. Kan mynten ha ligget der i over ti år? En viss stund har den nok ligget der. Det var mange spor av mishandling på den. Men hvordan har den klart å unngå alle veiskrapene? Og hvordan har den unngått mitt griske blikk alle de gangene jeg sykla akkurat der på vei fra jobb på Kjeller frem til og med høsten '01?

Og hvis den ikke har ligget der alle årene, hvordan er det mulig å miste noe som ingen har brukt siden forrige årtusen?

PS: Uansett tjente jeg ikke noe på å finne denne mynten nå. Jeg sjekket Norges Banks webside om Frister for innløsning av tilbaketrukne betalingsmidler. Fristen for å innløse mynten gikk ut 1. mars 2003. Men de vil fortsatt kunne innløse sedler og mynt etter fristens utløp. Og det kan med tiden bli aktuelt å måtte søke om billighetserstatning for utgåtte sedler og mynter. Men jeg har en mistanke om at en slik søknad ikke vil bli behandlet spesielt seriøst :-)

 

Ikke alle syklister trenger hjelm

Ved Stovner senter er det et godt brukt sykkelstativ. Syklene står stødig i de kraftige bøylene man kan sette forhjulene inn i. Man kan også låse syklene fast i disse bøylene.

Og det er mange som prøver å låse fast syklene sine. Men de klarer det ikke helt. Herved et utvalg bilder fra 17/8-2005 over lett fjernbare sykler :-)

2005-08-22

 

Prisen for å flytte

Før jul i 2002 kom regjeringen med forslag om flytting av åtte statlige tilsyn med 900 arbeidsplasser vekk av Oslo. Djupedal kommenterte at dette var ubetinget positivt. Dette er den samme fyren som ikke klarer å innse at aksjeselskaper blir mindre verdt når de utbetaler utbytte. I så måte var det ikke overraskende at han slettes ikke klarte å se noen problemer med at nesten tusen familier skulle bryte opp fra slekt, venner, skoler, idrettslag og foreninger. (At han snart kan være finansminister, er derimot skremmende!)

Nå er det heldigvis ikke så mange familier som blir berørt av slik flytting. Mange gir rett og slett blaffen. F.eks. kan Dagens Næringsliv nå melde at 50 ansatte i Sjøfartsdirektoratet har sluttet siden vedtaket om flytting fra Oslo til Haugesund. Jeg skjønner dem godt, spesielt med tanke på følgende sitat:
De som flytter får inntil 80.000 kroner utbetalt i forbindelse med kjøp og salg av bolig.
Får og får? Hver gang man selger og kjøper et hus eller en leilighet i Norge, går 2,5% bort i såkalt dokumentavgift. Selger man en leilighet i Oslo for 1,6 millioner, tar staten førti tusen. Kjøper man et hus et annet sted for en tilsvarende sum, tar staten nye førti tusen. Og - vips - har staten tjent inn de åtti tusen den så gavmildt gav bort.

 

Farlige sykkelstier

I fjor blogget jeg min frustrasjon om sykkelstier. Herved et lite sitat:
Selv føler jeg meg tryg­gere på veien enn på sykkel­stien.
Følelsen var visst ikke ubegrunnet. P4 melder at Sykkelistier gir flere ulykker; sitat:
En oppsiktsvekkende dansk undersøkelse viser at tallet på sykkelulykker øker med 35 prosent når man bygger en ny sykkelsti.

Antall omkomne og skadde syklister øker samtidig med 30 prosent.
At jeg fortsatt er i live, er kanskje ikke en statistisk signfikant bekreftelse på dette?

 

Fordelen med å stemme på partiet man hater

Én positiv ting har skjedd med reglene for stortingsvalg. Nå kan man stryke kandidater. (Ev. også endre rekkefølgen.) Dermed har man faktisk et argument for å stemme på partiet til kandidater man hater. Hvis f.eks. alle Hagen-usympatisørere i Oslo stemte FrP med et kryss etter navnet til Hagen, så ville de ha stemt ham ut av Stortinget!?

OBS: Denne oppskriften fungerer ikke for Bondevik. Han står ikke på noen liste denne gang.

 

Uansvarlige Jens?

Nettavisen avslører at Jens Stoltenberg kjørte speedbåt uten redningsvest. Men hverken de eller Norsk Folkehjelp har skjønt at valgkampen stort sett bare dreier seg om profilering av politikerne. Og Jens har tydeligvis skjønt at man ser rett og slett teit ut i redningsvest. Og det vil han selvsagt ikke risikere midt i en valgkamp!? At fyren risikerer sitt eget liv på den måten, er ikke noe jeg klarer å hisse meg opp over. Verre er det at han risikerer andres liv. Se bare på hvordan fotografen har tatt bildet! Foran på båten, etter en temmelig skarp sving.

Og hadde fotografen noen redningsvest? Jeg tviler. Slike vester har gjerne klare og grelle farger. Intet spor av noe slikt i speilingen på glasset.

PS: Hvis noen kommer over SE OG HØR mens de venter på frisør, lege eller tannlege, kunne de kanskje rive ut det aktuelle bildet så man får tatt en litt bedre bildeanalyse?


2005-08-19

 

Og bytter de ikke navn, så bytter de logoer

Noen som fikk med seg at Aetat for noen år siden endret design? I den forbindelse ble daværende leder intervjuet på radioen. (Eller var det en av lederne?) På spørsmål om hvorfor de brukte penger på slikt, kom han ikke med det vanlige svadasvaret om å viktigheten av å ha en moderne profil.

Nei, forklaringen var at de måtte ha en liten forbokstav for å vise frem et navn som kunne brukes på Internett.

Sist jeg sjekket, var det fortsatt mulig å bruke http://Aetat.no/.

 

Ulempen med navnebytter

Det finnes en klar indikator på svake ledere uten originale ideer: navnebytte! Det er snakk om selskaper og etater som har brukt både tiår og hundrevis av millioner på å gjøre navnene kjent. Vips så kommer det noen slips og vil endre navn.

Selv irriterer jeg meg fortsatt over hvordan Televerket klarte å kaste bort kanskje milliardverdier på å bytte navn til Telenor. Verdien av at stort sett alle folk i Norge kjente navnet Televerket, dukket aldri opp i noe regnskap.

I så måte er det har Aftenposten en tankevekkende artikkel: Meyer vil stoppe biltilsynet.no. Kort sagt er det en fyr som kynisk tjener penger på at folk husker det nyere navnet på Bilsakskyndige. (Ja, for meg heter det fortsatt Bilsakskyndige. Det var det navnet jeg vokste opp med.) La vær å bytt navn på ting og tang, så får man ikke slike problemer!

PS: Litt morsomt forresten med navnet Televerket. Gjett hvem som eier doménet televerket.no! Teletopia AS :-)

 

Da menn var menn

Det er få damer som liker science fiction. De finnes, men de er i mindretall, både blant lesere og skrivere. Kanskje noe av forklaringen er å finne på en bok trykket i '79?

Der finner man en nøkkel som er ment som en veiledning. Dette kan ikke ha vært direkte oppmuntrende for datidens jenter?

Og datidens jenter, er dagens kvinner. Det er jo nesten så man kan begynne å lure på hva slags  kvinner det er som faktisk liker science fiction!?

PS: Ups, jeg begynte plutselig å lure på meg selv. Jeg vokste opp med to storesøstre. En av konsekvensene av det, var at jeg leste en god del av bøkene om Frøken Detektiv. (Husker fortsatt navnet Nancy Drew, og en venninne som het George!) Men meningen var visst at gutter skulle lese Hardyguttene. Nå, ja, det var visst samme forfatterinne av begge serier :-)

2005-08-18

 

Skapt i hva slags bilde?

Det hender jo at folk som trøster seg med at de får sin lønn i himmelen. Selv om dette kanskje er litt naive folk, er de som regel både gjerne greie og snille. Det er derfor ikke så helt urimelige at de får en aldri så liten påskjønnelse med et evig liv i himmelen.

Men hva da med det fra Bibelen om at mennesket er skapt i Guds bilde. Dvs. 1. Mosebok, 1:26:
Da sa Gud: «La oss skape mennesker i vårt bilde, som et avbilde av oss! ...
Jeg vet ikke helt hvem han mente med oss. Men hvis dette stemmer, så kan altså forvente at Gud & Co. er ganske så like gjennomsnittsmennesket. Og hva betyr så det? En fyr dauer. Han har vært grei, tålt det meste, tatt i mot og aldri gjort noe galt. Hva kan han forvente seg når han banker på perleporten? La oss anta at Gud er lik den vanlige mannen i gata:
- Å, herremeg hvor teit går det an å være? Tror du virkelig at vi vil sleppe inn sånne dotter som deg her oppe?
Jeg tror jeg fortsetter med å snike i (mol)bomringen :-)

 

En ny måte for å spre virus

På søndag fant jeg en MP3-spiller. For å prøve å finne rette eier, koblet jeg spilleren til PC'n min. Anitvirusprogrammet reagerte momentant fordi det visstnok var en orm på den spilleren. Nå vet jeg ikke helt forskjellen på ormer og viruser. Men det slo meg at dette var kanskje en svært så original metode for å spre slike?

PS: Og hva skjedde med spilleren? Jeg hadde ikke samvittighet til å beholde den uten å prøve å spore opp eieren. Jeg satte opp noen lapper her og der, og fikk også lagt ut informasjon på lokal-TV'n her på Romsås. Det gikk ikke mange timer før en fyr ringte og kunne beskrive spilleren. Trist for meg. Men det så ut som guttene som hentet den, var svært så takknemlige. Og, jo, jeg prøvde å informere dem om at de burde kjøre noe antivirusprogram på PC'n sin. Men det virket ikke som jeg helt klarte å selge det budskapet!?

 

Hvor smalt det?

Sist natt smalt det på Grorud. Men hvor? I Dagbladets artikkel finner man følgende beskrivelse:
I følge Nettavisens webside har dette skjedd lenger nord:
Ut fra bildene på Aftenpostens reportasje, ser det ut som om Dagbladet har rett. Nettavisen har heller ikke skrevet noe om hviket nummer det var snakk om i Hagelundveien. De satte vel bare markøren ned et sted langsmed veien!?

2005-08-17

 

Mirakelmiddel

Før og etterJeg liker å lese postordrekataloger. Det er så mye absurd i disse.

Se bare på den siste fra Nytt & Nyttig.Der reklamerer de bl.a. for et middel som Forvandler rust til metall! Ikke bare rust, nei. Selv lakk og klistrelapper blir mirakuløst forvandlet tilbake.

Også litt pussig med den rusten på skjermen. Så langt har jeg kun sett slike skjermer laget i aluminium. Og de ruster vel ikke på den måten!? Pussig er det også at man ikke kan se gjenskinnet av den rusten i det blanke på bagasjebrettet.

Legg også merke til blomstene i bakgrunnen! Nøyaktig samme posisjon i begge bildene :-)

 

Et ålreit dyr

SauI sommer utforsket jeg en knapp på kameraet jeg låner. Det viste seg at jeg kunne bestemme antall piksler. Maksimal størrelse er (visstnok) 2816x2120.

Jeg hadde slik maksimal størrelse da jeg tok bildet av en sau. Den dagen jeg føler for en annen skjermbakgrunn, har jeg et bilde som bør være stort nok de nærmeste årene.

Bildet til høyre er i 10% størrelse. Og hvordan blir så det saueøyet ti ganger så stort? Nesten litt ekkelt :-)

 

Høyt hevet over den gemene hop

Mandag i forrige uke, 8/8, gikk jeg en tur til Stovner Senter. På veien hjem så jeg opp mot et grått og trist Romsås. Vel verdt fotografere!?


 

En minnefattig bestilling

Minnebrikke512MB minne på min stasjonære begynner å bli litt for lite. Jeg gikk inn på smg.no, oppgav søkeordet KVR333X64C25 og fikk opp 512MB KINGSTON PC2700 DDR CL2.5 til 353,- kroner før moms.

Jeg logget meg på, fyllte ut ut bestilling, leste betingelsene og fant følgende:
På ordre under NOK 1.000, beregnes et ekspedisjonsgebyr.
Ikke ett ord om hva dette gebyret vil komme på!

Bestillingen ble ikke sendt inn :-(

2005-08-16

 

Og da har jeg gjort min borgerplikt

STORTINGSVALGET 2005En oppfordring fra nettet for noen år siden:
Ikke stem; politikerne blir bare oppmuntert av det!
Men, nei, så lenge jeg tross alt har muligheten for å stemme, så vil jeg stemme. Selvsagt surt at min stemme teller mindre enn andres. Men 50% er tross alt mer enn 0%. Og siden jeg allerede var lei av valgkampen, passet det godt å forhåndsstemme sist fredag. Det gikk greit!

Dermed slapp jeg kø og stress. Funksjonærene var hyggelige og profesjonelle. Jeg la merke til at det var en annen velger som gjerne ville diskutere et eller annet med dem. Det virket som om de jattet tålmodig med ham.

Men det bør legges til at jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre i avlukket. Dvs. ikke nødvendigvis  hva jeg skulle stemme, men mer hvordan. På veggen leste jeg følgende instruks:
På konvolutten stod det:
Mer skal det ikke til før jeg blir forvirret :-(

2005-08-15

 

Gleden ved et nytt arbeidsrom

Før innflyttingHar endelig fått pusset og flyttet inn på mitt nye arbeidsrom. En ganske så deilig følelse med et rom som er rent og ryddig og lyst. Etter innflyttingNår man så flytter inn, dukker opp en del minner.

Lampa i taket hadde jeg ikke hjerte til å bytte ut. Den tror jeg fulgte med da familien flyttet fra Tonsenhagen til Risløkka på slutten av sekstitallet.

Pulten er noe faren min skaffet seg like etter den flyttingen. Der jobbet han som statsautorisert revisor frem til han døde i '86. Den akter jeg heller ikke å bytte ut.

Utrolig hvor mange ledninger det blir bak datamaskinen når man kobler til skjerm, tastatur, mus, ekstern harddisk, bredbånd, IP-telefoni, kamera, scanner, skriver og støyboks.

Ellers la jeg merke til en pussig skygge på venstre side av pulten.

Forklaringen må være at det var der min far pleide å henge telefonkatalogen. Like ved siden av var det vel en varmeovn som så klarte å bleke området rundt katalogen. (Dvs. katalogene; han hadde mange årganger hengende der.) Noe bleking fra lys kan det ikke ha vært snakk om. Dette var inntil veggen i en kjeller. Det var mørkt i den kroken der nede.

2005-08-12

 

Litt vel raskt opp i verdensrommet

Skjermklippet til venstre er fra Aftenpostens bildeserie: Verdens største satellitt på plass i rommet. Hvis en satelitt plasseres over et land, må nesten det bety at den har kommet opp i geostasjonær bane. En halvtime opp til en høyde på 36.000 km? Virker litt vel raskt.

Jeg prøvde å finne ut litt mer om dette, og fant en artig artikkel om geostasjonær bane. Der kan man bl.a. lese følgende: Merk at avstanden til den geostasjonære banen er fullstendig uavhengig av satellittens masse.

Stemmer det? Jo, jo, så lenge massen til satelitten er ubetydelig liten i forhold til jordens masse, så vil dette for alle praktiske formål være korrekt. Men helt fullstendig uavhengig er det vel ikke?

Morsomt også lese slutten av artikkelen. Jeg lurer litt på hvilke opplysninger eller data det er snakk om som kan ha blitt foreldet? Jorden masse eller diameter har endret seg? Eller har kanskje tyngdeloven forandret seg siden sist? :-)


 

Når kvinner springer litt til siden

Aftenposten skriver om barn som har det man kan kalle alternative fedre: Er ikke barnets far; sitat:
En av 25 menn blir lurt til å oppdra andres barn, ifølge ny forskning.
Nettavisen har skrevet om det samme: Lurt til å oppdra andres barn. Her et skjermklipp fra slutten av artikkelen:
Kvinners sidesprang er blant de fremste årsakene til at menn blir lurt i farskapssaker.
Finnes det andre årsaker!?

2005-08-09

 

Bokblogg #7: The Red Badge of Courage

Jeg kom over en referanse til denne boka. (Muligens i Commander in chief.) Jeg lånte og jeg leste:
Stephen Crane; retold by Mary Gladwin: The red badge of courage
Boka var ikke stor; 53 sider med en seks, syv helsiders illustrasjoner. Kan det være snakk om en forkortet versjon?

Og hva handlet den om? Kort sagt om en fyr som verver seg til Nordstatene under borgerkrigen i USA. Om feighet, tvil og litt slåssing. Det kan jo nevnes at da boka ble utgitt, trodde leserne at det var en selvopplevd historie. En klar indikasjon på en god forfatter. Han ble født først etter at krigen var slutt.

 

Ekstern harddisk berger nattesøvnen

Hvordan sikre seg at man ikke mister viktige data? Jeg har i det minste prøvd å ha alle viktige filer på minst to harddisker. Men jeg sover litt bedre om nettene etter at på lørdag fikk meg en ekstern hardisk fra mpx.no:
Maxtor OneTouch II 200GB USB2.0; 7200RPM, 9.0ms, 8MB cache
Erfaringer så langt:Det at det var tidkrevende å legge inn store mengder data, er litt irrelevant. Dette var noe jeg gjorde én gang, og det var bare å sette i gang og la maskinene jobbe.

Fremover nå har jeg kun ambisjoner om å legge inn nye filer. Forhåpentligvis får jeg aldri behov for å hente filer fra denne boksen. Men det å vite at dataene ligger der, gjør at jeg sover litt bedre om nettene :-)

 

Og dermed ble jeg en meget potensiell bilkjøper

Min Mazda 323 GLX, '85-model, var på EU-kontroll i dag. Konklusjon:
... kjøretøyet er ikke anbefalt godkjent før nødvendig reparasjon er foretatt.
Den reparasjonen tviler jeg på om det blir noe av:
5.3 Brudd i fjær: venstre bak (2)
5.5 Støtdempere - dårlig virkning: venstre bak og høyre bak (2)
6.2 Farlig rust i bærende konstruksjoner: venstre bak (2)
6.9 Bakre eksosrør defekt. (2)
Tilleggsinformasjon:
6.2 Farlig rust i støtdempertårn venstre side bak
Altså tar jeg i mot gode tips om kjøp av en nyere og litt mer trafikksikker bil. Jeg ser for meg noe à la:Jeg bruker bilen lite. Det optimale for meg er kanskje en ny bil som har gått langt? Send gjerne en epost hvis du har noen god tips!

PS1: Og, selvsagt, hvis noen vil kjøpe den gamle bilen, er de meget velkomne til det :-)

PS2: Her har jeg lagt ut flere bilder av den gamle bilen.

2005-08-07

 

Bokblogg #6: Himmelstorm; noveller

En samling gode gamle SF-noveller:
James Blish, Robert A. Heinlein og A.E. Van Vogt: Himmelstorm Presentert av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd
Heinlein hadde kun én historie i boka; Bite seg selv i halen. Den var herlig selv om han har hatt bedre. Ellers var det ikke de helt store novellene. Det mest interessante var kanskje presentasjonene til B&B!?

 

Bokblogg #5: Commander in chief

En artig bok om USAs rolle i 2. verdenskrig:
Eric Larrabee: Commander in chief : Franklin Delano Roosevelt, his lieutenants, and their war
Nye ting jeg lærte:Boken har mange kritiske kommentarer til både Roosevelt og hans offiserer. Dermed blir det også mer troverdig når forfatteren roser dem. Kanskje den viktigste lærdommen av boka er det var ikke gitt at Tyskland og Japan skulle tape 2. verdenskrig. Det kunne gått den andre veien.

2005-08-05

 

Man har sett bedre reklame

Bildet er fra Ammerud. På den ene veggen har de en reklame for Balkongteam. På en annen vegg har de en temmelig stusselig balkong.  Jeg ble ikke imponert.

Jeg ble heller ikke imponert over hvordan de i et firmanavn klarer å bruke både et norsk og et engelsk ord.

PS: At websiden ikke er oppe, bør kanskje ikke tolkes for bokstavelig? :-)

 

Det lønner seg for hvem?

NotarLitt absurd å bla igjennom en reklameavis fra NOTAR. De første 19 sidene er stort sett fyllt opp av reklame for diverse fristende leiligheter, hus og hytter.

Sistesiden er satt av til en skrytereportasje om hvordan en megler OPPNÅDDE 225.000,- OVER TAKST.

Det frister liksom ikke å kjøpe noe en megler som skryter av slikt!?

 

Bokblogg #4; Hvorfor jeg ikke er muslim

Jeg har tidligere blogget Hva er galt med Islam. Her er en bok om mye av det samme:
Ibn Waawq: Hvorfor jeg ikke er muslim
Med gule lapper markerte jeg et par småting:Selv stusser jeg litt over at muslimer aksepterer å la seg fotografere for bl.a. pass og førerkort. Selvsagt er det umulig å få pass og førerkort hvis man ikke gjør det. Men hvor i Koranen står det at man skal ha slikt? Akkurat dette er kanskje satt litt på spissen. Men jeg klarer ikke helt fri meg fra inntrykket av en religion hvor de troende er svært så fleksible i regeltolkninger når de møter praktiske eller økonomiske problemer. (Se også tidligere blogging: Fotball og religion.)Boka er full av gode og tankevekkende poenger. Jeg har forsatt 11 gule lapper igjen. Men en blogg skal vel ikke være full avskrift av en bok? Men la meg i det minste avslutte med følgende: Kanskje på tide å lese Koranen!?

2005-08-02

 

Dermed slapp jeg å se meg selv

Bildet er fra baderommet mitt for noen uker siden. Dermed slapp jeg å se mitt eget tryne; hvilken kan være en fordel om morgenen før kaffe, frokost og dusj :-)

Forklaringen var at jeg prøvde ut noen linser som jeg kunne gå med over flere dager. Problemet var at jeg ellers bruker linser jeg setter inn om morgenen. Om kvelden tar jeg dem ut og kaster dem. Men hvordan skulle jeg sikre meg mot at jeg ikke fulgte vanlig praksis? Ikke hadde jeg lyst til å kaste disse nye linsene om kvelden. Heller ikke var det noe poeng i å åpne en pakke døgnlinser om morgenen.

Løsningen var altså håndklet foran speilet. Jeg så det, og jeg husket at jeg hadde noen nye linser.

Men ellers var eksperimentene mislykket. Øynene mine likte ikke å sove med de nye linsene. Det var kanskje uheldig å prøve slikt akkurat når gress(?)allergien slo til så smått?

Uansett bruker jeg nå døgnlinser igjen. Håndkleet er fjernet!

 

Bare blåbær

BlåbærBildet til venstre er fra grenseområdet mellom Akershus og Oppland, søndag 24/7-2005. Ser ut til å bli bra med multer der.
Multer
Men det bør også legges til at det også er mer enn nok av blåbær i skogene. Kanskje ikke så store som normalt, og kanskje litt færre enn tidligere år. Smaken er minst like herlig som tidligere år.

Og ikke skjønner jeg hvorfor multebærene er så ettertraktet. Blåbær smaker da mye bedre? Kan det være fordi multebærene er så sjeldne? Hva ville skjedd hvis blåbærene var like sparsommelig utplassert i skog og mark? Kanskje det var først da folk ville verdsatt den gode smaken?

Uansett er det trist å tenkte på alle tonnene med god og sunn mat som snart begynner å råtne :-( 

Ja, nå bruker også jeg Gmail

Jeg fikk en invitasjon, og har nå fått en Gmail-konto. Ser ut som jeg har mer enn nok med plass der:
Men, som forrige artikkel viser, klarer jeg ikke helt å blogge fra Gmail. Ser ut som om epostene blir kodet på en litt annen måte enn f.eks. denne her som jeg sender fra Thunderbird. Ikke av de ting jeg vil prioritere å fikse; i hvert fall ikke før noen spør pent :-)

PS: Og eposteadressen til min Gmail-konto? Herved: rune.henning.johansen@gmail.com

 

Mislykket forsøk på å blogge fra Gmail

------=_Part_5296_1085778.1122967115503 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1 Content-Transfer-Encoding: quoted-printable Content-Disposition: inline

Dette gikk ikke bra :-(

------=_Part_5296_1085778.1122967115503 Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-1 Content-Transfer-Encoding: quoted-printable Content-Disposition: inline

Dette gikk ikke bra :-(

------=_Part_5296_1085778.1122967115503--

 

Hva skjer den dagen piratene stoppes?

Valideringsfeil: Ugyldig produktnøkkel15Hvorfor bruker folk Microsoft Windows selv om Linux er gratis? Muligens fordi Microsofts er gratis for de fleste!?

Det er mange privatvarsjoner av Windows ute på på markedet. Men det er ikke utenkelig at Microsoft faktisk tjener på dette. Siden Windows er blitt en standard, mye takket være piratversjonene, vil Microsoft håve inn penger på de som betaler for Windows. Det samme gjelder nok også Office-produktene.
Hvorfor ble ikke valideringen utført?
Men hva skjer den dagen Microsoft klarer å stoppe piratene? I førte omgang betyr det at gratispassasjerene ikke lenger får oppdatert Windows. Det er det som Microsoft prøver seg på nå. Resultatet kan bli mange usikre maskiner, spredning av virus og mye elendighet som også kan ramme betalende brukere. (Maskinene deres er kanskje trygge, men hva med alle de andre maskinene som de jobber med og mot?)

Og videre? Kanskje folk får øynene opp for Linux?

På den annen side selges de aller fleste maskiner med Windows ferdig installert. Det gjelder i hvert fall i Norge. Folk betaler en sum, tenker ikke over at de betaler for Windows, og ser heller ingen grunn til å bytte ut operativsystemet. De er vel ikke en gang klar over muligheten. De fleste vet vel heller ikke hvordan de skal laste ned og installere oppdateringer. Alt i alt blir vel det meste som før?


2005-08-01

 

Fedora er intet for min bærbare

Jeg begynte å bli litt lei av at Mandriva-en på min bærbare ofte medfører at maskinen bare stopper opp. Skjermbildet bevares, men hverken mus eller tastatur virker.

Prøvde å installere Fedora 4. Bildet til høyre viser resultatet av mine to forsøk. Det begynte lovende, men så fikk jeg opp et hvitt rektangel med sort bakgrunn. Også her var både mus og tastatur døde. Lenger kom jeg ikke :-(

 

Som forventet av en drosjesjåfør

Det er på tide å vpkne i taxikøen!Eirik Newth har en meget god side med forfattertips. Et sitat fra denne:
Unngå å sende manuskriptet til flere forlag på en gang. Hvis boka skulle bli innkjøpt av to forlag samtidig oppstår det en utrivelig situasjon.
Det samme gjelder innlegg til aviser. Se bare på innlegget til drosjesjåfør Roger Pettersen på websidene til Dagsavisen! Det er godt skrevet, og han har en del gode poenger. Men det positive intrykket blir fullstendig ødelagt når man finner et tilsvarende innlegg på trykk i ettermiddagens Aftenposten, av en drosjesjåfør med samme navn.

Innleggene er ikke like, ord for ord. Men argumentene er de samme. Alt i alt så sitter jeg igjen med forsterkede fordommer av drosjesjåfører; de kjører som svin, bruker ikke blinklys, snyter på skatten og sender stort sett det samme innlegget til forskjellige aviser.

 

Kanskje på tide å vurdere en ny(ere) bil?

Løst del av eksosanleggDen siste tiden har det vært noen rare klunkelyder fra undersiden av bilen min. Det var akkurat som om noe var løst. På tirsdag forsvant disse lydene. Det som var løst, var blitt enda løsere.

Nå har jeg fjernet denne løse enden. Bilen har fått en litt mere brummete lyd når jeg kjører.

Innen to måneder skal bilen ha vært gjennom en EU-kontroll. Med tanke på at den var ny høsten '85, er det kanskje ikke så utenkelig at jeg snart er på jakt etter en litt nyere modell :-(

 

Man merker at man ikke lenger er i Oslo

Butikk i HurdalAskebegerJeg har tidligere blogget om butikken nord i Hurdal. (Med manglende bilde; beklager!) Da jeg var der sist påske, syntes jeg det var litt tynt i hyllene. Men jeg var for feig/høflig til å spørre om hva som var på gang. Det som skjedde, var at noen afghanere fra Lørenskog overtok. Trivelige folk, de også!

Merket er par morsomme ting sist jeg var der. På bordet utenfor har de satt et askebeger. Tvilsomt om slikt ville fått stått i fred nærmere Oslo?
Plastpose uten reklame
Og sitter man der og slapper av, kommer kanskje en av de ansatte ut for å slå av en prat :-)

En annen morsomhet er plastposen jeg fikk med meg. Fullstendig uten reklame!

Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?