Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2005-07-29

 

Langbein er ikke så dum

Bl.a. VG skriver mye om Mann skadet på Tusenfryd. Det passer fint å ta med en tegneserie med Mikke og Langbein. Poenget er at Langbein synes det bare er gøy å kjøre berg-og-dalbane. Men motorveien holder han seg unna! Sitat fra siste rute:
- Aldri i livet om jeg tør det! Det er altfor farlig!
Han har et poeng! Det aller farligste man kan gjøre i forbindelse med besøk i fornøyelsesparker, er å sitte i en bil på veien frem og tilbake. Men alle ulykkene langsmed veiene, kommer sjelden frem i media på samme måte som den på Tusenfryd i går.

PS: Det bør legges til at Langbein likevel gjør en liten tabbe. Når man først sitter i en bil, så er motorveier tryggere enn de fleste andre veier.


2005-07-28

 

Programutviklingsverktøyfrustasjoner

Om KAWAFrem til begynnelsen av '99 brukte jeg noe Visual Java for å skrive og utvikle Java-programmer. (Visual J++?) Men så kom det en ny versjon fra Microsoft som jeg rett og slett ikke skjønte. Skulle jeg lage et enkelt HalloVerden, ble det automatisk opprettet ørten filer; ingen av dem het HalloVerden.java. Jeg gav opp.

Gode kollegaer anbefalte meg Kawa. Et vakkert og (relativt) lite program som jeg raskt ble avhengig av. Av de programmer jeg gjerne skulle betalt for å bruke. Problemet er at firmaet bak Kawa visstnok gikk konk for fem år siden. Selv er jeg fortsatt avhengig. Kildekoden ligger vel bortgjemt hos en eller annen konkursadvokat.

Så nå bruker jeg den dag i dag dette fem år gamle programmet; uten den minste oppdatering på et halvt tiår. Og dette programmet kan jeg kun kjøre i Windows. Hver ny versjon av Windows, eller Java, medfører enda flere advarseler når jeg starter KAWA. For tiden har jeg tre slike feilmeldinger:
Avarsel #1Advarsel #2Advarsel #3
Kanskje på tide å se etter alternativer?

En god kollega anbefalte meg i fjor Eclipse. Problemet er det den er for treg for min snart fire år gamle bærbare. Og også der fant jeg M$-sjuken. Altfor mange filer blir opprettet.NetBeans

Jeg har nå prøvde å sette meg inn i Suns egen NetBeans. Også denne er minnekrevende og relativt treg på min bærebare. Men jeg klarte i det minste å utvikle noe Java-kode. At jeg i Linux ikke klarte å endre tekststørrelse, kan skyldes min egen inkompetanse. Verre var det at systemet er så altfor hjelpsomt. Skriver jeg en {, vil programmet automatisk legge til en }. Tilsvarende med klammeparanteser og andre tegn som hører sammen.
loes
Den markerte klammeparantesen til høyre har programmet lagt inn for meg. Problemet er at jeg dermed mister kontrollen. Jeg må begynne å lære meg hva programmet gjør. Der jeg før kunne skrive en høyre klammeparates, må jeg nå bruke piltasten for å komme videre. Irriterende, svært irriterende! Dessuten har jeg lært fingrene mine at en venstreparantes skal etterfølges av en tilsvarende høyreparantes. Det er slik jeg koder; ingen femiprogrammering her, nei!

Nå er det selvsagt godt mulig å slå av slike ting. Men hvordan? Det slo meg at jeg brukte tid på å finne ut av ting jeg i utgangspunktet ikke var interessert i. Ting som fyller opp harddisken min og som gjør det tregere å starte programmet.

Mitt håpløse forhold til KAWA i Windows fortsetter :-(

2005-07-26

 

Er jeg økonomisk eller gjerrig?

Like etter nyttår 2004 fikk jeg en ny mobiltelefon. Morsomt å se hvor mye av livet mitt som er har forsvunnet inn i denne det siste 1½ året; over fire døgn. Og da er det ikke tatt med tiden for å lese og skrive tekstemeldinger:Grovt sett har jeg brukt fire ganger så mye tid på å ta i mot samtaler, som på å ringe ut selv. Dette kan tolkes på mange måter. Er jeg populær, lat, økonomisk, sosialt hemmet eller rett og slett bare gjerrig!?

2005-07-23

 

Når man er 'nøtt' for å ha en illustrasjon

Det ha ha med illustrasjoner på websider, er noe som jeg tror øker lysten på å lese. Selv prøver jeg å ta med minst én illustrasjon i hver artikkel i bloggen min. Men hvis jeg ikke har noe rellevant, så prøver jeg å nøye meg med kun tekst.

Så ikke med webaviser. De må liksom ha med noe; hvilket ofte medfører absurde resultater. Se f.eks. forsiden av Dagbladet i dag! Der var det en link til en artikkelen om tekstikkelkreft. Den obligatoriske illustrasjonen er et bilde av en håndgranat!? Jeg klarer ikke helt å se symbolikken:På den annen side vet jeg liksom ikke helt hva de skulle ha brukt. Det er jo visse illustrasjoner man bør være glad man slipper :-)

 

Elkjøp er ikke særlig mye bedre

Til venstre det forminskede resultatet av å surfe på Elkjøps sider. Like ille blir det i alle nettlesere. Grunnen er at jeg bruker Privoxy for å slippe reklamer.

Men feilen er hos Elkjøp. Startsiden får 538 feilmeldinger med html-validataoren til W3.org. Css-validatoren har ikke fullt så mange feil. Men feil er feil.

Men hva så? Det er de færreste som bruker Privoxy. Og uten Privoxy, så kommer jo sidene opp!? Stemmer! Men disse feilene medfører at nettleserne må gjette seg til hvordan sidene skal vises. Det stjeler prosesstid fra maskinen din, og nettleserne blir stadig større. Mener å ha lest for noen år siden at 2/3 av koden til Netscape var til for å finne ut av slike feil. Så slike sider medfører ikke bare at du kaster bort tid foran skjermen;  indirekte mefører det også at harddisken din blir full.

Greit nok, dette er ikke av de aller største problemer i verden. Men hva slags butikker er det som velger å presentere seg med slik grisekode?

 

En litt for 'cool' meny

Vurderer så smått å kjøpe på MP3-spiller og USB-harddisk. Prøver å sette meg inn i tilbudet, og surfer litt rundt. Ikke alltid like lett. For Expert på Linderud får jeg opp en side med noen logoer nederst. I M$IE får man dette når man fører musa over:
Med Firefox blir teksten kuttet:
Men jeg kommer uansett ikke videre når jeg klikker. Ellers er det masse feil både i html og  css-koden. Linker har samme farge som resten av teksten, håpløst å vite hvor man kan klikke seg videre. Morsomt også å lese teksten nederst på siden:
Vi tar forbehold om trykkfeil og tekniske feil på våre internettsider.
Trykkfeil på internettsider!?

Alt i alt et typisk eksempel på sider med fancy design og elendig brukergrensesnitt. I så måte er det en god beskrivelse på slutten av adressen: http://www.expert.no/butikker.asp?fylke=01&butid=299&reload_coolmenus :-)

 

Kjønn og flyskrekk

Aftenposten skriver at Flest kvinner har flyskrekk; sitat:
Mens bare 7 prosent av norske menn er redd for å fly, svarer 15 prosent av kvinnene det samme, viser en undersøkelse gjort for SAS Braathens, skriver VG.
Ikke dermed sagt at det er flere kvinner som har flyskrekk. Det ville vel vært riktigere med følgende overskrift:
Flere kvinner enn menn innrømmer at de har flyskrekk
Godt mulig at det er flest menn som har flyskrekk. Men menn er menn, og menn inrømmer da ikke slike svakheter!?

 

Fri, fri, endelig fri ... for resten av året

Tenk deg at du begynner året med å betale 100% skatt av alt du tjener. Dette fortsetter du med til det offentlige er fornøyd. Resten av året kan du så bruke for å tjene penger til deg selv. Når på året vil dette skje? I følge Skattebetalerforeningen kunne gjennomsnittsnordmannen feire skattefrihetsdagen i går.
VG: I dag er folk flest ferdig med å betale årets skatt
Det betyr kort og godt at det offentlige formidler over halvparten av de verdiene folk skaper i Norge. Mye mer enn det lille kakestykket ligningskontoret har i logoen sin. Det er vel hva man kan kalle villedende markedsføring?

Guardian skrev også om tax freedom day dette da britene feiret dagen litt tidligere, 31. mai; sitat:
He says that in the Middle Ages the average serf only had to work four months of the year for his feudal landlord, whereas in modern Britain people have to toil five months for Gordon Brown, the chancellor of the exchequer.
Nå vil nok de fleste foretrekke å leve med dagens skatter i Norge fremfor å være slave i middelalderen. Men det er jo litt skremmende at vi lever i et samfunn hvor det offentlige kontrollerer mer enn halvparten av verdiskapningen. Og hva mener så nestlederen i det største opposisjonspartiet om dette? Sitat fra VG-artikkelen:
Ap-nestleder Hill-Marta Solberg ler høyt i telefonen når VG ber henne om en kommentar til skattefrihetsdagen:
- Det er et komisk regnestykke, som bare Høyre-folk kan ta alvorlig.
Hun bare ler og synes det er komisk!?

 

Morsomt å lese om tidligere kollegaer

Gøy å lese i Romerikes Blad om en tidligere ansatt i TF på Kjeller; Netthedres i USA:
Lørdag pakker Pål Spilling (70) findressen og setter kursen mot California og Stanford University. Der skal det avdukes en minneplakett for internett-pioneren og kollegaene hans.
Spørsmålet er så om det er snakk om en reell feil i omtalen av FFI:
Forsvartes forskningsinstitutt
Kan det være en i avisen som har negative minner fra verneplikten på Kjeller? :-)

2005-07-21

 

Alternative norske flagg

Norsk flagg uten korsI VG er den en temmelig støyende diskusjon om alternative norske flagg. En Anders81 kom der med et forslag til et flagg uten kors. Originalt? Nei, egentlig ikke.

En bok jeg lånte for et par år siden, omhandlet norske bosetninger på Galapagos. Jeg tror det var Drømmen om Galapagos av Stein Hoff:
Den lite kjente, men fascinerende og til dels tragiske historien om utvandringen fra Norge til Galapagos på 1920-tallet, og beretningen om hvordan det har gått med de norske nybyggerne.
Det ble det beskrevet hvordan de feiret en 17. mai. Flagg var ikke det de hadde prioritert å ta med jorda rundt. I stedet lagda barna sine egne flagg. Hvorfor flaggene ble uten kors, husker jeg ikke. Men jeg mener å huske at de var temmelig like det som nå dukket opp på nettet :-)

 

Kanskje litt egeninteresse?

Aftenposten skriver om de mange badelandene i Norge. Sitat:
Leder David Koht-Nordbye i Østfoldbadet AS og koordinator for badelandenes paraplyorganisasjon, advarer og sier politikerne må tenke seg om. Han frykter at til sammen 50 anlegg i Norge vil bli for mange.
Han har kanskje rett i det. Men det er vel ikke politikernes oppgave å hindre folk i å gjøre dumme investertinger. Og jeg håper da inderlig at politikerne i hvert fall ikke følger rådene fra en som leder et eksisterende badeanlegg. Jeg er i hvert fall skeptisk til folk som henvender seg til politikerne for å minske konkurransen.

 

Og dermed ble jeg nominert

HalvmånePinlig innrømmelse: jeg har aldri vært på noen SF-kongress! Det var en for fem år siden jeg burde vært på, og nå kommer det en jeg bør stikke innom. Dvs. to i én:Dette er også beskrevet i Aftenposten. Det som ikke står det der, er at det også arrangeres en novellekonkurranse. Fem noveller er nominert til publikumsprisen, og en av dem er min: Månelyst. Gøy :-)

PS:
Dette er en av de novellene jeg husker hvordan ble til. Sommeren '98 syklet jeg ned til Huk. I hodet mitt kvernet jeg på en idé jeg hadde om hva hvis månen plutselig begynte å nærme seg jorden. Poenget ville være at at den ansvarlige var en patetisk fyr som ville gi månen til ei dame. Men historien var og ble for dum. I stedet prøvde jeg å tenke hva som ville skje hvis månen bare forsvant. Dette begynte jeg å fabulere med rett før Kalbakken. Innen jeg kom til Bjerke, var historien klar. Deretter var det bare å bruke noen timer på å skrive ned historien, og nærmere syv år på finpusse den.

2005-07-20

 

Småirritert på IBM

I over tre år har jeg nå brukt en bærbar IBM R30, 2656. Den surrer og går den dag i dag. Dvs. hardisken røk i fjor sommer. Og tidligere på fjoråret måtte jeg få loddet fast holderen til systembatteriet.

Alt i alt har jeg måttet innstallere Windows 2000 på nytt et par ganger.  Da kommer det godt med at IBM har lagt ut driverene jeg trenger. Det har ikke alltid være like lett å finne frem, men det går. De har også lagt ut et eget program: Access ThinkPad. Bra er også det. Men prøver så On the Web - Accessories & upgrades:
Får da opp ei side med følgende tekst:
Our Apologies...
The page you are looking for is not available.
HTTP Web Server: Lotus Notes Exception - Invalid or nonexistent document
Småirriterende :-(

2005-07-19

 

Fotografene regnes liksom ikke med

Sitat fra Aftenposten om to minutter stillhet i Storbritannia sist torsdag:
Hele Storbritannia sto stille i to minutter klokken tolv lokal tid torsdag.
Hele? Nei, det var nok en og annen fotograf som benyttet anledningen til å tjene litt ekstra penger på Old Course:
Merkelig mediesamfunn. Fotografene har liksom lisens til å være uhøflige!?

2005-07-18

 

Osho & Mystic Mountain

I april nevnte jeg en sekt jeg hadde fått spørsmål om; Mystic Mountain. Flere ting har skjedd siden da:Dette oppslaget medførte selvsagt mer oppmerksomhet i bygda.
En uke senere, lørdag 16/7-2005, fikk jeg et innlegg på trykk i den samme avisa. På lørdag sendte jeg f.eks. to eksemplarer av boka om scientologi opp til Hedalen. Jo flere som blir oppmerksom på likheten mellom sektene, dess bedre. Selv har jeg lyst til å skrive, skrive og skrive mye mer om dette her. Bl.a. burde jeg kanskje fått frem at:Det er ikke alle som er enige med meg i det siste. Men slik jeg ser det, så tror virkelig lederne på det de predikerer. Uansett er det snakk om et merkelig dilemma. Hva er minst injurierende?Kanskje noen også vil påstå at problemstillingen er injurierende?

PS1: Stor tabbe av meg i forbindelse med artikkelen jeg fikk på trykk. Websidene jeg refererte til, var ikke tilgjengelige i helgen. Men nå bør http://fri-norge.org/ være oppe igjen.

PS2: Litt morsomt å følge med på nettet websider som omhandler forskjellige sekter. De som kritiserer sektene, tar gjerne med linker til sektenes egne sider. Men sektene tar aldri og linker til kritiske sider.

PS3: Et lite untak fra forrige påstand. I et innlegg på forumet i Hedalen var det en fra Mystic Mountain som henviste til fri-norge.com. Det doménet fantes ikke da; det gjør det nå :-)

2005-07-17

 

Sudoku; sur på Dagbladet

Dagbladet, 18/7-2005Eirik blogga om Sudoku. Selv kjøpte jeg en avis i forbindelse med at jeg dro på hytta forrige uke. Jeg løste oppgaven, men gadd ikke kjøpe avisen dagen etter for å sjekke at jeg hadde funnet riktig løsning. Altså lagde jeg i stedet et Java-program som bekreftet at det var kun én løsning, og at jeg hadde funnet den.

I ettermiddag fikk jeg besøk av en som hadde kjøpt Dagbladet. Vi begynte begge å se på dagens oppgave, men kjørte oss fast. Vi fant rett og slett ikke frem til en entydig løsning videre. I ren desperasjon tastet jeg inn oppgaven i Java-programmet:
static private int [][] brett =
{
 { 0, 0, 0, 0, 6, 8, 9, 0, 0 },
 { 0, 0, 0, 5, 0, 0, 0, 4, 0 },
 { 0, 0, 6, 0, 1, 4, 2, 0, 0 },

 { 4, 2, 1, 0, 5, 0, 8, 6, 9 },
 { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1 },
 { 0, 0, 8, 0, 0, 2, 0, 0, 0 },

 { 0, 0, 5, 0, 0, 9, 0, 0, 0 },
 { 9, 0, 0, 8, 0, 0, 0, 0, 2 },
 { 0, 0, 4, 0, 0, 1, 5, 0, 6 }
};
En feil er åpenbar, og den var vi klar over. Siden hverken 3 eller 7 er nevnt, vil det være minst to løsninger. Men programmet fant flere enn det. Her på slutten av kjøringen:
 ...
9 6 7 8 4 5 1 3 2
2 8 4 7 3 1 5 9 6
OK:
7 4 3 2 6 8 9 1 5
1 9 2 5 7 3 6 4 8
8 5 6 9 1 4 2 7 3
4 2 1 3 5 7 8 6 9
5 7 9 4 8 6 3 2 1
6 3 8 1 9 2 7 5 4
2 1 5 6 3 9 4 8 7
9 6 7 8 4 5 1 3 2
3 8 4 7 2 1 5 9 6
OK:
7 4 3 2 6 8 9 1 5
1 9 2 5 7 3 6 4 8
8 5 6 9 1 4 2 7 3
4 2 1 3 5 7 8 6 9
5 7 9 4 8 6 3 2 1
6 3 8 1 9 2 7 5 4
3 1 5 6 2 9 4 8 7
9 6 7 8 4 5 1 3 2
2 8 4 7 3 1 5 9 6
Antall løsninger: 44.
44 mulige løsninger! Så fremt ikke jeg har kodet eller tastet feil, har både min besøkende og jeg meget stor grunn til å være sur på Dagbladet.

PS1: Fikk litt annen glede av programmet. Min besøkende kom kjepphøyt inn i stua og erklærte at han hadde funnet løsningen på oppgaven i gårsdagens Dagens Næringsliv. Jeg kjørte programmet på den oppgaven, og avslørte at han hadde gjort en feil :-)

PS2: Det gikk ikke mange minuttene før han kom inn igjen med riktig løsning!

2005-07-16

 

Bokblogg #3: Den røde planet

Eirik nevnte en SF-bok i sin bokutfordring:
Robert A. Heinlen: Den røde planet
Boka ble lånt og lest. Kanskje av de bøker man burde lest når man var yngre? Den var ikke dårlig. Og den har holdt seg godt med tanke på at den ble skrevet allerede i 1949. Man kan vel kalle det for lettlest sommerunderholdning?

PS: Det var en god del likhetstrekk med Harry Potter; men denne boka var mye kortere :-)

 

Hyklerisk stemmejakt

Regjeringsskifter i Norge medfører opptelling av antall statsråder med medlemskap i den norske statskirke. Dette sjekkes så mot grunnlovens §12:
... Af Statsraadets Medlemmer skulle over det halve Antal bekjende sig til Statens offentlige Religion. ...
Er antallet er for lavt, er det et par statsråder som enkelt og greit melder seg inn i statskirken. Jeg synes slikt er kvalmt.Av og til er det noen kjendiser som blir utpekt til stadsråder. Plutselig blir disse nyfrelste medlemmer av et regjeringsparti. Tyder vel på at noen folk er villige til å melde seg inn i hva som helst for å kunne sitte i regjering?

Nylig skrev Aftenposten om Kristin Halvorsens tur til India og Paktistan.Jeg klarer ikke helt å se det gale i det. Poltikerne har vel alltid dratt dit hvor velgerne er? Og hun er slettes ikke den første norske politiker som driver valgkamp i utlandet.

Det jeg derimot reagerte på, var hvordan hun i følge Aftensposten valgte å legge seg ned på kne i helligdommen. Hvorfor gjorde hun det? Kanskje for å vise respekt? Være høflig? Underkaste seg? Men jeg klarer ikke helt å tro at hun virkelig respekterer og/eller underkaster seg noen helligdommer. Hun er vel som andre politikere; velger å ikke tenke gjennom alt for mye prinsipper når det gjelder å skaffe seg posisjoner!?

 

Bokblogg #2: Digital fortress

Den første boka til forfatteren av Da Vinci Code:
Dan Brown: Digital fortress
Minneverdige ting fra de gule lappene jeg satte inn underveis:Ellers? Ikke av de bøker jeg vil lese en gang til. Hverken plottet eller personene var troverdige. Litt merkelig at de skildrer det som en katastrofe hvis de ender opp med noe som antageligvis er tilfelle den dag i dag. Dvs. at stort sett alle har tilgang til krypteringer som dagens supermaskiner ikke kan bryte. Det virker også som om forfatteren totalt har glemt engangskoder. Slike vil det vel aldri være mulig å knekke?

2005-07-15

 

Slum i Oslo?

Aftenposten skriver nå om Kolstadgata 7:Dette skrev de om allerede i '98:Bildet til høyre er fra septemer '03. Ille? Tja, omtrent som balkongen min tidligere i år.

 

En tegneserie som kunne ha reddet menneskeliv

En av de mange tragiske sider ved tsunamien 2. juledag, var uvitenheten. Folk flest visste ikke at når havet trekker seg vekk, så kan det komme brått tilbake. Ei engelsk skolejente hadde lært dette, og berget både sitt eget og mange andres liv grunnet det. Et annet sted var det noen lært dette fra sine forfedre. Men ellers var folk uvitende, og de døde.

Selv visste jeg dette, antageligvis grunnet en tegneserie om en lignende katastrofe. Dvs. en norsk utgave Supermann, nr. 5, 1986: Teksten kan være vanskelig å lese. Herved avskrift:
"Vi holdt på nede på stranden. Jeg er rasende på meg selv fordi jeg ikke la merke til hvor unormalt langt vannet hadde trukket seg tilbake fra stranden ..." "... et tegn på at en enorm tidevannsbøke kvernet opp sjøen og var på vei inn mot oss!"
Jeg vet ikke hvor korrekt det med kvernet er. Men uansett hadde det vært en fordel om litt flere hadde lest denne tegneserien?

 

Bokblogg #1: Hva er galt med Islam?

HVA ER GALT MED ISLAM?Fristen på et boklån går ut 19. juli; kan ikke forlenges. Altså på tide å blogge de gule lappene jeg satte inn i følgende bok:
Irshad Manji: Hva er galt med Islam? : en oppfordring til ærlighet og forandring
10 gule lapper satte jeg inn underveis:Alt i alt en meget tankevekkende bok. Litt rotete skrevet, kanskje. Men vel verdt å lese. Anbefales!

 

Bokutfordring

Eirik kom med en bokutfordring i sin blogg. I utgangspunktet tenkte jeg å ikke svare på dette. En ting var at jeg var litt stressa da. En annen sak var at jeg var en smule redd for at jeg kanskje ville utvikle snobbetendenser. Hvis jeg vet jeg skal offentliggjøre det jeg leser, ville det kanskje kunne påvirke mine bokvalg?

På den annen side har jeg et problem. Stort sett hver gang jeg leser ei bok, så legger jeg inn masse gule lapper. Dette er påminnelser om ting jeg vil følge opp senere. Men de lappene blir der som oftest helt til en halvtime før jeg må levere bøkene fra meg. (Enten fordi jeg har lånt dem, eller fordi noen andre vil låne dem.) Men hva hvis jeg blogger hver eneste bok jeg leser? Da kan jeg samtidig skrive ned det som gjorde at jeg satte inn de gule lappene. Et forsøk verdt!

Dette krever selvsagt mer selvdisiplin enn jeg normalt klarer å fremvise. Men en begynnelse kan jo være å svare på utfordringen; har en følelse av at det da blir lettere å følge opp. Altså svarer jeg herved:

1) Hvor mange bøker eier du?
Ha'kke peiling. Var det ikke J. Paul Getty som sa at hvis man vet hvor mange penger man har, så er man ikke rik? Men jeg har en ekkel følelse av at jeg begynner å nærme meg RILAFD-grensen. (Rekker-Ikke-Lese-Alt-Før-Døden.) Og jeg har da ambisjoner om å leve minst en fire-fem tiår til.
2) Hvilken bok var den siste du kjøpte?
Hmm, det må vel ha vært et spontankjøp på Stovner Senter av en Stepen King bok. (En samling grøssere.) Den tok jeg med på hytta sist, og der ligger den uåpnet. Bør kanskje lese den før høstmørket setter inn?
3) Hvilken bok var den siste du leste?
En dansk utgave av Simon Sings Fermat's Last Theorem. Tror det er tredje gang jeg leste den. Herlig! (Takk Eirik!)
4) Nevn fem bøker som betyr mye for deg, og som du har lest mer enn tre ganger
Jeg vet ikke om alle kandidatene oppfyller kravet om jeg må ha lest dem mer enn tre ganger. Men her er lista:
 • Isaac Asimov: Naked Sun
 • Michael Enda: Momo
 • Robert Axelrod: The Evolution of Cooperation
 • Richard Dawkins: Selfish Gene
 • Stephen Jay Gould: Wonderful Life
Får jeg tid en gang, skal jeg blogge om dem alle sammen.
5) Oppfordre fem personer til å fylle ut denne i sin blogg.
Den var verre. Jeg har mange kandidater. Men det første problemet blir å overtale dem til å blogge. Skal sende dem en epost :-)

 

Negerboller og annen politisk ukorrekt mat

JØDEKAKERVar det ikke snakk om at det var diskriminerende å kalle noe for negerboller? Hva da med jødekaker? Jeg fikk besøk fra Stavanger, og bildet er fra medbragte matvarer.

PS:
Jeg søkte litt på nettet om negerboller, og fant en dansk vits jeg ikke helt forstod. Jeg antar jeg skjønner dobbeltbetydningen av bolle. Men jeg klarer liksom ikke helt å se morsomheten i dette!?

2005-07-07

 

Trampolinestatistikk

Ved ca. 10:45-tiden i dag, hørte jeg på P4. Der omtalte de noen forskere som hadde sett på skader hos barn som bruker trampoliner. Konklusjonen var at barn bør ikke bruke slike. En meget god idé. F.eks. kan mange nabokrangler unngås på den måten.

I innslaget ble det også snakk om noe à la dette:
- Forskningen viser at 90% av trampolineskader skjer hos barn under 15 år.
Nå mener jeg å ha observert at 100% av alle trampolinebrukere er under 15 år. Men la oss forsiktig anta at det kun er snakk om 99% av brukerne. Da betyr det at én prosent av brukerne står for ti prosent av alle skader. Det tyder på at trampoliner er farligst for voksne!?

2005-07-05

 

Ulov og urett i Norge

Sist jeg kjørte nordover langs E6 fra Oslo, ble jeg forsøkt svindlet på en bensinstasjon ved Gardermoen. En utlending prøvde å selge meg en eller flere skinnjakker billig. Han ville ikke ha dem med seg til Italia. Dette hadde jeg hørt og/eller lest om tidligere, så jeg takket nei, noterte bilnummeret og ringte politiet. Svaret jeg fikk:
- Å, ja, så han begynt igjen!
Null interesse for hva jeg ellers hadde å fortelle.

Lenger nordover var det et lengre forbikjøringsfelt. En bil var i ferd med å passere en annen bil da sjåføren oppdaget en fotoboks. Han bremset ned og kjørte parallet med den andre bilen til boksen var passert. Deretter gasset han på inn i den forbudte sonen og kom seg forbi så vidt det var. Kort sagt en livsfarlig fotoboks.

Det virker liksom som om rettsvesenet i Norge drives kun for å få inn penger til statskassen. At uskyldige blir svindlet, eller at motgående trafikk er i livsfare grunnet fotobokser, er tydeligvis uten betydning.

PS1: TV2 har en åpen diskusjon om fotobokser. Mye støy der, noen gode argumenter og mange skråsikre meninger fra folk som tydeligvis aldri selv har kjørt en bil.

 

Doktor Livingstone og epostadresser

Doktor Livingstone fikk visst en gang spørsmål fra noen venner om det fantes noen enkel måte å besøke ham der nede i Afrika. Han ble indignert, og svarte noe med at han ville ikke ha besøk av såkalte venner som bare så etter enkle måter for å besøke ham. Han hadde kanskje et poeng. Men så var det vel bare journalisten Stanley som gadd å oppsøke ham? Og det var slettes ikke som en venn.

Poenget med denne historien? Jeg var nylig innom websiden til en tidligere kollega. Oppdaget da følgende:
Jo, da, jeg kan godt forstå at han sensurerer epostadressen slik. (Dvs. de røde rektanglene er det jeg som la på.) Mindre spam på den måten. Men jeg fikk også en utvidet Livingstone-følelse. For å gjøre det lettere for seg selv, gjør han det vanskeligere for alle de andre.

PS: Hvis du vil kommentere denne artikkelen, kan du sende SMS eller ringe meg på kvadratroten av 9204291912878001.

2005-07-04

 

Småfrustasjoner med Gebyrfri.no

For noen år siden skaffet jeg meg et (såkalt?) gebyrfritt kort fra Gebyrfri.no. For å teste dette, tok jeg ut noen penger fra en automat. Den renten var høy!

Greit, nok, Jeg hadde ikke lest den lille skriften. Dessuten må de jo leve av noe. Og kortet har jeg beholdt. Spesielt praktisk er det å ha et slikt VISA-kort når jeg skal bestille noe over nettet. Jeg bare sørger for å ha nok penger til gode hos dem. Problemet er at jeg er regnskapsblind. Jeg skjønner ikke alltid hvem det er som skylder hva til hvem. Tror jeg for ca. et halvt år siden fikk beskjed om at jeg hadde noen hundrelapper til gode. Jeg misforstod, og sendte dem enda flere hundrelapper. I hvert fall tolker jeg det slik at jeg for en måned siden hadde 530 kroner til gode:
Men den betalingen 1/6? Skulle gjerne spurt dem om det. Men det er litt slitsomt å måtte forholde meg til noen som sender ut slike eposter med avsenderadresse:
ikkesvar.k01@bankia.no
Sitat fra eposten med regnskapet:
Det er dessverre ikke mulig å svare på denne e-posten direkte.
Ikke mulig!? Eller er det mer at de vil at kundene skal ringe et 815-nummer? Tro hvor mye det vil koste?

 

Abonnerer du på Computerworld?

Computerworld har en morsom side: Dagens Vinner! Sitat:
Sjekk om det er ditt abo-nummer som er trukket ut, og du er dagens vinner. Abo-nummeret finner du i ditt Computerworld. Du må "hente" premien innen 24 timer!
Tro hvor mange det er som gidder å sjekke dette hver eneste dag? Jeg gjør det! Dvs. jeg har intet abonnement. Men jeg kjenner fire som har det. Og hver dag lar jeg et lite Java-program sjekke om noen av disse har vunnet. Den dagen så skjer, vil programmet (forhåpentligvis) sende en epost hvor det blir gjort krav på gevinsten. Men akkurat det siste har jeg ikke fått testet ennå. Etter å ha kjørt programmet mer eller mindre kontinuerlig siden slutten av '03, har ingen av mine fire bekjentskaper vunnet noen gevinst.

Kanskje jeg bør legge til flere abonnementsnumre i programmet mitt? F.eks. ditt? Det er bare å sende en epost til rhj@rhj.info med informasjon om:Juks? Tja, jeg tvinger ingen. Jeg legger jo heller ikke skjul på hva jeg gjør. Men jeg regner med at avisa før eller senere prøver å sabotere programmet mitt, hvis de ønsker det. Det burde ikke være så vanskelig, og ikke kan jeg hindre dem i det :-)

2005-07-03

 

Og enda flere karakterpresentasjoner

I den gamle bloggen min fortalte jeg om arbeidet med karakterpresentasjoner for daværende Læringssenteret:Beklager at bildene mangler; forklaring er lagt ut her!

Siden i fjor har Læringssenteret blitt en del av det nye Utdanningsdirektoratet. Og for ikke så altfor mange uker siden ble det til at jeg og et par andre fikk oppgaven med å lage websidene for nye karakterpresentasjoner.

Java-koden fra i fjor ble hentet frem, og den fungerte nesten litt for bra. Dvs. den fant litt for mange feil og svakheter med de nye databasene. Men jobben ble gjort, og sidene kan besøkes:For å se resultatet av Java-koden, kan man gå direkte til f.eks. karaktertabeller for grunnskolen.

 

Linux for kvinner

Med en gang denne artikkelen kommer ut på nettet, vil jeg sende et tips om den til stort sett alle damer jeg kjenner med epostadresse. Kort fortalt er det her en mulighet for å sette seg inn i Linux; helt gratis! Sitat fra http://linpro.no/sommerkurs:
Vi ønsker også å benytte denne anledningen til å invitere spesielt kvinner i IT-bransjen til å lære mer om Linux og åpen kildekode. Vi tilbyr derfor våre sommerkurs i Grunnleggende Linux (alle kurs i den øverste tabellen) gratis til kvinnelige deltakere.
Dette er noe digi.no også har skrevet om; Gratis Linux-kurs for kvinner:
Linpro ønsker å gjøre kvinner mer kjent med Linux. Selskapet inviterer derfor til gratis sommerkurs i operativsystemet.
For litt over to år siden var jeg på et gratis dagskurs hos Linpro. Jeg og to kamerater fikk meget god innføring i hva Linux egentlig er. Vi skulle egentlig ha delt kursrom med noen politistudenter. Men de meldte avbud, og vi fikk ekstra god service på den måten.

Får bare håpe at damene som mottar eposten ikke anser den som spam. Til mitt forsvar kan det nevnes at jeg tjener ikke noe på denne reklamen. Dessuten ville jeg fått dårlig samvittighet hvis jeg ikke hadde tipset dem om dette :-)

2005-07-02

 

Uanstendig hykleri i VG

VG hadde et stort oppslag tirsdag 28/6: Knekk-frykt etter snik fotografering; sitat:
Mangemillionær Svein Erik «Vaske-Bakke» frykter et nytt psykisk sammenbrudd på grunn av folk som snikfotograferer ham.
Avisa lar fyren komme med en oppfordring:
- Man må kunne forvente en snev av anstendighet av folk.
Dette stod på side 4. På side 17 i den samme avisa finner man følgende oppslag: Epostadressen har jeg sladda vekk.

 

Glad jeg har antivirus

For ca. tre år siden fikk jeg noe virus på maskinen min. Jeg trodde jeg ville slippe unna slikt siden jeg var forsiktig med hva jeg lastet ned og hva jeg åpnet av diverse vedlegg. Men jeg lærte! Siden da har jeg sørget for å ha oppdaterte antivirusprogrammer på  de av mine PC-er som kjører en eller annen variant av Windows.

Fordelen med antivurs så jeg da jeg nå tømte innboksene for ufiltrerte eposter. Dette er antageligvis fra en epost jeg uansett ikke ville lest, langt mindre åpnet vedlegget til.

Men det er betryggende å vite at jeg har noe på maskinen min som følger med :-)

2005-07-01

 

Småforbanna på Skype

Onsdag morgen fikk jeg en Skype-samtale fra Singapore. Kvaliteten var god; og jeg ble imponert.

I går prøvde jeg å installere Apache webserver på min bærbare. (Prøver å sette meg inn i Mambo.) Jeg fikk det bare ikke til. Serveren ville ikke serve.

Etter et par timer med installeringer, avinstalleringer og masse restart av maskinen, skjønte jeg til slutt at jeg hadde en annen server kjørende. Syndebukken? Skype! Av en eller annen grunn blokkerte den port 80. Men starter jeg en webserver før jeg starter Skype, virker begge deler som det skal.

PS: Uansett så prøver jeg nå ut Mambo på et annet portnummer. Kan testes ut hvis maskinen min er påslått:
http://rhj.mine.nu:1234/
Men det krever også at du ikke er innenfor en eller annen brannmur som nekter deg å sjekke websider over det portnummeret.

 

Hvordan tjene på ulovlig fildeling

For et par år siden gav jeg utrykk for min frustrasjon over hva plateselskapene kunne ha tjent på Napster ved å la tjenesten leve videre: Napster, en uåpnet gullgruve. At plateselskapenes advokater tjente mye på denne saken, er selvsagt en annen sak. Det er ikke alltid advokatenes interesser er sammenfallende med klientenes interesser.

At mediebransjen kan tjene mye på fildeling, kommer klart frem i en artikkel i IT-Avisen: Avvist serie ble BitTorrent-hit; sitat:
Et kansellert TV-show fra Warner Brothers kan få leve videre etter at BitTorrent-brukere har vist enorm interesse.
Hele saken er litt absurd. TV-serien var vraket. Verdien var lik null. Men takket være ulovlig fildeling, kan den likevel tatt opp igjen. Skal bli spennende å se hvem ledelsen i Warner Brothers vil lytte til nå: advokatene eller regnskapsavdelingen!?

Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?