Send As SMS

BLOGG; Rune Henning Johansen

2005-02-28

 

Har, har ikke trofé

Litt merkelig formulering i Nettavisen om ligacupfinalen i England:

Først får vi vite at de begge vant et trofé i fjor. Men det stemmer vel ikke helt med den andre setningen? :-)

PS: Og formuleringen en av de i stedet for en av dem, blir vel omtrent som en av vi i stedet for en av oss?


 

Fri abort, men på hvilket grunnlag?

Dagbladet skriver om hvordan ultralyd blir ulovlig i Kina; sitat:
Kinesiske myndigheter vil forby leger å undersøke fosterets kjønn. Dette skal hindre at ufødte jente-babyer blir abortert vekk.
De allerede merket noen av ulempene med skjev kjønnsfordeling. Innavl vil kunne bli et nytt problem; dette som følge av at jenter blir presset til å gifte seg med litt vel nære slektninger.

Så kan man spørre seg om det virkelig er snakk om fri abort når jenter og kvinner ikke lenger fritt kan skaffe seg informasjon som grunnlag for et slikt valg? Vil norske feminister protestere mot kinesiske myndigheter grunnet dette? Tvilsomt!

Men hva skjer den dagen hjemmetester for graviditet kommer med informasjon om hvilket kjønn det er snakk om i forbindelse med eventuell positive resultater? Og hva hvis dette skjer i land med fri abort og preferanser for guttebarn? Skal man fortsatt ha fri abort? Skal noen andre vurdere grunnlaget for ønsket om abort? Antageligvis vil ingen tørre å kalle dette for nemnder, men i praksis vil det være det samme.

Og hva gjør vi i Norge hvis noen grupper av våre nye landsmenn begynner å produsere kun guttebarn? Tja, da vil problemet med tvangsekteskap kanskje forsvinne av seg selv!?


 

Kongelig epost

Da jeg i dag gikk gjennom spamloggen for det siste døgnet, kom jeg over fire eposter fra kongen i Swaziland. Det var ikke lite han tilbød meg; sitat:
That is why I am consulting you to be a Partner I can TRUST. I have decided to put the total sum of $100,000,000(one hundred million us dollars with a security Company). My intention is to look for a good person who will assist me in receiving this money from the security company so that we both can use it for a good business in your country.
Litt av troverdigheten forsvant da jeg oppdaget at han hadde sendt meg samme brevet via uavhengige epostadresser. Tror ikke jeg kommer til å følge oppslutningen på slutten:

Kanskje litt dumt å bruke en russisk server for slike konfidensielle eposter!?


 

Ja, nå søker også jeg etter andre liv på andre planeter

SETIMange har en eller flere datamaskiner som står på kontinuerlig. Men, uansett hvor fristende det er, så kan man ikke selv sitte ved maskinen(e) hele tiden. Altså kjører man en eller annen skjermsparer.

Slike skjermsparere er som oftest totalt unyttige; hvis man ser bort fra det at de sparer skjermen. Noen har heldigvis kommet på idéen med å utnytte disse passive maskinene til noe fornuftig. Når skjermspareren på maskinen min blir aktivisert, begynner den å kverna på radiosignaler fra verdensrommet. Eksemplet til høyre viser behandling av signaler mottatt 10. november 2003. (Klikk på bildet for større versjon.) For mer informasjon, vises til det SETI@home.

Det er en litt deilig følelse å vite at min datamaskin kan være den som når-som-helst oppdager en annen sivilisasjon der ute :-)

PS1: Helt problemfritt er det ikke å bruke denne skjermspareren. Min bærbare har, som maskiner flest, en vifte som bråker irriterende mye. Men det er stort sett kun ved slike databehandlinger at vifta aktiviseres. Ikke orker jeg sånn susestøy i stua bare jeg har lagt fra meg maskinen påslått.

PS2: Selv tror jeg ikke det finnes andre sivilisasjoner der ute. Men jeg blir selvsagt med på å hjelpe til å bevise at jeg har feil. En annen sak er at jeg burde kanskje valgt et annet prosjekt med litt større nytteverdi? Det er visst mulig å hjelpe kreftforskere på samme måte.


 

Prins Borbor-Bellei?

Tidligere i måneden meldte VG at kortesjen til kronprins Haakon var blitt steinet. Årsaken var visst en misforståelse; sitat:
Pøbelen trodde det var presidenten eller en annen «pamp» som kjørte forbi.
Lenger nede kan vi lese:
De flyktet, og politibilen ble knust av stein og knyttnever, samtidig som pøbelen ropte «Borbor-Bellei, Borbor-Bellei!». Det betyr noe slikt som at «du som fyller magen med andres penger», og er ment som et hånsord til landets korrupte elite.
 
Da kortesjen på 20 biler kom dundrende forbi den knuste politibilen i nattemørket, så ikke menneskemengden at det var en FN-kortesje som kom, de så bare masse blålys og blinklys, og antok at det var presidenten eller en annen høyt på strå.
Misforståelse? Kronprins Haakon er utvilsomt høyt på strø. Og hvor kommer egentlig pengene fra; de som fyller magen til kronprinsen, og klesskapet til kona!?


 

Det er Norge som er bra, det er Norge som er best!

Frem til om med 1982 var VM på ski noe stort; arrangert kun hvert 4. år og fellesstart kun på stafetter. Rekkefølgen av herredistanser er en av mine fastspikrede memer: 30, 15, 4x10 & 50. Nå har det gått inflasjon i både antall arrangementer og distanser. Man kan vel si jeg har mista interessen.

Likevel er det litt gøy å følge med på resultatene i ettertid, spesielt medaljestatistikken. Den første grafikken til venstre er basert på oversikten fra Aftenposten. Et klart eksempel på at et bilde sier mer enn 1024 ord :-)

Enda morsommere blir det hvis man tar hensyn til befolkningsgrunnlaget; dvs. medaljer per ti millioner innbyggere. (Den andre grafikken til høyre.) Små nasjoner får nok et par ekstra fordeler med slike beregninger. Blant annet fordi hver nasjon kun har et maksimalt antall deltagere i hver øvelse. I lagkonkurranser er det også bare et lag per nasjon. Resultatene kunne lett blitt annerledes hvis Russland i stafetter kunne stilt med 71 lag mot Slovenias ene.

Dessuten er det ikke helt realt å forvente at Russland skulle tatt 220 gull for å få like gode resultater som Norge?


2005-02-27

 

Puppetoppen

Det kunne vært morsomt å rangere  løssalgsaviser etter hvor mange nakne pupper de klarer å vise frem. En annen rangering kunne vært etter hvilke kriterier de bruker for å vise frem mer eller mindre halvnakne damer.

Er det snakk om nyheter innen brystkreft, er det selvsagt fritt frem for ei lekker dame å blotte én eller to av sine velutviklede melkekjertler. Finansavisene er selvsagt så verdige at de holder seg til gode for slikt. Men legg merke til referater fra diverse kunstauksjoner! Da er det gjerne malerier av nakne kvinnekropper som illustrerer artiklene.

Et nytt topp- eller bunnmål i kriterierangeringen ble kanskje nådd av Dagbladet. Hva valgte de for å illustrere en artikkel om at man Blir feit av søvnmangel? Et nakenbilde av Marilyn Monroe!

Så vil noen kanskje spørre hva jeg har i mot halv- eller helnakne damer i  avisspaltene. Absolutt ingenting! Heller en naken Marilyn Monroe fremfor en gjespende Jan Petersen som avisa brukte i forbindelse med selve artikkelen.


2005-02-26

 

Merkelige stripete skyer

Utsnitt fra originalbildetI forbindelse med forsøket på å sende bilder fra webkameraer til telefonen, fant jeg noe morsomt. Det var noen merkelige ved Aker Brygge.

Nå er det som oftest ikke all verdens kvalitet på slike kameraer. Men de stripene kan uansett ikke skyldes kameraet!? Litt kontrastforsterkning får dette klarere frem:
Striper med konstrastforsterkning
Kan det være kondensstriper etter noen jagerfly?

PS1; faktaopplysning: Bildet er fra 25/2-2005, kl. 12:23. Bilder fra kameraet legges ut fortløpende på http://www.herbern.no/met.htm

PS2; snikreklame: Og hvis du vil ha bilder fra dette kameraet inn på din MMS-telefon, sender du VELG HEBERN til nummer 1933. (Vanlig SMS-takst for å sende meldinger, mottagelsen av bildet vil koste 5,- kroner.)

PS3; 27/2-2005: De samme skyene er synlige også i dag. Altså er det nok ingen skyer. Kameraet er vel plassert innedørs, og det vi ser er refleksjoner av et eller annet?


 

Alt min far ikke fortalte

Jeg har tidligere nevnt en bokomtale i forbindelse med en bygdebok. På mandag kom den på trykk i Finnmarken. Og i dag, 25/2, fikk jeg avisa tilsendt. Jo, det er gøy å se sitt eget navn på trykk.

Litt spesielt er dette med tanke på beskjeden jeg fikk forrige uka. En onkel døde; den siste i søskenflokken til min far. Jeg hadde ikke mye kontakt med denne onkelen. Kanskje traff jeg ham i '74, og jeg har kanskje pratet med ham på telefonen et par ganger de siste 30 årene. Men, som vanlig når folk dør, så får man høre litt mer. F.eks. at han var en meget hyggelig mann med en lun humor. Han var av de gamle lestadianerne, men kunne komme med noen gode og artige kommentarer, men avsluttet alltid et besøk med noen alvorsord.

Jeg fikk også vite at han hadde sittet i en stol og sunget en finsk sang til en finsk sykepleier. Da han var ferdig med sangen hadde han segnet om - og døde.

Som skrevet, kjente jeg ham ikke så spesielt godt. Men jeg fikk ganske så stor respekt for måten han tok farvel på. Kan nesten beskrives som 20 i stil!?

PS: Og bokomtalen? Jeg lot Word lagre den i HTML-format på en egen side.


 

Vanskelig vann

Brunt drikkevannFor et par uker siden hadde jeg lunch på Kina-restauranten på Romsås. Som en del av pakka, følgte det med en brus. Jeg følte ikke for noe sukkervann, så jeg tok en Imsdal. Følte meg litt dum. Det smakte akkurat som vann fra springen; kanskje en litt tammere smak?

Stort sett foretrekker jeg som oftest vannet jeg får fra springen. Men ikke i dag morges. (Fredag 25/2-2005.) Vannet så litt vel grumsete ut. Muligens sammenheng med arbeidet som kommunen har skiltet om?

Uansett, til min frokost nummer 2 i dag, ble det Coca-Cola fra en av de småflaskene jeg fikk i vår. Kan ikke huske sist gang jeg brukte en flaskeåpner :-)


2005-02-25

 

Microsoft kan ikke HTML

Når jeg lager websider, prøver jeg å få til sånn noenlunde riktig kode. Du kan selv teste mine og andres hjemmesider vha. HTML- og CSS- validatorene til W3.org.

Greit nok, denne bloggen er ikke validerbar. Det ser ut som om Blogger legger ut masse & i stedet for &.

Verre er det med den bokomtalen jeg la ut. Dette er altså kode laget av Microsoft Word. Forsøk på å validere HTML-koden gir klart svar:Men det kan jo legges til at CSS-koden ble godkjent :-)


 

Gale datoer i bloggen min

Jeg er litt småstolt over at jeg nå klarer å blogge via epost. Det er det mange andre som også klarer. Men jeg vet ikke om andre løsninger som gjør det mulig å epostblogge med både bilder og HTML-kode.

Men helt perfekt er ikke løsningen. Fortsatt dukker det opp et par ekstra <br /> på slutten av postingene. (Bør jeg klare å fikse snart!)

Verre er det at behandlingen hos Blogger kan ta litt vel lang tid. Et eksempel er gårsdagens artikkel, Isende kaldt. Den sendte jeg i går som epost:
2005-02-24 15:22
Men i bloggen er den notert med:
2005-02-25 01:09
Dermed ble alle mine i går og i dag feil. På den annen side blir det jo litt nerdisk imponerende med at den neste artikkelen har klokkeslettet 03:12. Men da sov jeg; artikkelen ble postlagt 11½ timer tidligere :-)

PS:
Og denne artikkelen sender jeg fredag 25/2 klokken 06:52. Så får vi se hvor lang tid det tar før den kommer opp i bloggen.


 

Pinlig gull

Ruud Hofstad over målstrekenI følge Nettavisen syntes Ruud Hofstad at det var Nesten pinlig å ta gull. Ja, jeg syntes også det var litt flaut, men det er av andre grunner.

En ting er å brife slik med flagget under selve konkurransen. Var det ikke Mini som en gang fikk annullert et mål? Han hadde driblet seg gjennom forsvaret og forbi målmann. Ved målet la han seg ned og dyttet ballen inn med hodet. Dommeren mente at det var usportslig! En god sportsmann gir alt han kan, enten han vinner eller taper. Motstanderne skal vite at de tapte eller vant mot en som virkelig gjorde sitt beste.

Forstørret utsnittEn annen ting er at Hofstad brukte en gal versjon av det norske flagget. I følge loven skal de blå midtstrekene være dobbelt så bred som de hvite. Det er selvsagt vanskelige måle slikt presist fra et bilde. Men et forstørret utsnitt viser at den blå streken er ca. to-og-en-halv til tre ganger så bred som de hvite linjene.

Og jeg synes ikke blåfargen i originalbildet er spesielt mørkeblaat slik flaggloven krever. Men det kan kanskje være snakk om dårlig fargegjengivelse!?


 

Isende kaldt på isen

Trestruktur i isenBildet til høyre er fra Stenbruvann i går. Jeg så noe som ligna på et søketre i isen. Men det bør innrømmes til at jeg har gjort littegranne fargebehandling i ettertid.
Glatt bakke
Det var litt merkelige forhold i marka i går. Vekslende vær i vinter hadde satt sine spor. Til venstre er det bilde av en bakke hvor jeg måtte krype på alle fire for å komme meg opp. (Verre med en kamerat som på søndag gled i Østmarka med etterfølgende fall, skade, blod og tur til legevakta.)
Spor av skispor
Vel nede på isen oppdaget jeg flere fotomotiver. Litt morsomt var det at sneen lå igjen der hvor noen tidligere hadde gått på ski. Det har tydeligvis for lite sne i marka. Trimiotene hadde i stedet gått mange runder på vannet. Kun sporene lå nå igjen.

Så veldig smart var det kanskje ikke å stå der på isen og fotografere. Det ble (bokstavelig talt) isende kalt. Selv har jeg vært småsjuk nå i flere uker. (Sår hals, hoste, litt susete hode og skulking av fem fotballtreninger.) Ikke overraskende våknet jeg i dag med fortsatt sår hals. Og dermed kunne jeg notere at jeg hadde vært hanglete i nøyaktig tre uker :-(

PS: Resten av bildene jeg tok på og ved vannet? http:// ... osv ... . Klikker man på småbildene, kommer man direkte til (litt forminskede) originaler.


2005-02-24

 

Én bekymring mindre

Avbrukket plastbit på en fyrstikkFor ca. 1½ år siden klarte jeg å brekke lås en del av et lokk på kameraet mitt. Etter litt om og men, fikk jeg tilsendt et nytt lokk. (Se news-tråd om dette!) Bra service fra Olympus Norge i den forbindelse!

I går fant jeg en liten plastbit på kontorpulten min. Mistanken ble bekreftet. Den tilsvarende delen hadde blitt brukket løs også fra det nye lokket.

Hva nå? Lokket holder seg stort sett på plass uten denne låsemekanismen. Det var først da jeg så den denne lille biten, at jeg oppdaget at noe var galt. Jeg tror jeg fortetter å bruke kameraet slik det er. Nå slipper jeg lenger å bekymre meg for å brekke av denne biten :-)


 

Håpe på PHP

PHP har jeg hørt mye om de siste årene. Men jeg har aldri helt kommet i gang med å bruke det. Behovet har liksom ikke vært til stede; før nå.

I en tidligere artikkel fortalte jeg om muligheten for å få bilder fra webkameraer inn på mobiltelefonen. På informasjonssiden om denne tjenesten, har jeg lagt ut en tabell over tilgjengelige kameraer. Denne tabellen blir automatisk generert av et Java-program. (Dvs. det samme programmet som tar i mot SMS og generer MMS.) Vha. av Copy&Paste  tok jeg så denne HTML-koden for tabellen inn i den aktuelle websiden. Det var litt vel tungvint.

Nå har jeg endret Java-koden slik at den skriver HTML-koden for tabellen direkte til en egen fil, alle.inc. Så har jeg lagt følgende tre linjer inn i index.php:
<?php
  include("alle.inc");
 ?>
Enkelt og greit og ... vel, kanskje ikke så veldig imponerende!? Men for meg er det en milepæl. Endelig har jeg kommet i gang med å bruke PHP. Mer skal det bli!


 

Trist tre

Herpa treKom over et herpa tre i Lillomarka i går. Trodde først det var snakk om hærverk. Tvilsomt!

Men det så ut som noen hadde vært der og revet eller gnagd av barken. Noen menneskeunger, var det nok ikke. Det herpa området gikk litt for høyt opp til det.

Elg kanskje? Ikke vet jeg. Men jeg tok da noen bilder, og la dem ut på nettet: http://home.smartcall.. ... osv. :-)


 

Pæra gikk, og sikringen følgte med

Lampe med to av tre pærerSiden jeg flytta til Romsås høsten '87, har det gått ca. tre sikringer. Seneste tilfelle var i går.

Jeg slo på bryteren til den nye lampa i den ny oppussede entréen. Lyset kom på, det smalt og det ble mørkt. (Og dermed gikk ruteren min også ned.) Ny sikring ble satt inn, og lampa lyste med to av tre pærer.

I dag fikk jeg skifte pæra. (Akk, så dyre!) Det var første gang jeg har vært borti sånne halogenpærer. Siden jeg ikke skjønte hvordan man skulle ta ut den gamle pæra, klarte jeg visst å ødelegge den. Men det var kanskje ikke så dumt? Nå fikk jeg sett nærmere på hva det var som smalt:

Hva var det som skjedde? Vet ikke! Men lampa lyser nå som den skal; med tre av tre pærer :-)


2005-02-23

 

Humoristisk norsk humor

En ting er sikkert i dagens Norge; humorist er ingen beskyttet tittel! Jeg synes rett og slett ikke selvoppnevnte norske humorister er spesielt morsomme. Når var det sist du lo av såkalt norsk humor?

Derfor var det herlig å komme over et par Kill Bill-parodier på nettet: http://killbuljo.com/. Dette er av de videoene man ser på flere ganger, både fordi de er morsomme og fordi det alltid er et par poenger man har gått glipp av. Litt irriterende er det at jeg ikke får med meg alle muntlige poenger. Kan det være på grunn av uklar tale, eller fordi jeg ikke helt forstår den nordnorske dialekten?

Men noe får man da med seg. Etterlysningsplakatene er et godt eksempel på poeng som dukker opp underveis. Humoren er tøff, grov og absolutt politisk ukorrekt:
En politikvinne syntes det var litt merkelig at en antatt gjerningsmann hadde skutt seg selv fire ganger i hodet. Hun fikk klart svar fra en mannlig kollega:
 - Hør her frøken! Det er greit at du er et artig innslag på julebordet. Men nu lar du meg gjøre politiarbeidet.

Selv var jeg på kino én gang i fjor. Da så jeg Kill Bill II og ble dypt skuffet. Filmen var for meg kun en mislykket parodi på Modesty Blaise. Parodiene i Kill Buljo var betraktelig bedre!
DE TOK FRA HAN
PS: Er det lov å kritisere bruk av han i stedet for ham i parodiske filmer man finner på nettet? Jeg sier i hvert fall i fra. Alle kritikere elsker jo å bevise hvor obersvante de er :-)


2005-02-22

 

Så gjør vi så når vi vasker våre sko

Nyvaskede golfskoDa jeg i fjor høst kjøpte joggesko, ble jeg litt lettet. Også ekspeditøren pleide å legge sine joggesko inn i vaskemaskinen. Godt å vite at man ikke er den eneste med litt spesielle løsninger.

Selv ble jeg nylig litt lei av de gjørmete golfskoene som hadde ligget i vaskerommet siden i fjor høst. Jeg tok sjansen og putta dem i vaskemaskinen sammen med noe finvask.

Resultatet? De ser greie ut. Men det er først til våren jeg vil se om de virkelig tålte denne behandlingen :-)


 

Bilder fra webkameraer inn på mobiltelefonen

MMS med bilde fra FredrikstadI forrige artikkel skrev jeg om SMS og MMS. Kanskje på tide å skrive litt om hva det er jeg leker meg med? Kort fortalt: mulighet for å få bilder fra webkameraer inn på mobiltelefonen!

Har man f.eks. lyst til å ta en titt på gågata i Fredrikstad, sender man følgende melding til nummer 1933:
VELG FREDRIKSTAD
Om man bruker store eller små bokstaver, skal ikke ha noe å si. Resultatet blir forhåpentligvis som i bildet til høyre, en kopi av det Fredrikstad Blad leverer vha. sitt webkamera. Man kan også bestille bilder fra andre kameraer. Mer om dette på en egen side: http://rhj.info/webkam/.

OBS: Dette er en prøvetjeneste! Jeg kan ikke garantere positivt resultat for alle telefoner med alle operatører. Men ta gjerne kontakt hvis du vil hjelpe meg med å teste dette. Da kan jeg ev. fikse det slik at du slipper å måtte betale 5,- kroner for hvert mottatt bilde; rhj@rhj.info :-)


 

Fordelen med støy

Mobiltelefon og høyttalere Har du noen gang kjørt bil med radioen på og mobiltelefonen i nærheten? Man kan høre kommunikasjonen til og fra mobiltelefonen. Er det snakk om skifte av basestasjon, hører man et par korte DITT-DITTI-DITT. For innkomne tekstmeldinger er det litt flere DITT-er. Og er det noen som ringer til telefonen, så får man en skikkelig DITT-DITTI-foni av lyder i stereoanlegget. Faktisk litt praktisk. Selv har jeg nå lekt meg med å utvikle noen SMS/MMS-tjenester. Ved siden av meg har jeg et par høyttalere. Også det er litt praktisk. Jeg sender en SMS og legger telefonen ved siden av høyttalerne. Så kan jeg høre:Det er en nesten nostalgisk følelse. Jeg husker så inderlig godt gamle diskettstasjoner på PC-er så gamle at de ikke engang ble kalt PC-er. Da kunne man høre når det ble skrevet og lest på diskettene. Også det var av og til litt praktisk :-)

 

I beste fall kun snakk om bortkasta skattepenger

Oslo kommune har satt opp et skilt for å informere om belegging av eksisterende vannledninger med epoxy. Selvsagt fint at det offentlige informerer. Men akkurat dette skiltet er litt malplassert.
Kommunen informerer
Skiltet er nemlig satt opp rett før Romsås farligste (og eneste?) veikryss. Bilister bør helst ha øynene andre steder enn på skiltet når de kommer dit.

Kanskje noen fotgjengere får med seg informasjonen? Tvilsomt! Hvis de ikke har gode øyne, eller en kikkert, må de krysse veien for få med seg innholdet på skiltet. (Kun fortau på den andre siden av veien.)

Så her har vi altså skattepenger som blir brukt til skape trafikkfarlige situasjoner. Enten er det snakk om uoppmerksomme bilister eller vimsete fotgjengere. Men forhåpentligvis er det bare jeg som har fått med meg at det står et skilt der :-)


 

Det klør; det klør

Sår på høyre langfingerSøndag våknet jeg med noen merkelige røde flekker ved roten av høyre ringfinger.Men det klødde og det klødde. Nå, ja, ikke av de største problemene på denne kloden. Men litt irriterende var det; spesielt det å ikke vite hva det egentlig var snakk om :-(


 

Hvordan bruke mye arbeid på ingenting

Den forrige artikkelen om støv i idrettshallen, fikk meg til å tenke på noe en kamerat fortalte.

For noen år siden jobbet han som rørlegger på en byggeplass. Han skulle bære noen rør, gled på isen og datt. Noen av rørene traff ham i hodet, og han ble sykemeldt.

Dette ble en sak for Arbeidstilsynet. Masse papirer ble sendt hit og dit. Antageligvis kostet denne behandlingen mer enn selve skaden i seg selv.

Når så endelig fyren kom seg tilbake på jobb, kastet han et blikk bort dit hvor han hadde skadet seg. Var det noen som hadde tatt en neve sand og strødd litt? Nei, isen lå der fortsatt, like glatt!


2005-02-21

 

Skitt-san i Sandefjord

I Sandefjord blad kan man lese om skitt i en idrettshall: Skitt på gulvet tok korsbåndet.

Historien går ut på at en femtenåring trente i en dårlig rengjort idrettshall. Han gled i noe støv, og dermed røk korsbåndet samt at han fikk skadet både menisk og leddbånd. Trist? Ja, selvsagt! Men også litt tankevekkende hvordan de prøver å finne frem til de ansvarlige. Det kommer selvsagt frem at det er uklare ansvarsforhold når det gjelder rengjøring, spesielt i helgene.

Men typisk nok er det ingen som foreslår at ungdommene selv kan rengjøre. Hvis de gjør det man bør gjøre før en trening, så innebærer det lett løping frem og tilbake i hallen. Hvis man har et helt fotballag og diverse mopper, ville skitt og støv bli borte i løpet av svært kort tid.

Kanskje ikke så dumt å overlate renholdet til de som må ta eventuelle konsekvenser av dårlig jobb!?


 

Enda en grunn til ikke å bruke M$IE

Runtime error has occuredDet hender jeg får spørsmål om diverse dataproblemer. Jeg spør først om hvilket operativsystem de bruker. Svarer de med et , vet jeg at det snakk om noe fra Microsoft.

Tidligere i dag fikk jeg en telefon fra en kamerat. Han visst utmerket godt hvilket OS han brukte. Men likefullt hadde han problemer med å surfe. Han fikk hele tiden opp spørsmålet til høyre. Det demret at en slik advarsel får jeg også hvis jeg prøver å bruke Internet Explorer, f.eks. på Gule Sider.

En mulighet er selvsagt at HTML-koden er gal. (Den er i hvert fall  ikke validerbar.) Men for å få bort disse advarslene, var rådet mitt  å laste ned Mozilla Firefox. Å foreslå at fyren skulle gå over til Linux, tørte jeg ikke. Han var mer enn nok bekymret med tanke på at han skulle prøve å overtale kona til å ta i bruk et nytt program.


 

Rot med Tele2

I påsken for noen år siden fikk jeg en telefon fra et skjult nummer. Normalt pleier jeg ikke å ta i mot slike telefoner. Men det kunne være noen av påskegjestene som trengte hjelp med veivalget. Jeg tok i mot samtalen. Det var en selger i Tele2. Et klart eksempel på negativ reklame?

For et år siden fikk jeg en mobiltelefon med abonnement fra Tele2. På tross av påsketelefonen den gangen, fant jeg ut at jeg kunne overføre mitt gamle nummer til det nye abonnementet. Jeg fikk ringt med folka der, og fikk tilsendt noen skjemaer jeg rett og slett ikke skjønte.
 • hvor mye ville overføringen koste?
 • var det snakk om et nytt abonnement?
 • hva slags abonnement var det snakk om?
Jeg gav opp, og tok SIM-kortet fra den gamle telefonen inn i den nye telefonen. Tele2-abonnementet har jeg kun brukt på hytta når jeg ville bruke Internett over IR-porten og likevel være oppringbar på mitt ordinære Netcom-nummer.

I dag fikk jeg så bruk for å teste Tele2-abonnementet i forbindelse med en ny SMS/MMS-tjeneste jeg utvikler. Men jeg klarte rett og slett ikke å sende noen SMS med dette abonnementet. Hadde jeg satt riktig nummer til SMSC, dvs. SMS-sentralen? Jo, nummeret i telefonen, +46707990076, stemte med det jeg fant på websidene deres.

Jeg klikket meg videre og - vips- spratt det opp et nytt vindu: Skjermdump fra Tele2 En ting er formateringen. Hvit tekst på hvit bakgrunn er ikke spesielt godt leselig. En annen sak er at tjenesten ikke virker. Jeg har oppgitt mobilnummeret, og trykket på Send-knappen. Men så langt har jeg ikke mottatt noen kode på telefonen.

Jeg går inn på hovedsiden, og velger Send epost til kundeservice. Epost? Alt jeg får opp er et skjema med tusen felter som må fylles ut. Grunnen til at jeg vil ta kontakt med Tele2, er nettopp fordi jeg har vært inne på et tilsvarende skjema som ikke virker.

På en side fant jeg en link til kundeserviceside. Men der fikk jeg kun opp en side med:
The requested URL was not found on this server.
Jeg gav opp :-(

2005-02-20

 

Hval på Nille

Hval sjokolade utenfor NilleI fjor høst oppdaget jeg at Nille hadde begynt å selge diverse bokser fra Hval Sjokoladefabrikk. Det medfører visse ulemper og fordeler.

En ulempe kan være at badevekta ikke viser fullt så lave tall som ønskelig. En annen ulempe er at lommeboka blir tilsvarende lettere. (Vil man ha god sjokolade, må man tydeligvis betale litt ekstra.)

Selv ble jeg nesten fristet til å begå et aldri så lite tyveri da jeg gikk forbi ei palle med godteri utenfor Nille i Oslo sentrum. Nesten uansvarlig å friste svake sjeler på den måten?

Og fordelene? God sjokolade er vel et gode i seg selv!? Jeg prøver alltid å ha et par bokser på lur i kjøleskapet så jeg har noe å sette frem hvis jeg får besøk. Og siden jeg ikke liker å kaste noe, har jeg selvsagt tatt vare på alle tomboksene. De kom godt med i forbindelse med at jeg skulle male et speil. Etter første strøk, oppdaget jeg at speilet var blitt limt fast i avisene. De to neste strøkene gjorde jeg med speilet hvilende på åtte tombokser.
Tombokser Speil på bokser


 

Prisen for trygghet

Sånn ca. vinteren 1988 pratet jeg med en kollega om et forsøksprosjekt jeg hadde lest om. Det var snakk om automatisk fartsovervåking. Kollegaen mente at slikt ville ikke folk i Norge godta. Han hadde jo helt rett i det. Men han glemte at ingen politikere kom til å spørre folk om de ville ha en slik overvåking.

Resultatet ser vi nå. Fullt opp av automatisk overvåking! Og flere bokser skal det bli.
Det kan selvsagt stemme at disse boksene redder liv. Men er det ingen ansvarlige som vurderer hvor langt vi skal gå for å redde disse liv? Akkurat nå er vi på full fart mot den totale overvåking. Det vil være trygt og vi vil leve lenge. Men ønsker vi et slikt samfunn?

Typisk er den historien om fyren som ble tatt i en slik kontroll. Han ringte med politiet, og fikk forklart seg. Politimannen sa seg enig i at akkurat den boten var urimelig. Men, dessverre, han kunne ikke gjøre noe. Reglene var klare; automatikken bestemte!

PS: Og hvis vi virkelig vil ha et slikt samfunn, kan man jo foreslå privat overvåking? La hvem-som-helst få lov til å filme trafikken. Kommer man over et brudd på reglene, sender man filmen til politiet. Politiet er forpliktet til å bøtelegge alle bruddene de får dokumentert. De som filmer får utbetalt en prosentdel av bøtene. Utenkelig? Omtrent like utenkelig som fotobokser var for noen år siden :-(


 

Misforstått hygge

Har du lagt merke til at nesten hver gang journalister skriver om noe du kjenner til, så er det fullt av feil? Så kan man lure på riktigheten av alt det andre de skriver.

Ekstra morsomt blir det selvsagt hvis journalistene skriver så mye at om en sak, at de motsier seg selv. Eller hva med følgende skjermdump fra en artikkel hos Nettavisen?
Hyggelig?
Så veldig viktig er det kanskje ikke om  dette stedet heter Kafe Hyggelig eller Café Hyggelig. Men det virkelig liksom litt slurvete å ikke klare å skrive navnet riktig. Lenger oppe i artikkelen er stedet også omtalt som Kafé Hyggelig. Én artikkel, ett sted; tre navn!

PS: Jeg prøvde et søk etter navnet HyggeligGule Sider. De tre første forslagene var forskjellige tannleger. Det er vist flere som har misforstått hva som menes med ordet hyggelig!?


2005-02-19

 

Billige røtter

Roots på DVD til 300,- kronerI en tidligere artikkel skrev jeg litt om Roots. Der hadde jeg med et tips til Amazon. Her er et annet tips.

Hos Amazon kan man kjøpe boka for $7,19. I følge Nettavisens valutakalkulator skal det bli 45,72 norske kroner. DVD-samlingen kommer på $89,99, dvs. NOK 572,29.

Youngstorget (i Oslo) kunne man torsdag kjøpe tilsvarende for tre hundrelapper. Men ikke har jeg TV, og ikke har jeg noen DVD-spiller.

PS: Dvs. jeg har en DVD-leser på den Aptiva-en jeg kjøpte høsten 1999. Men det er lenge siden jeg kjørte den originale Windows-98 på denne maskinen. Ikke alltid det går like greit med alt som er av hardware under diverse andre operativsystemer :-(


 

Fri prinsippbasert fyll

Ekte halvlitereLyst på en gratis fylletur på by’n? Herved et tips for dem som liker å krangle.

Slå deg sammen med en fire-fem andre, og finn frem til et av de litt mer hippe stedene. Prøvd å noe à la dette: 
- Hvor mye er det for halvliteren?
- Fem-og-seksti-kroner.
- Ok, gi oss et halvt dusin halvlitere!
Når så pilsen kommer på bordet, tar dere alle hver sin drøye slurk. I det dere skal betale, oppdager en av dere tilfeldigvis at dere er blitt lurt.
- Hva f..n! Vi bad om halvlitere. Dette er bare 0,4 liter!
Dere blir forbanna, og nekter å betale.
- Ja, bare ring politiet du! Vi bad om halvlitere. Dette er ikke halvlitere!
Det ender selvsagt med at dere blir kastet ut, og kan fritt prøve den samme taktikken andre steder i byen.

Men hvis dere går lei, og i stedet vil betale for ekte halvlitere, kan jeg anbefale et sted jeg og en X-kollega tilfeldigvis datt innom sist torsdag. Det var i Storgata. (I Oslo, altså!) I følge en av røykerne på utsiden, het stedet Rett Inn.

Og prisen for havliteren. 25 kroner! Og det var snakk om ekte halvlitere! Bildet i bakgrunnen, tror jeg derimot er en kopi :-)


 

Når Vinmonopolet skal ut og studere

I forbindelse med diverse skandaler i hos Vinmonopolet, kom jeg på en historie en kollega fortalte en gang for snart tjue år siden.

Hvert år dro styret i Vinmonopolet ut på en studietur. Som forventet når slike folk bruker andres penger, kan slike reiser ofte bli litt vel dyre. I forbindelse med en diskusjon om hvor neste tur skulle gå, var det en som komme med følgende forslag:
- Hva med å besøke tapperiet på Hasle her i Oslo? For der har vi aldri vært!
Forslaget ble ikke tatt til følge.


2005-02-17

 

Falsk reklame fra Telebutikken

LG C1100I over ett år har jeg hatt en Nokia 6610. Den har fungert utmerket. Men jeg vurderer å kjøpe en ny den dagen jeg kommer over et godt tilbud på en telefon med kamera og MP3. Jeg trodde denne dagen nå hadde kommet; jeg ble lurt.

I en brosjyre fra Telebutikken kom jeg over reklamen til høyre. Fotnoten gjør at telefonen ville koste meg 1.659,- kroner mer enn om jeg bruker et rimeligere abonnement med min gamle telefon. (Muligens litt lavere bruksutgifter med et tvangsabonnement.)  Hva som mentes med følgende formulering, er selvsagt et åpent spørsmål:
Vage løfter
Men en annen formulering nederst i annonsen kan ikke misforstås:
Falske løfter
Jeg tok en tur innom avdelingen på Gunerius Senter. Ekspeditøren var grei nok. Men han hadde litt problemer med å besvare mitt første og eneste spørsmål om minnet for MP3-spilleren. Det viste seg at telefonen hadde ingen MP3-spiller! Og kameraet? Nei, det var ikke noe kamera på denne modellen!

Ikke dermed sagt at telefonen er spesielt dårlig. Og det var mange andre telefoner i butikken som var fristende. Men jeg liker ikke helt å kjøpe noe et sted hvor jeg er blitt lurt inn på falske premisser. Jeg beholder min gamle telefon!

OBS: Dette betyr ikke nødvendigvis at reklamefolka til Telebutikken lyver bevisst. Det kan være snakk om en ærlig feil. (De har jo skrevet på siste side: Forbehold om trykkfeil.) Men hvis det er en ærlig feil, så burde de i det minste opplyse om det på websidene. Jeg fant ingen slik beklagelse, hverken på hovedsiden eller på siden for den aktuelle telefonen. Inntil de legger ut noe slikt, har de i hvert fall ingen tillit hos meg :-(


 

Hva Bush ikke vil du skal søke deg frem til

I bloggen til  Asgeir S. Nilsen var det et herlig tips om robots.txt i Det Hvite Hus. (Mulig originalkilde.) Jeg lærte tre ting av dette.

For det første fikk jeg endelig se hvordan man kan bruke en slik robots.txt.

Det andre jeg lærte, var selvsagt avsløringen av hva Det Hvite Hus ikke ønsker at søkeroboter skal få tak i.

Lærdom nummer tre var hvordan man kan bruke en slik robots.txt til å få en fullstendig oversikt over akkurat hvilke sider det er snakk om. Så herved kan jeg presentere en side med 1840 pekere:
Høytlesing for ei bikkjehttp://rhj.info/whitehouse.html
Dette er altså akkurat de sidene som Bush & Co ikke ønsker at du skal kunne søke deg frem til!

PS1: Så kan man jo lure på hvorfor noen legger ut sider som man så ikke vil at folk skal søke seg frem til. Det kan kanskje ha noe med offentlighetslover å gjøre? Dvs. sidene må være tilgjengelige, men ikke nødvendigvis så veldig tilgjengelige. Kanskje noen rett og slett er litt flaue over innholdet på sidene? Bildet til høyre er fra en temmelig absurd video om ei bikkje i Det Hvite Hus. Jeg innser så smått visdommen som ligger bak sensuren :-)

PS2:
Og hvordan fikk jeg laget denne oversikten? Kort fortalt vha. diverse UNIX/LINUX-kommandoer i et DOS-vindu under Windows-2000. (Dvs. grep, vi og cut.) Jeg bistår gjerne hvis noen vil jobbe videre med disse dataene.


2005-02-15

 

Ikke akkurat en lys idé

Knust sparepørePæra i lampa på vaskerommet hadde gått. Jeg lurte på om jeg ville få plass til en sparelampe i kuppelen. Det gjorde jeg, på en måte.

Sparepæra ble skudd fast og jeg skrudde deretter på kuppelen rundt. Jeg syntes jeg hørte en merkelig lyd, men tenkte ikke noe mer på det. Jeg slo på bryteren, og det lyste svakt et par sekunder før det igjen ble mørkt.

Jeg tok av kuppelen, og skjønte hvilken rar lyd jeg hadde hørt. Følte meg litt dum :-(


 

Ikke fullt så trist på Romsås

Romsås senter, 31/1-2005Bildet til høyre er fra Romsås senter, 31/1-2005. Stengt langsmed hele rekka. Like etter stengte også blomsterbutikken. Man hører snakk om altfor høye husleier. Trist? Ja, men én positivt ting bør nevnes.

For et par uker siden ble det åpnet en liten kinarestaurant. Hvor liten? Tre bord! Og tre ganger har jeg så langt rukket å spise der. Betjeningen er hyggelig, prisene lave og porsjonene store.

Og smaken på maten! God; meget god! Vel, hvis jeg må være helt oppriktig, så er det vel kanskje to kinarestauranter i Oslo med litt bedre mat. Men mhp. beliggenhet og priser, har jeg ingen problemer med å anbefale kinarestauranten på Romsås. Det eneste måtte være hvis det blir så mange som spiser der at jeg ikke lenger kan regne med å få plass når jeg tar en tur oppom. Nå, ja, bedre det enn at også denne virksomheten legges ned.

PS: Bildet til venstre er noe torsk onkelen min fikk sist lørdag for 84,- kroner. Han syntes den var vel sterk, men den ble spist opp. Det jeg har fått, har jeg rukket å spise før jeg fikk tatt noen bilder. Heldigvis fikk onkelen min servering litt før meg :-)


 

Hvordan man ikke skal bruke USB-porten

Man sitter i godstolen med PC'n på fanget. Man hører litt musikk mens man skriver litt epost. Kontakten til høyttaleranlegget glir ut, og man prøver å sette den inn igjen. Vups; så ble skjermen svart!

Jeg hadde visst prøvd å stikke pluggen inn i en USB-port. Dermed klarte jeg visst å kortslutte hele maskinen.

Uansett, den boota greit. Denne eposten viser at det meste fungerer som det skal :-)


2005-02-12

 

Forfedrene til Condoleezza Rice

Kunta KinteVG har et oppslag om hvordan Mugabe Skjelte ut Condoleezza Rice; sitat:
- Den jenta, som har forfedre som var slaver i USA, bør vite at den hvite mann ikke er hennes venn, sa Zimbabwes president.
Dette fikk meg til å minnes noe jeg leste om boka Roots. (Ja, du husker vel Kunta Kinte?) Hvis Alex Haley hadde tatt en annen vei gjennom sin stamtavle, kunne historien like gjerne ha begynt i Irland i stedet for Afrika.

Litt merkelig hvordan man nå omtaler fargede i USA. Negre er det visst ikke lov å si lenger. Nå er det visst politisk korrekt å bruke utrykk som poengterer at de har afrikansk opprinnelse. Men hvorfor poengtere at mennesker har opprinnelse kun fra et av flere kontinenter? Jeg antar at Rice, akkurat som Haley, egentlig bør betegnes som afroeuropeiske amerikanere.

En annen sak er vel at vi alle har en opprinnelse fra Afrika. Noen har bare en litt ferskere bakgrunn enn andre :-)


2005-02-11

 

Ulempen med å følge regler

Postboks 57En av mine beskjedne oppgaver for fotballgruppa i Romsås IL, består i å hente og logge posten. Noen ganger er det rekommanderte sendinger. Jeg viser frem mitt postbankkort, skriver under på at jeg har mottatt sendingen, og får den utlevert. Slik har det fungert siden juni 2003. Men i dag skar det seg.

En fyr på disken ville sjekke at underskriften min stemte overens med det som stod på postfullmakten de hadde i arkivet. Han fant frem til et kort datert 31/1-1998, dvs. for over syv år siden. Der var ikke navnet mitt.

Så var det å ta en telefon med formannen i styret for fotballgruppa. Han stakk innom posten. Nye problemer oppstod. Det viste seg at det rekommanderte brevet var adressert kun til Romsås Idrettslag. Siden fotballgruppa ikke var nevnt, måtte han ta kontakt med formannen i idrettslaget. Og for at hun skal få ut sendingen, må hun først finne frem protokoll fra siste årsmøte. Det blir mye telefoner og frem og tilbake utover kvelden, og kanskje også helgen.
 
All ære og ros til fyren på posten for å være påpasselig! Men det var litt enklere da de ansatte regnet med at siden jeg hadde nøkkel til postboksen, så var det autorisasjon god nok.


 

En uTIMElig oppførsel

Det er én grunn til at ikke abonnerer på norske aviser eller tidsskrifter: automatisk fornyelse av abonnementet! Jeg vil vite hva jeg betaler. Og jeg vil ikke ha en drøss med aviser på dørmatta ut over det jeg har bestillt. Spesielt ikke aviser som Aftenposten senere truer med inkasso for å få betalt for.

Heldigvis er det nok av utenlandske tidsskrifter hvor man får det man har bestilt, og heller intet mer. Dvs. slik var det i hvert fall før, i det minste for TIME. Ved juletider fikk jeg en beskjed om at abonnementet mitt ville bli automatisk fornyet. Det var liksom en service det at jeg slapp å bekrefte noe som helst.
Abonnementsinformasjon
Nei, takk! Ved hjelp av kronglete websider gav jeg beskjed om at abonnementet skulle avsluttes. Men da jeg i dag sjekket utskriften for belastning av mitt MasterCard, ser jeg at jeg er trukket 399,- kroner fra Time Subscription. Det er jo nettopp derfor jeg ikke vil ha slik automatisk fornyelse av mine abonnement. Man kan rett og slett ikke stole på at det er mulig å avslutte abonnementene!

Så hva gjør jeg? Jeg har allerede prøvd å kansellere abonnementet enda en gang. Nytter ikke det, må jeg vel rett og slett klippe kortet i to før jeg blir belastet neste gang?!


 

Heller Dovre enn sprekk

For noen år siden leste jeg en diskusjon om nudister og lovgiving i USA. Et sted var det forbudt med synlige kjønnshår. Det var selvsagt helt greit for nudister. Litt intimbarbering fikset det problemet.

Grunnen til at jeg kom på dette, var gårsdagens agurk i Dagbladet om Bot for å sagge. Sitat:Sensurert sprekk
Forbudet mot å la kanten av underbuksa synes på en «lidderlig og uanstendig måte» gjelder alle som lar buksa sige eller på annen måte viser hva de har under, menn som kvinner.
Hvis dette stemmer, er det bare å kutte ut underbuksa? Personlig har jeg ikke noe i mot at folk viser hvilket undertøysmerke de bruker. Verre er det med rørleggere og andre som ikke har fått med seg at de kanskje trenger litt større bukser enn de gjorde for tjue år siden.

PS: Det rødsladda bildet til høyre viser ingen rørlegger, men en pressefotograf. Han gikk ned på huk for å ta noen bilder. Dermed fikk han demonstrert at også han har en rygg som deler seg i to litt lenger nede :-(


 

Egokoding

I går fikk jeg et tips fra en X-kollega. Det var link til en artikkel om Situated Software. Hun og kollegaene kaller det social computing.

Jeg vet ikke om jeg har helt forstått hva dette går ut på. Men jeg likte godt disse to sitatene:
 • ..., and having been built for tens of thousands of users, it couldn't operate for dozens or even hundreds.
 • First of all, Moore's Law and its equivalent for storage, plus the gradual improvement in operating systems, means that an $800 desktop machine can also be a pretty good server right out of the box.
Man kan vel si begge deler stemte overens med noen av mine egne erfaringer. Selv kjører jeg ofte flere webservere på en maskin som jeg plukka opp gratis på en golfdugnad for tre år siden. (Maskinen skulle kastes!)

Og angående programmer som lages for mange brukere, og ikke klarer å betjene noen få? En ting som slår meg, er tilsvarende problemstilling om programmer som lages for mange utviklere, og dermed ikke er godt nok dokumentert for få utviklere. F.eks. har jeg mange ganger fått krav om at all kode og dokumentasjon skal være skrevet på engelsk i tilfelle noe utlendinger skal se på den senere. Smart? Ikke nødvendigvis! For det første tenker og skriver jeg bedre på norsk en engelsk. Jeg får en ekstra klarhet i koden ved at jeg umiddelbart kan se at noe kode eller dokumentasjon er skrevet av meg selv hvis den er på norsk. Og i det aller fleste tilfeller lever og dør koden før noen andre enn norsktalende mennesker har sett på den.

Jeg kan jo ta med litt om den koden jeg brukte for å generere karakterpresentasjoner i fjor. Dvs. for grunnskole og videregående. En kollega tok en titt på Java-koden jeg hadde utviklet for dette. Han fant mye dårlig kode der. Men dette var kode som kun skulle kjøres et par ganger. De ganger jeg har måttet gjøre endringer, har jeg klart det. Og skulle jeg få flere slike oppdrag, bør det også kunne gå greit. Kort sagt har vi her kode som gjør det den skal, og heller ikke mer. Men om noen andre enn meg ville klart å bruke denne koden, er en annen sak.

PS: Kan dette være på tide å innføre et nytt begrep for slik egokoding. Herved foreslår jeg ESC; dvs. Extreme Social Computing?!


2005-02-10

 

Et bilde av min farmor

Min farmorI går fikk jeg tilsendt et bilde av min farmor. Det er trist hvor lite jeg vet om henne.

Jeg vet hun var født i 1882. Da jeg selv ble født i 1961, mener jeg å vite at hun var død. Hvor lenge hun var enke, vet jeg ikke. SeksTolv barn fikk hun. Min far var yngst, født i 1921.

I forrige uke fikk jeg også tilsendt en bok om min fars barndomsbygd:

SKALLELV I 1939 - Fakta og minner om de kvenske pionerene -

Selv prøver jeg nå å skrive en kombinert anmeldelse og kronikk om denne bygdeboka. Jeg har mange tanker i hodet mitt i den forbindelse. Om hvordan de finske innvandrerne skapte seg en ny fremtid i Norge. Og om hvordan de gjorde det til en æressak å bli norske fordi Norge hadde vært gode mot dem. (Mer norske enn kongehuset!) Ærligheten, samholdet, arbeidsviljen og arbeidsevnen.

Selv sitter jeg nå i en varm og komfortabel leilighet. Mye av dette er takket være slitet til denne dama. En merkelig følelse.


2005-02-09

 

Skapelig anlagt

LIVING; reklame
Jeg har tidligere fortalt om den mislykkede turen til IKEA i forrige uke. I går gikk turen til LIVING.

Denne gang hadde jeg ringt på forhånd for å sikre meg at de hadde skapet jeg hadde funnet frem til på nettet. Men det holdt på å skjære seg. De hadde nemlig ingen igjen på lager i kirsebærfolie. Heldigvis var jeg våken nok til å spørre om andre farger. Jo, de hadde 13 stk. i lønn på lager. Og den var enda lysere. Flott!

Men så vidt jeg skjønner, er det lønn som de hadde bildet av. Noen vet kanskje at lønn er lyst og kirsebærfolie er mørkt? Jeg visste det ikke. Mer skal det ikke til for å forvirre meg.Uåpna pakker

Uansett så ble skapet kjøpt og betalt. Så var det ned på lageret for å hente pakkene. Der var det kø! Det gikk minst 20 minutter før vi endelig kom oss derfra. Småirriterende. Et lite tips til LIVING, kan være å i installere en kaffemaskin der nede. Oppe i butikken var det trivelig og lyst og varmt. Nede i venterommet på lageret, var det kaldt og ufyselig. Bokstavelig talt en nedtur :-(

Og nå ligger skapet her uåpna. Det ble for sent i går, og jeg lot pakkene ligge. Og nå er det er nesten så jeg gruer meg for pakke opp. Kan jeg stole på at jeg har fått riktig farge? Riktige deler? Ingenting mangler? Intet er skadet? Og selv hvis alt klaffer, så har jeg fortsatt jobben med å montere skapet.

PS: Jeg har forståelse for at det koster tid og anstrengelser å tjene penger. Men at det skal være så mye styr med å bruke penger? Eller kanskje det bare er jeg som er makelig anlagt!?


 

Jeg er blitt åndsverkfrastjålet

Skjermdump fra websidenJeg fikk en hyggelig epost med tips om hvordan et av mine bilder er blitt (mis)brukt. Takk for det; dvs. takk for den eposten!

Tipset ble sjekket, og jeg fikk opp siden til venstre. Jo, noen har utvilsomt tatt utgangspunkt i et av mine blinkskudd. Så hvordan er det med det juridiske? Jeg ser jo at noen har gjort kreative manipuleringer med bildet. Dermed er det vel snakk om et nytt åndsverk. Men uansett har de bygget på mitt åndsverk; fullstendig uten tillatelse. De kunne i det minste spurt?
Plagiat, utsnitt
Men jeg klarer ikke bli så veldig sur. Spesielt ikke siden manipulatoren beholdt copyright-teksten min. Dessuten har jeg ikke glemt det der med at plagiat er den høyeste form for kompliment :-)

PS:
Og hvem er så denne Naomi Tryll? Det er vel to slags sider på nettet som ofte har mørk bakgrunn. Ut fra et søk på nettet, virker det som hun tilhører den andre gruppen. Dvs. den slags websider hvor folk faktisk har klær på seg, men da stort sett alltid svarte klær.


2005-02-08

 

Trist på Stovner

Sykkelvrak på StovnerBildet til venstre er fra Stovner tidligere i dag. En herpa sykkel hvor alt som ikke var låst fast, var blitt stjålet. Rundt omkring fløt det med søppel som folk bare har kastet fra seg. Trist!

Dodør på Stovner bibliotek

Litt trist var det også på Stovners avdeling av Deichmanske bibliotek. I en ideell verden, vil de eneste låser man trenger være på dodører. Men da helst på innsiden av disse dodørene.

Også på Stovner har tydeligvis blitt nødvendig å ha en viss kontroll med trafikken på toalettene.

Så kan man lure på hvilke kriterier de bruker for eventuelt å nekte noen lån av nøkkelen? Kan man bli nektet fordi man ser ut en narkoman? Eller fordi man snakker litt snøvlete? Eller er det kanskje andre årsaker som ligger bak? Nøkkel med pølseklype Nå, jo, godt mulig jeg finner opp hypotetiske problemstillinger. Men jeg stusset uansett litt på symbolikken med at donøkkelen var festa til ei halv pølseklype :-)


 

Når ble uttrykket WWW brukt første gang?

Eirik Newth har blogget om Kirurgen fra Crowthorne. Dette er en herlig bok om utviklingen av Oxford English Dictionary. I boka kan man bl.a. lese om den vennskapelige konkurransen mellom England og Tyskland om i hvilket av deres språk visse ord først dukket opp. (Tyskerne pleier å vinne.) Selv innbyr jeg nå til en åpen konkurranse om få finne frem til den tidligste bruken av begrepet Word Wide Web.
Senator Joseph McCarthy
Bakgrunnen er at jeg leste ei bok om senator Joe McCarthy. Ja, den senatoren som i dag huskes best for McCarthyism. I boka var det utdrag fra en tale på seksti tusen ord han holdt i senatet 14/6-1951. Her er utdrag, med min utheving,  fra talen hvor han kritiserer Truman-administrasjonen:
The President is not master in his own house. Those who are masters there not only have a desire to protect the sappers and miners - they  could not do otherwise. They belong to a  larger conspiracy,  the world-wide web of which has been spun from Moscow.
Nå tviler jeg på om dette er første gang disse tre W-ordene ble brukt etter hverandre. Og uansett var nok ikke denne talen grunnlaget for dagens WWW.

Men inntil videre har i hvert fall jeg rekorden på å finne frem til den tidligste bruken av dette utrykket. Og hvis klarer å dokumentere en tidligere bruk, er det bare å tipse meg. (F.eks. epost til: rhj@rhj.info.) Jeg vil selvsagt prompte innrømme nederlaget. Men da krever jeg også at den nye rekordholderen samtidig forteller meg hvordan han eller hun klarte å finne frem til den tidigere bruken. Mine egne søk var ikke spesielt vellykkede :-(


2005-02-07

 

Reale folk

Rift i bukseUnder en trimtur for noen uker siden, var det ei bikkja som hoppet opp på meg. Resultatet ble et par rifter i buksa. Opptakten til en positiv opplevelse!

Før jeg i det hele tatt rakk å bli forbanna, hadde hundeeieren rukket å unnskylde seg. Han tilbød seg straks å gjøre opp for seg. Jeg innså jo også at det kun var snakk om et hendig uhell. Bikkja var så liten at den uansett ikke medførte noen reell fare.

Vi utvekslet navn og telefonnumre, og skiltes i all vennskapelighet. Senere utvekslet vi litt SMS. Jeg fant ut at jeg kunne prøve å reparere buksa, og foreslo at halve prisen for ei ny bukse var et passelig beløp. Dette fikk jeg en positiv bekreftelse på, og like etterpå fikk jeg faktisk litt mer enn dette beløpet inn på konto. Konklusjon: de fleste folk er greie og reale og de gjør opp for seg :-)

PS: En kamerat av meg var ikke fullt så heldig for noen år sider. Han ble bitt i benet av ei bikkja under en tilsvarende tur i marka. For sikkerhets skyld dro han ned på legevakta. (Stivkrampespøyte?) Dette var den samme dagen som de forsøkte å arrangere et karneval nede i Oslo sentrum. Dermed fikk  han en meget positiv mottagelse blant de ansatte på legevakta: - Ah, endelig en som er edru!

2005-02-06

 

Badet som ikke er for bading

Romsås badBildet til venstre er fra Romsås bad, 12:04 i dag, søndag. Ikke direkte overfylt. Er par minutter tidligere så jeg tre voksne og ei jente utenfor som hadde tenkt seg inn for å svømme. De virket litt overrasket over at badet var stengt.

Nå er jeg inderlig klar over at det er ikke gratis å drive slike bad. Selv med en voksenpris på 65,- er det godt mulig at badet drives med underskudd.

Men det irriterer meg at det aldri blir gjort noen forsøk med alternativ drift. I år har jeg prøvd å svømme der et par lørdags morgener ved ni-tiden. Med manglende skiføre i marka, er dette et glimrende alternativ til patetiske forsøk på jogging. De ansatte har vært hyggelige og hjelpsomme. Men jeg er stygt redd for at det blir med disse to forsøkene.

Nå prøver jeg å ikke mislike barn. Men det er ikke alltid like lett; spesielt ikke når man har svømt litt over en kilometer, tatt littt badstue og har lyst til å ta ut de siste krefter som måtte være kroppen. Men da er klokka nærmere halv elleve og bassenget er blitt proppa med litt for mange skrikende og skrålende og lekende unger. Det å svømme slalåm mellom slike, er rett og slett ikke gøy.

Så herved et forslag til kommunen:

Prøv å ha åpent en kveld, eller grytidlig morgen, med adgang kun for voksne!
Barnefiendtlig? Ikke nødvendigvis! For meg vil det være helt i orden med en tilsvarende reservering et annet tidspunkt kun for barn. (Eventuelt kun voksne i følge med barn.) Og hvorfor ikke la voksentimene finansiere barnetimene? Hvis jeg virkelig får mulighet til å svømme i ro og mak, er jeg villig til å betale mer enn vanlig pris. Mer penger inn; mer penger til drift og kanskje utvidet åpningstid?

PS: Jeg bør kanskje ikke blande politikk inn i dette. Men det er jo litt fristende å spørre om noen private aktører ville ha latt et slikt bad være stengt en søndag formiddag midt i en tett befolket drabantby?!


 

Estetisk hærverk?

Romsås T-bane, gangbroTidligere i dag skulle jeg treffe noen som kom med T-banen til Romsås. Jeg var presis, men det var ikke T-banen. Altså ble det tid til å ta et par bilder.
T-banen mot Stovner
Bildet til venstre er fra en underjordisk gangbro. De hvite feltene til venstre er herpa glassruter. De som er for herpa, har blitt erstattet av noen sorte plater. Ikke spesielt oppmuntrende.

Men det er litt artig å se gjennom slike knuste glassruter. Dermed får man servert noen nye fotomotiver. Bildet til høyre er et av de bedre resultatene.

Ikke overaskende ble det fleste bildene mislykkede. Men de ligger da på en egen side, alle som en :-)


 

En symbolsk tabbe?

TelenorLa meg komme med litt ros av min tidligere arbeidsgiver, Telenor. De gav en forsker i Norsk Byggforskningsinstitutt i oppdrag i å evaluere de nye lokalene til Telenor på Fornebu. Dette er det bl.a. beskrevet hos digi.no; Telenor tilfreds med åpent landskap. Ekstra positivt er det at informasjonssjef Dag Melgaard ble med på den etterfølgende åpne diskusjonen. Slike nettforum ender ofte opp med ren drittkasting, og det var klare tendenser til det også her. Men det virker som om han taklet dette profesjonelt.

Men i ettertid er det et par tanker som slår meg. Undersøkelsen omfattet kun nåværende ansatte. Det har vært en del frafall de siste årene. (Selv sa jeg opp like etter flyttingen til Fornebu.) Det å kun spørre de som er igjen, kan kanskje sammenlignes med å undersøke resultatene av russisk rullet ved å spørre overlevende? (100% ufarlig!) 3 tannhjul inni hverandre En annen tanke er det som en X-kollega kom med; sitat:
- Har merket meg at ledelsen er bedre kvalifisert til å tolke undersøkelsen enn forskerne på Byggforsk.
Men det bør legges til at jeg kjenner flere X-kollegaer som trives godt der ute. Men at 90 prosent av de vel 5.000 ansatte er fornøyde? Det virker som et litt vel høyt tall. Ut fra det jeg hører fra noen av mine bekjente der ute, virker det som om bildet til høyre kan være en temmelig god illustrasjon. Den er hentet fra en av Telenors egne sider:
http://www.telenor.no/bedrift/solutions/arbeidsdagen/
Sitat:
Telenor Arena - et samspill mellom mennesker, teknologi og omgivelser
Hvor mye får man gjort hvis man setter tre tannhjul sammen denne måten?!


 

IKØA?

IKEASist onsdag tok jeg turen jeg har utsatt så lenge. Det var på tide å se etter garderobeskap til entréen. Turen gikk innom IKEA på Furuset. Jeg fant et skap jeg var fornøyd med, og vurderte å kjøpe to stykker med det samme.

Litt irriterende var det at ekspeditøren først ikke skjønte spørsmålet mitt om dørhåndtakene fulgte med. Da jeg pekte på skapet, sa han meget ivrig at det var ikke-no' problem. Men jeg stod der med den nagende følelsen av at han ikke helt hadde forstått hva jeg mente. Bedre blir det ikke når jeg i katalogen leste følgende, sitat:
PAX garderober selges ekskl innredning, belysning og håndtak.
Uansett så tok jeg en tur ned til lageret for å måle om pakkene ville få plass i bilen min. Men på den angitte plass var det ingen pakker. Bortkastet tur; ingen garderobeskap den dagen :-(

SkapVel hjemme sjekket jeg på webben og leste følgende på den aktuelle siden:
Indikasjon
Greit nok at man kan gå tom for populære varer av og til. Og greit nok at webben ikke alltid kan gjenspeile virkeligheten. Men kunne det ikke være mulig å koble sammen lagerinformasjonen med data fra kassene? I stedet for ett JA eller NEI, kunne kundene i det minste få en indikasjon på hvor mange pakker de har igjen på lageret. Og hvis antallet blir lavt, får folka på lageret automatisk en melding.

Vel, det kan jo være at de har et sånt system på plass allerede. Kanskje jeg rett og slett var uheldig den dagen med at restlageret var havnet i køen foran kassaapparatene.

PS: Men ellers var det en imponerende butikk. Og lunchen var både god og billig. Jeg dro derfra tomhendt, men slettes ikke tommaget :-)


 

Blogg fra epost

Fyrverkeri #1En av grunnene til at jeg valgte nåværende bloggetjeneste, var muligheten for å kunne blogge ved å sende epost. Da slipper jeg:
 • å måtte logge meg inn; ikke alltid jeg husker navn og passord
 • sikkerhetsproblemer med bruk av cookies
 • uønsket omformatering av HTML-koden
Det eneste jeg behøver å huske, er en epostadresse. Resten ordnes automatisk. Dvs. alt var ikke som det skulle. Sendte jeg HTML-formatere brev, ble resultatet litt merkelig. Dessuten var det en liten nedtur å lese følgende på slutten av siden om How do I post via email?
Mail-to-Blogger does not yet work with image attachments.
Altså ble det litt kodakoma i dag mens jeg lagde en egen mellomserver som fikset dette. Dette brevet er det lykkelige resultatet av en søndag med PC'n på fanget og litt for mye kaffe. Fyrverkeri #2 Nå, ja, helt perfekt er ikke løsningen. WEB-sidene er slettes ikke validerbare. Så langt har jeg også bare testet dette fra Mozilla Thunderbird 1.0. Og jeg regner med at det vil dukke opp en del problemer etter hvert. Men akkurat denne artikkelen er laget kun ved å sende en epost. Gøy :-) (Dette ansiktet ble forresten lagt til automatisk når jeg skrev en ':-)'. Kort sagt: enda mer gøy!)

PS: Bare for å bevise at jeg kan legge ved bilder, har jeg tatt med et par bilder fra siste nyttårsfeiring i Fjerdingby. Jeg hadde egentlig tenkt å ta med en skjermdump av hvordan jeg skrev denne eposten. Et problem var at jeg da måtte sensurere bort hvordan jeg sender denne eposten. (Vil ikke at hvem-som-helst skal fylle opp bloggen min.) Verre var det da ville jeg ha med et bilde av hvordan jeg la med bildet av denne eposten. Jeg ville få en ganske lang rekke av bilder inne i bilder før det minste bildet ble til kun ett piksel. Jeg kjente behovet for mer kaffe selv etter at jeg nettopp tømte forrige kopp. Jeg gav opp! I stedet la jeg ut en (sensurert) skjermdump på: http://rhj.dyndns.info/a/2005_02_06_skjerm_dump.jpg.


2005-02-05

 

Motvillige fedre på fødestua

I Norge har det blitt snikinnført en ny paragraf til grunnloven:
En far skal bli med inn på fødestua; og dette skal være den største opplevelsen i livet hans!
Nå kan det godt være at de aller fleste fedre faktisk vil være med på dette. Og det kan også være at de alle som en snakker sant når de i ettertid hevder at dette var fantastisk. Det er vel uansett ikke så urimelig at de er til solidarisk støtte for moren i en slik stund?

Likevel var det litt forfriskene å lese dagens agurkiske nyhet i bl.a. Dagbladet om professoren som Vil sende far på gangen. Nå tviler jeg på om jeg selv ville medført noe ekstra arbeid for jordmoren i en slik situasjon. De setter pris på at faren bare besvimer. Vanlig praksis er visst å bare la ham ligge der.

PS1: Yves Montad ble far for første gang i meget godt voksen alder. I den forbindelse fikk han spørsmål om han skulle være med moren inn på fødestuen. - Nei, svarte han, - jeg er hennes elsker, ikke gynekolog.

PS2: Passer kanskje å avslutte denne artikkelen med en historie fra en australsk rettsal. En advokat spurte om det var mulig å avslutte litt tidligere den dagen.
- Hvorfor det? spurte dommeren
- Min kone skal bli gravid!
En tredje person i rettsalen prøvde hjelpsomt å korrigere dette svaret:
- Advokaten mener selvsagt at hans kone er gravid, og skal føde.
Tørt kom det fra dommeren:
- Uansett så kan man vel anta at han ønsker å være til stede?

 

Røverkollen

Bildet mangler; beklager!Nylig fikk jeg et spørsmål fra en som ville bruke et av bildene mine av tårnet på Røverkollen i en publikasjon. Dette var så smigrende og inspirerende at jeg nå prøver å ta med kameraet hver gang jeg tar meg en trimtur opp dit. Det er alltid nye vinkler og nye lysforhold jeg kan prøve ut.

En av utfordringene blir å holde kameraet rett. Det er dessverre blitt mange bilder av tårnet med Pisa-tendenser. Uansett følger jeg prinsippet om at jeg skal publisere alle bilder hvor tårnet eller deler av tårnet er med. (Jeg tar derfor ikke med alle de andre bildene jeg har tatt fra Røverkollen hvor tårnet ikke er med.)

Det blir nok av bilder likevel på denne websiden.


 

Hvorfor være stor når man er trygg og tørr som liten?

Bilder mangler; beklager!Før jul satt hadde jeg lunch med en kollega på en utmerket Kina-restaurant i Karl Johans gate. Det regnet og jeg hadde forståelse for at både fugler og mennesker søkte ly der det var tørt. Derfor syntes jeg der var litt lumpet at noen hadde satt opp en forvokst spikermatte for å hindre fulgeparkering på utsiden av vinduet.

Men se på den lille fuglen til høyre som likevel klarte å få plass! Og der var den trygg; ingen store fugler kunne jakte på den der :-)


2005-02-04

 

RSS og sånt

Jeg må innrømme at RSS og sånt er av de ting jeg ikke fult og helt forstår. Men muligens kan følgende link være til nytte:
http://rhj.info/blogg/atom.xml
Og her er diverse ikoner med linker som noen kanskje kan gjøre bruk av:
  Subscribe in NewsGator Online 
Kanskje disse noen attpåtil kan forklare meg meningen med de forskjellige!?


 

Fargerike skyer

Bildet mangler; beklagerHer er et av flere bilder jeg tok tidligere i uka. Jeg antar det er snakk om såkalte perlemorskyer. Men sånne er vel som oftest synlige når sola står lavt på himmelen? Dette var bilder jeg tok ved 11:45-tiden på Romsås i Oslo, 31/1-2005. (Så veldig høyt oppe står vel ikke sola på denne årstiden, selv midt på dagen?)

Det bør legges til at jeg har kjørt kontrastforsterkning på dette bildet. Men originalene er tilgjengelige.

PS: For flere og bedre bilder anbefales et søk i Google; ordinært nettsøk eller direkte etter bilder. Dessuten har vi jo Aftenpostens herlige bildeserie fra kveldshimmelen over Oslo, 3/1-2005. Det irriterer meg fortsatt at jeg gikk glipp av disse fotomotivene :-(


 

Merkelige spor i sneen

Bildet mangler; beklager!Til venstre er det bilde av noen merkelige hvite streker jeg fant på et fortau på Grorud 30/1-2005. Jeg må tilstå at jeg lurte litt på hva det var snakk om. Men jeg håper det ikke gikk så altfor mange sekunder før jeg så opp.
Sne hadde lagt seg på ledningene;
Noe sne hadde detti ne';
Altså hvite streker man på veien kunne se!
Beviset er i bildet til høyre.


 

Fraktaler i isen

Bildet mangler; beklager!Bildet til høyre er fra sist juleaften i Risør. I isen på et badevann oppdaget jeg figurer som jeg synes er litt fraktallignende; ligner litt på Mandelbroth?

Dette er noe jeg har oppdaget og dokumentert tidligere. Herved en oversikt over mine tre samlinger av fraktaler i is:

Bare så trist at de virkelig gode bildene krever at jeg våger meg ut på litt vel tynn is. Tror jeg avstår fra slike bilder; ikke sikkert kameraet vil tåle isvann.


 

Erfaringer med ny blogg

Ja, da har jeg tatt i bruk en ny tjeneste for å blogge. Denne gang fra http://www.blogger.com/.

Men, obs, jeg er på ingen måte misfornøyd med min forrige leverandør, http://www.weblogg.no/. Det er vel bare det at jeg hadde litt for sære behov. For 99% av norske bloggere vil jeg fortsatt anbefale denne leverandøren.

Og hva er så fordelene med denne utenlandske tjenesten jeg nå benytter?

 • websidene ligger direkte under min hjemmeside
 • litt bedre kontroll med html-kodingen
 • jeg kan blogge direkte vha. epost
Men det kan være at dette er ting som er eller vil bli tilgjengelig også hos min gamle leverandør. Dessuten er det et par negative erfaringer med den nye leverandøren:
 • rekkefølgen på artiklene ble litt merkelig; muligens grunnet blogg vha. epost
 • er ikke helt fornøyd med layout; ting jeg vil jobbe med fremover
 • blogg vha. epost fungerer dårlig; av de ting jeg tror jeg vil klare å fikse selv
 • også her tuller jeg litt med avstanden mellom avsnittene
 • ikke kategorier?
 • litt for mange engelske ord og utrykk jeg ikke klarer å fornorske
Alt i alt forbeholder meg retten til å gå tilbake igjen ved en senere anledning :-)


 

En litt talentløs regel i en talentkonkurranse?

VG har lagt ut en siden om Ungdomsprisen - Rosing 2005: Er du Norges største data-talent? Et prisverdig tiltak! Men jeg stusset litt over en av reglene; sitat:
De innleverte bidragene må være helt og holdent utviklet av deltakerne, hjelp utenifra er ikke tillatt. Flere personer kan samarbeide om ett bidrag.
La oss anta noen leverer inn bidrag i form av et dataspill. Er det mulig å utvikle noe slikt på egenhånd, uten noe hjelp utenfra? Og det er vel få som begynner på et program som ikke bygger på kode andre har skrevet? Selv klarer jeg knapt skrive et halvt dusin kodelinjer før jeg må ut på nettet for å skaffe hjelp. Men akkurat det kan kanskje ha sammenheng med at jeg var for gammel til konkurransen allerede før dagens deltagere ble født!?


 

Fordelen med å pusse opp

Bildet mangler, beklager!En fordel med å ikke blogge, er at man får tid til andre ting. F.eks. pusse opp entréen. Det var tydeligvis på tide!

Bildet til høyre er fra det nymalte taket før det ble malt rundt lampefestet. Belysningen var to lamper på gulvet, begge på 500W. Jeg trodde taket var hvitt; det var det altså ikke :-(


Arkiver

2005-02   2005-03   2005-04   2005-05   2005-06   2005-07   2005-08   2005-09   2005-10   2005-11   2005-12   2006-01   2006-02   2006-03   2006-04   2006-05   2006-06   2006-07   2006-08   2006-09   2006-10   2006-11   2006-12   2007-01  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?